VÅTDRAKT TIL SURFING - Hva slags våtdrakt trenger jeg?

Våtdrakt klare til testing i snøen
Våtdrakt klare til testing i snøen

VÅTDRAKT TIL SURFING - Hva slags våtdrakt trenger jeg?

Våtdrakt klare til testing i snøen
Våtdrakt klare til testing i snøen

Surfingen som startet på Tahiti i 1767 krevde helt klart ikke en våtdrakt laget av et tykt lag neopren, geopren, eller andre typer materiale for å beskytte en surfer fra kulde. I dag drar vi på oss 6 millimeter våtrakt, våtdrakt sko og våtdrakt hansker for å kunne surfe gjennom vinteren i Norge.

VÅTDRAKT TESTER

Vi i SurfNorge tester hvert år årets vinterdrakter, både gamle travere og nykommere. Vi kan lett konkludere med at det skjer mye på vinterdrakt fronten. Leverandørene har som regel flere typer modeller, en billig variant og en high end modell.

Draktene vi har testet:

2022 – Vinterdrakter 2022

Norrøna Unstad 5.5/5/4
Xcel infinity 6/5 RR
Premium 6/5/4

2021 – Vinterdrakttest 2021

Soöruz guru pro 6/5/4
Xcel infinity RR
Rip Curl Flashbomb E6
Billabong Furnace 6/5
C-Skins Wired+ 6/5

2019 – Vinterdrakttest 2019

Patagonia R5
Xcel Drylock 6/5
Rip Curl Heatseeker
Vissla 7 seas
Glidz Japan Custom
Needessentials

Surfer i xcel våtdrakt utmattet
Surfer i xcel våtdrakt utmattet
HVA ER EN VÅTDRAKT?

En våtdrakt er et klesplagg som vanligvis er laget av neopren, og er mest brukt av surfere, dykkere, vindsurfere, padlere og andre som driver med vannsport. Våtdrakten isolerer kroppen mot varmetap, virker beskyttende og gir oppdrift. Isolasjonsevnen avhenger av type våtdraktmateriale, innholdet og tykkelsen. Neopren er absolutt det mest brukte materialet, men er dessverre ikke naturvennlig. Nye materialer utvinnes for å få bukt med problemet, blant annet Patagonia som bruker et materiale kalt Yulex.

VÅTDRAKT HISTORIE

Våtdrakter kom først på markedet rundt 1950 i California. Jack O’Neill var pioneer i bransjen og var det første kjente merket. Hva gjorde man før våtdraktene ble allemannseie? Historier om ullgenser og teipede gummihansker er bare et par av merkelige plagg som ble tatt på for å beskytte seg mot hypotermi.

En våtdrakt må være fleksibel, derav materiale som neopren og gummi. Våtdrakten er også designet til å slippe inn litt vann, dette vannet varmes opp av kroppen og virker også som isolasjon mot kulda.

VÅTDRAKT TYPER

Heldrakt

En hel våtdrakt består av lange armer og lange bein. Dekker hele kroppen og i norske forhold består drakten mesteparten av året av en påsydd hette i tillegg. En heldrakt er designet for kalde temperaturer og gjør det mulig å være i vannet over lengre perioder uten nedkjøling. Heldrakter fåes fra 2mm opp til 6mm. Tykkelsen er helt avhengig av hvor man skal surfe og hvor kaldt det er i vannet.

Shorties

En shorties våtdrakt har kortere armer og bein og brukes typisk når vannet bikker 20 grader og mer. Denne varianten har som formål å være mer bevegelig og være en overgangsdrakt mellom heldrakt og boardshorts.

Rashie

En rashie er ikke en våtdrakt, men en type tskjorte brukt i varmere vann. Rashien gir ikke noe særlig varme, men beskytter mot voksen på brettet, spesielt for hårete karer i tillegg til at den beskytter mot sol.

VÅTDRAKT TIL KALDT VANN

Surfe om vinteren i norge kan være virkelig kaldt. Nord i Lofoten brukes vinterdrakt året rundt og de kaldeste dagene nærmer seg 0 grader. Vestnorge holder en litt høyere temperatur vinterstid, men alikevel ligger temperaturen på 5-8 grader og en full vinterdrakt er nødvendig.

Når det kommer til våtdrakt til vinter er det som de andre typene et stort antall merker og modeller å velge i. Detaljer er viktig her. Elementer på draktene som søm, liming, hette, glidelås, stramming, type materiale, varmeelementer og slike detaljer spiller fort inn når det blir under 6 grader i vannet. Man merker størst forskjell på draktene da. Men hva bør man velge?