Lista

En klassiker med sjel

Nei, ikke en ferjebølge. Foto: Didrik Sørensen
Nei, ikke en ferjebølge. Foto: Didrik Sørensen

Lista er landets sørligste surfespot. Midt på 80-tallet startet en liten gjeng fra Kristiansand å ta turen ut i helgene for å seile. En dag da det var null vind, men bølger, padlet et par av dem ut og testet bølgesurfingen. Etter det var lista lagt, og de så seg aldri tilbake. Ikke så rart hvis du er blant de som har opplevd Lista på sitt beste.

Lista er for mange et litt mystisk og myteomspunnet område. Når det gjelder bølgene her, så går vi for en ingen nett, ingen glemt strategi. Det er uansett ikke til å stikke under en surfvan-stol at her er mulighetene mange. Vær obs på at været er lunefullt, skifter fort og varselet kanskje ikke alltid er til å stole på.

Med jevne mellomrom får Lista sin velfortjente oppmerksomhet. (Bare se Chasing Norway  her på MSW) Men avstanden fra Saltstein og østlandet, samt at Jæren-surferne er bortskjemt med plenty av bølger, gjør at Lista ofte er mer folketomt enn bølger av dette kaliberet vanligvis er.

Windsurferne har lenge trykket området til sitt bryst. Ikke rart det med tanke på mulighetene, og hvordan kystlinjen bukter seg i flere retninger. Selv på Lista har det poppet opp surfeskoler, overnattingssteder og alt som hører et klassisk surfeområdet til. PS – husk at flere av stedene er fuglereservater og off-limits, så velg dine spots med omhu.

Se mer fra Lista her