Hva vil det si å lese bølgevarsel? Et bølgevarsel er viktig når man ferdes på havet uavhengig av fartøy. For vår del er et bølgevarsel nyttigst i forhold til surfing og når det er bra bølger. Vi gir deg hva, hvordan og hvor om bølgevarsel for Norge.
Bølgevarsel - Hva, hvordan og hvor - Alt om bølgevarsling
Bølgevarsel - Hva, hvordan og hvor - Alt om bølgevarsling
HVA ER ET BØLGEVARSEL?
Å varsle bølger er som å varsle vær. Et bølgevarsel endrer seg fra time til time basert på omstendighetene. Å varsle bølger vil si å forutsi når bølgene treffer kysten og hvor store de kommer til å være. Bølger blir generert av vind, og størrelsen på bølgene er avhengig av vindstyrken, hvor lenge det blåser og over hvor langt strekk det blåser.
SWELL
Swell, eller dønninger som det kalles på godt norsk kommer i to typer. Hvis bølgene er generert langt fra kysten ute i havet kalles det et grunnswell. Genereres bølgene av vind i nærheten kalles det et vindswell. Et grunnswell har mer kraft og skaper bedre bølger.
Har du sjekka varselet? Hva betyr det egentlig? Å være surfer de fleste steder i Norge betyr ikke at du kan ta brettet under armen, rusle ned til stranda å vite at det mest sannsynlig er bølger som mange andre steder i verden. Å oppleve bra bølger i Norge krever forarbeid, kunnskap om vær og bølgevarsel.
Hvorfor var ikke du uti sist helg da det var episke forhold?
Å lære å tolke et bølgevarsel tar tid, og noe av det første du må lære deg er betydningen av alle vær uttrykkene
PERIODE
Vet du hva bølgeperiode er? Sjekker du et surfevarsel på magicseaweed er perioden det tallet det står s bak. Sjekk et bølgevarsel på Hawaii, 1m 20s. En meter bølge? det er jo flatt. Neida, ser du bølgeperioden, 20s. Hva vil det si? En bølgeperiode er tiden fra bølgetopp til bølgetopp. Bølger kommer i grupper, og tiden det er mellom to bølger i en gruppe (et sett) måles i sekunder. Perioden benevnes som kort, 15 sekunder og mindre, eller lang, 16 sekunder og oppover.
Nå skal det sies at et sett med periode på 15 sekunder eller mer har så høy fart, at bølgen ikke påvirkes mye av vind før den når land. Dette er fordi bølgens energi færdes under vann.
I Norge er det vinteren som gir størst sjans for gode grunnswell. Lenger sør i Europa er det grunnswell som gjelder, mens her i vårt land er det størst andel av vindswell og perioder på 15s og nedover.
VIND
Har vind noe å si a? Som sagt skapes swell av vind, dens styrke, lengde og område. Vinden påvirker swellet mye hvis bølgeperioden er kort. Men, vinden har også mye å si for bølgene når de treffer land.
Se for deg en strand hvor bølgene ruller inn. Hvis det blåser med bølgene rett mot land kalles det onshore vind. En onshore vind gjør bølgene flate, de blåses ned og bølgeveggene blir for det meste små og med mye skum. Blåser det derimot fra land, rett mot de innkommende bølgene, kalles det offshore vind. En offshore vind gjør bølgene brattere, skarpere og lengre.
HVORDAN BRUKER MAN BØLGEVARSELET?
Når man først har lært seg alt dette Hvordan bølger blir til, og hvordan lese været, hvordan kan man da bruke det til å vite om det er surf på din nærmeste spot? Jo, her vil vi si erfaring. Man må lære seg hvordan grunnforholdene er, hvem swell retning som fungerer best, vindretning og om den er påvirket av tidevann. Se på varselet, dra til spotten din og se om det stemmer i forhold til hva du trodde. Observer, noter og lær.
VARSLINGSTJENESTER
Er du heldig, finnes det allerede en værtjeneste som varsler hvordan bølgene kommer til å være akkurat på den spotten du skal surfe. De mest kjente er blant annet magicseaweed, surfline, windguru og vår egen YR. Det finnes en stor mengde tjenester. Noen fungerer bedre enn andre, litt avhengig av hvor i landet du er.