Surfing, også kalt bølgesurfing kan defineres på ulike måter. Nytelse, avkobling fra hverdagen, sjelefred, natur, havet, våtdrakt, kaldt vann, lukten av surfevoks, stoke, glede, karma og ikke minst følelsen, det å stå på et surfebrett med et syn av en krystallblå vegg av vann foran deg klar til å bli rippet i stykker.
SURFING - Lidenskap, sjelefred, natur & hav
SURFING - Lidenskap, sjelefred, natur & hav
DEFINISJONEN PÅ SURFING
Ifølge wikipedia er surfing det å ligge på et brett, padle seg inn i en bølge rett før den bryter og reise seg opp og stå på brettet. Bevegelse på et brett over vann med bølger som drivkraft.
Ordet surfing refererer til det å ri en bølge, uavhengig av om det er med eller uten et brett og uavhengig av om man står, ligger eller sitter. Uansett om det er på Saltstein, et sted på Jæren eller i Lofotens magiske bølger.
HISTORIE
Surfing har i århundrer vært en del av den polynesiske kulturen, og ble første gang oppdaget på Tahiti i 1767 av britiske utforskere. Historien til surfing er lang, interessant og den har enda ikke stoppet. Idag skjer mye av nyutviklingen på land der hvor selskaper som Wavegarden og Kelly Slater Wave Company utvikler kunstige bølger. Vi anbefaler en tur innom Wikipedia i tillegg til å se en eller fler av de mange dokumentarene laget om surfingens opprinnelse.
HVORDAN LÆRE SEG SURFING?
Kelly Slater fikk sitt første surfebrett som 8-åring. Har du planer om å bli verdens beste surfer er det bare å sette i gang. På Stadlandet, helt vest i Norge, har de fått surf på timeplanen!
Surfing er en idrett som krever tålmodighet og mye øvelse. Ønsker man rask progresjon er surfekurs absolutt noe å anbefale. Lær å sitte, duckdive, lese bølger, reise seg opp, surfe i bølgeveggen, svinge, gjøre cutbacks, topturns og et utall andre triks. Surfekursene har som regel også ulike nivåer i forhold til surferens nivå. Å lære å surfe tar tid, men det er det verdt.
Den gylne regel for å bli god: Surf så ofte som mulig
BØLGEVARSEL – NÅR ER DET EGENTLIG BØLGER?
Å vite når det er bølger er et eget fag i seg selv. Bor man i Australia kan man ta brettet under armen og gå til stranden å surfe så og si hver dag hele året. I Norge er det dessverre ikke helt slik.
Avhengig av hvor i landet man bor, er det ulike nettsider man kan bruke for å finne ut om det kommer bølger i nærmeste fremtid. Magicseaweed er en av de mest kjente og som gir en god indikasjon på surfing.
Ønsker du å lære deg mer om hvordan bølgevarsel ? Grav deg ned i hvordan vind påvirker havet, hvordan grunnswell oppstår, gammel sjø, offshore, onshore, bølgeperiode osv. Bruk wikipedia, google og lær av de du surfer med eller sjekk ut vår guide til bølgevarsel.
HVORDAN SURFEUTSTYR MÅ MAN HA?
Skal du surfe hele sesongen i Norge må du i det minste ha en 6mm evt 5mm vinterdrakt med hette, sko og hansker og en 4mm våtdrakt til resten av sesongen. Surf i kaldt vann er noe helt annet enn varmt vann. Kroppen må holde over en viss temperatur for at den ikke skal gå i hypotermi.
Sommeren i Norge holder som regel gode vanntemperaturer. Et sted mellom 12 og 18 grader, mens vinteren kan noen steder falle under 0.
I tillegg må man ha et surfebrett med leash, finner og litt voks.
SURFING I NORGE?
Går det an å surfe i Norge? Ja selvfølgelig. Allikevel overraskes vi ofte av spørsmål om det faktisk finnes surf i Norge. Flertallet av uvitende tror surfing i Norge består av et brett med et seil, eller et wakeboard med kite. Tanken på bølgesurfing på vinteren slår de færreste, heldigvis for oss som driver med det. Allikevel kan det gode dager være godt over 50 stykk i lineup. Surf i kaldt vann krever sitt, men gir også en utrolig opplevelse.