Alle vil surfe mer, men hvordan er det mulig å få det til? Og hva er det som gjør at vi ikke får surfet så mye som ønsket? Dette var noen av spørsmålene Håkon L’orange stilte seg da han skulle begynne på sin masteroppgave i interaksjonsdesign. Målet er å bruke ny teknologi for å gjøre det mulig for surfere å gjøre det de helst vil – surfe enda mer.
Resultatet har blitt en masteroppgave og arbeidsperiode med feltstudier på surfspots over hele Norge. Studenten fra arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har snakket med folk, fått innsikt og ikke minst surfet. Nå kan ikke alle i Norge skrive masteroppgaver om surfing for å surfe mer, men har han funnet noen løsning på problemet?
-Jeg tror at teknologi kan bidra til at noen surfere i Norge kan surfe enda mer. Hovedutfordringen for surfere flest er nok tilgjengeligheten, tidsklemma og lite konsistente bølgeforhold, forteller L’orang som innrømmer at wavepools og elvebølger nok er den sikreste løsningen på mer surfing. Men som interaksjonsdesigner med fokus på digital teknologi, må han tenke annerledes.
Må vite om det er surf for å dra
Håkon har ikke bare snakket med surfere, organisasjoner, kommersielle aktører. Han har trålet sosiale medier, lest om surfing i Norge og surfet med kjente og ukjente i hele landet. Meningen har vært å få en helhetlig forståelse av hva surfing i Norge er og hvordan det oppleves fra forskjellige synspunkter.
– Ut i fra dette har jeg fått inntrykk av at en del surfere blir holdt litt tilbake fordi de synes det er vanskelig å vite om en session eller tur blir verdt arbeidet som må til for å komme seg i vannet, forteller han.
Basert på dette utarbeidet han 4 ideer som i korte trekke handler om samkjøring, surfemelding basert på logg fra egne sessions, en varslingsløsning som blir bedre kjent med deg jo mer du surfer og en surfeturplanlegger. Feedbacken fra surferne var at folk hadde mest tro på en kombinasjon av ideene. -Derfor har jeg går videre med hovedfokus på surfevarselet i kombinasjon med sessionlogg og mulighet for å organisere samkjøring med kjente og ukjente, forteller studenten.
Gode ting blir det aldri nok av
Når man jobber med dette er det selvfølgelig en baktanke med det hele. Å få surfet mest mulig selv, men føler han selv at han surfer nok?
– Nei, det blir aldri nok! For å dra må jeg være relativt sikker på at det er bølger. Og så hjelper det å ha noen å dra sammen med. Jeg ble også inspirert av Tore Kramer som planlegger “ingen avtaler-perioder”. Ledige tidsperioder i kalenderen i tilfelle det blir surf, da slipper man å avlyse ting i siste liten, forteller L´orange.
Gjennom arbeidet har han blitt godt kjent med surfemiljøet i Norge gjennom arbeidet. Noe han er svært takknemlig for.
– Tusen takk til alle som har hjulpet meg så langt! Dere som har svart på spørreundersøkelser, stilt opp på intervjuer, surfet med meg, invitert meg til å bo hos deg, svart på mail, telefoner, snakket med meg i vannet osv. Og en ekstra stor takk til ildsjelen Tore Kramer som tilrettela for at jeg fikk en uvurderlig kickstart på oppgaven, avslutter L’orange. Nå venter siste innspurt av oppgaven, og selvfølgelig så mye surfing som mulig.
Har du noen forslag til hva som kan få folk til å surfe mer eller er interessert i å høre mer om prosjektet? Send en mail til [email protected] og følg prosjektet på instagram @surfnorskebolger
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.