Mann i våtdrakt gjennom bakvinduet av en bil
Hva har vi å si om drakta vi sliter med å si navnet på?

Soöruz Y8 6/5/4 Guru Plus

Soöruz Y8 6/5/4 Guru Plus

Ny runde med Soöruz, denne gang levert fra Norge. 

Drakta bestående av knuste østersskjell testa vi sist i 2021. Nå i oppdatert versjon, Y8, levert av Vision Boardriding Company ved Richard Newman i Stavanger. At drakta kanskje ikke har det navnet som triller lettest av tunga, bør ikke hindre deg i å prøve den på.

Vinteren i år har vært hard og draktene ble satt på prøve.
Vinteren i år har vært hard og draktene ble satt på prøve.
はい、暑かったです

Eller, på godt norsk; ja, den var varm. Vi ble ikke like overrasket over det japanske neoprenet som den gangen vi testet en skreddersydd drakt fra Glidz, men skal si denne også holdt kulda ute. Soöruz er en behagelig, svært varm og skikkelig fin drakt.

2,5 time i knirkende vinterkulde; og kun tærne var kalde. Ingen flushing, løse tråder eller mangler. Er dette årets outsider? Ja, vi tror faktisk det.

Har østers noe for seg?

Ja, definitiv. I jakten på mer miljøvennlige løsninger er det morsomt å se at noen prøver noe helt nytt. At knuste østersskjell kunne benyttes til å lage våtdrakter var for oss helt nytt, men at det gir så gode resultater som dette er helt rått. Drakta sitter som et skudd, var varm nok for flere fine sessions og er en drakt vi synes flere burde ta en nærmere titt på.

Skal vi peke på mangler, som vi jo også må, så må det sies at på de aller kaldeste dagene er den litt tynn i hals- og nakkepartiet. Den er heller ikke like vindavstøtende som andre drakter i testen. Likevel – her får du en supersolid og annerledes drakt av gjennomført høy kvalitet. Surfer du stort sett glassy dager uten iskald pålandsvind, vil denne holde gjennom hele sesongen og vel så det.

Testplassen, noen dager uten snø, andre dager med
Testplassen, noen dager uten snø, andre dager med
Alt i alt

Så hva skal man si om Soöruz våtdrakten annet enn at vi skulle ønske navnet var enklere å skrive, og at vi fortsatt er litt usikre på hvordan det uttales? Jo, dette: Her får du et rimelig og veldig bra alternativ til de mer etablerte merkene. Selskapet holder til i Frankrike, noe som betyr at de selv er mye ute i iskalde farvann. Den erfaringen kommer godt med.

På de kaldeste østlands-dagene ville vi kanskje valgt noe annet, men surfer du aktivt og er mye i bevegelse, eller er enda heldigere og bor på vestkysten en plass (der hvor vannet er litt varmere) så kommer denne til å funke i massevis.

At den ser litt annerledes og kul ut, uten å gjøre så mye ut av det liker vi forresten også veldig godt. Bra jobba. Mer om drakta kan du lese hos Vision Boardriding Company.

Tykkelse: 6/5/4
Ordinær pris: 5299,-

Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.