Surfer står på frossen brygge og ser utover havet.
Patagonia 6/5 R5 Yulex takler det meste. Gjør du? Foto: Kjetil Simonsen.

VÅTDRAKTTEST 2024

VÅTDRAKTTEST 2024

Det var en gang en drakt

Våtdrakt! Av typen vinter! Altså et tjukt, strekkbart lag med ekstra hud som vi drar over kroppene våre. En smart oppfinnelse som gjør det mulig å hive seg uti når været er på sitt verste. Vannet på sitt kaldeste. Bølgene på sitt beste (kanskje). Hva skulle vi gjort uten? Sittet innendørs med beina langt inn i peisen? Staka rundt i skauen på langrennski? Flytta til Indonesia?

Hmmm, det siste der høres jo fristende ut uansett, men det er ikke det dette skal handle om nå. Det skal handle om feiende flotte, feite, forhåpentligvis fleksible våtdrakter. Dette er vår våtdrakttest 2024.

Testpiloten er ikke verdens mykeste mann, da er det godt drakta ikke legger noen hindringer.
All right og vel så det. Foto: Kjetil Simonsen.
Hva var greia med våtdraktene igjen?

Som alltid må det nevnes at smaken er som baken, og kroppsfasongen er som, ja – baken den også? Svært varierende. Så det å finne den beste drakta er mildt sagt en subjektiv mening. Har du et stort, rundt hode (som undertegnede) hender det kanskje du får hetta av hetta. Liker du at drakta sitter tight og liksom tvinger kjøttet mot skjelettet? Da liker du sannsynligvis noe helt annet enn dem som setter pris på at det slafser og slenger litt ekstra rundt skinnet. Ja, det finnes en del av dem også.

Som du sikkert forstår er det vanskelig å plukke den beste, men vit dette – samtlige drakter holder høy kvalitet. At man har så mye bra å velge blant, skal vi være glade for. Dette er noe annet enn det uglade 1900-tallet da surfing i vinterkulda var forbehold de ivrigste, eller mest desperate, om du vil.

Noe av det viktigste er uansett dette: Drakta må holde på varmen, ikke forhindre bevegelse i vannet og helt personlig: aller helst gå kjapt av og på. Det er tross alt som oftest på parkeringsplassen man er på sitt mest nakne.

I år har vi fått shippet over drakter fra Surfshop, Lapoint, Srfsnosk8 (aka Surfesjappa), Vissla, Patagonia og Vision Boardriding Company. Stor takk for at dere vil være med.

Draktene har blitt testet gjennom hele vinteren, alle på samme spot: Saltstein. Det har ikke vært tidenes sesong med tanke på antall sessions, men fy satan så kaldt det har vært 🥶 Og nettopp derfor trengs drakter som dette.

C-skins 2024
C-skins 2024
Mann i våtdrakt gjennom bakvinduet av en bil
Hva har vi å si om drakta vi sliter med å si navnet på?
Surfer kaster seg fra land og ut i vannet i Patagonia 6/5 R5 Yulex våtdrakt.
Faller vi plask, pladask for Patagonia? Foto: Kjetil Simonsen.
Tester Xcel 6/5 Drylock på Saltstein.
Ikke den raskeste drakta på, og det er helt greit det når forholdene heller ikke er på sitt beste.
Vissla 7 Seas 6/5 test på Saltstein
Ikke alle vinterdager er fylte av snø. Vissla funker i dem alle.
O'neill tåler litt tang
O'neill tåler litt tang
Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.