Bølger på Saltstein
Absolutt godkjente forhold på testsentere. Foto: Henrik Bydal

TEST NORRØNA UNSTAD 5.5/5/4

TEST NORRØNA UNSTAD 5.5/5/4

Kroppen er noe rare greier. I det minste er min kropp det. Slett ingen atletisk surfekropp, snarere en merksnodig blanding av forskjellige former og fasonger. Hvordan den passet inn i Norrøna Unstad? Det skal du snart få vite.

Det så sjeldent jeg faktisk får sjansen til det, så la meg dvele litt mer rundt kroppen min. Hva er det med skuldrene som alltid byr på problemer? Hvorfor er jeg stuttjukk enkelte deler på kroppen, mens andre er som en sylfide? Hva skal jeg med det kulerunde hodet med sitt flate bakparti? Det foregår sjeldent noe særlig spennende i det. Også var det disse beina da, med legger og lår som kunne vært fra to-tre forskjellige mennesker.

Men rundt denne kroppen som jeg altså spaserer rundt på kloden i, har jeg så ofte som mulig en våtdrakt. Akkurat det er jeg veldig glad for. Vel, nok kropp kroppsfokus, slikt sømmer seg jo egentlig ikke på internett. La oss heller komme til poenget og grunnen til at du er her: Norrønas vinterdrakt – Unstad.

Surfer i Norrøna våtdrakt
Litt ekstra neopren over skuldrene, noe stor brem, tøff posering. Klar for surf. Foto: Meg sjøl.

Norrøna før og nå

Det har gått noen år siden Norrøna lanserte sine første våtdrakter. Selv var vi ikke veldig imponert over det de leverte den gang, men nå har virkelig Norrøna tatt tak og leverer en komfortabel og varm drakt av svært høy kvalitet.

Drakten har et stilrent design i sort, krydret med noen visuelle detaljer. Minimalistisk og kult, synes vi. Ikke like kult er den litt store og skjeve bremmen. Ja, den gjør jo nytta, men jeg er vel litt usikker på om den virkelig trenger å være så stor. Av og til er den rett og slett litt i veien, men det er vi jo alle av og til.

Norrønas vinterdrakt har selvfølgelig fått navnet Unstad (det har vært navnet siden starten av) og er 5,5/5/4 mm tykk. Noe som takket være kvaliteten i materialet den har laget av holder lenge. Drakta glir lett på, lett av, sitter veldig godt og holder på varmen. Jeg har hatt gleden av å surfe i drakta på de mest iskalde dagene, og ja – det var en glede.

Mann i våtdrakt
Ser kul ut når man står og ser kul ut. Foto: Morten Solberg
Velkommen til vannet

Norrøna Unstad i bruk

Passform
Per dags dato tror jeg ikke jeg har hatt på meg en drakt som ikke har litt ekstra neopren her og der(Leste du introen så vet du hvorfor). Det sammen gjelder for Norrøna Unstad, og spesielt på overkroppen og ved skuldrene skjer dette. Heldigvis ikke noe plagsomt, og kun estetisk litt krøllete. Passform avhenger selvsagt av kroppsform, men ellers satt den meget godt. Null flush og ikke noe gnaging eller plager her eller der.

Fleks
Vel, her er den ikke den mest fleksible drakten på markedet. Grunnen til det er at hovedmaterialet i drakten er neoprenfritt og består av 85% Yulex naturlig gummi og 15% syntetisk gummi. Rett og slett bedre med tanke på bærekraft og miljøet. Dette materialet har ikke samme stretch og fleksibilitet som standard neopren. For min del var det ikke spesielt plagsomt i vannet, og noe jeg kjente mest på land.

Vekt
Alle vinterdrakter er tjukke, med noen ekstra liter vann når den blir våt, blir det fort tungt. Helt presist veier drakta 2700 gram. Her skiller ikke drakten fra Norrøna seg nevneverdig ut. Ofte tenkte jeg egentlig ikke på at jeg hadde en vinterdrakt på, det må i seg selv være et godt tegn.

Detaljer
Limte sømmer, glidelås av høy kvalitet, god vindtetthet, en varm og fin hette som fint passet med noe i overkant runde hode. (Jeg sliter ofte med hetta). Sømmene er ganske stramme, og som du kanskje ser på noen bilder dytter det noe overskuddsfett litt rundt på kroppen. Ikke plagsomt, synes nå jeg.

Sort våtdrakt av typen Norrøna
Stilrent. Stilig. Foto: Henrik Bydal.
Camel toe på brystkassa. Jaja, det sier vel litt om fastheten til kroppen drakta klamrer seg rundt.

Konklusjon

Imponerende. Med denne drakta synes vi at Norrøna viser hva de er gode for. Visuelt sett en kul drakt (ja, det betyr selvfølgelig noe) som leverer i selv de mest iskalde forhold. Kanskje er den noe stivere og har mindre fleks enn andre drakter, men ikke noe som påvirket negativt da i vannet. Norrøna Unstad 5,5/5/4 kan du trygt kjøpe og bære med stolthet. Det har jeg gjort, og kommer til å gjøre lenge.

Tykkelse: 5.5/5/4
Pris: 4999,-
Mer om det tekniske finner du her på Norrøna sine egne hjemmesider.

PS – er du på jakt etter noen skikkelig, skikkelig gode vinterboots til tottelottene? Da er bootsene fra Norrøna sterkt å anbefale. De kan du ta en titt på her.

Detaljer på våtdrakt
Et par små, fargerike striper er nok til å gjøre ting tydelig.
Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.