Audun Oddenes vet kunsten å male en linje
Bucketlist moment for sure! Foto:

KUNSTEN Å MALE EN LINJE

KUNSTEN Å MALE EN LINJE

Snødekte topper i Sogn og Hurrungane, snowboardfilmen Soulboarding og surfing langs Europas kystlinjer. Dette er livet til Audun Oddenes.

Tekst: Leander Rudsli Foto: En hel hurv med flinkinger.
Tips oss gjerne om saker her.

Er det slik at surfing påvirker måten vi kjører et snowboard på eller er det motsatt? Vel, begge deler handler om å male en linje. Slik er det for Audun når han selv har brettet godt planta til føttene. 

– Surfing har definitivt påvirket snowboardkjøringen min. Jeg har alltid vært fan av longboarding på grunn av den dansen man kun kan få til på et slikt brett. Samtidig har surfingen fått meg til å tenke mer over det «å male en linje». I snowboardkjøringa ønsker jeg å videreføre dette med svinger som føles lette, men samtidig har kraft i seg, forteller Audun om det han driver med – og hva som driver ham.

Slækt mellom slaga
Slækt mellom slaga. Foto: Iver Davidsson.
Smud livin’

Den 25 år gamle brettentusiasten lever et liv han selv kaller for ganske smud. Hverdag fylt med brett, bølger, og en trofast følgesvenn på fire hjul ved navnet Shaggy, er det Audun bedriver dagene med.

De siste årene har han hatt Sogndal som hjem. Her kombineres studier med jakten på perfekte snøforhold. Og hva er vel bedre enn å lage en film av jakten på dette? Høsten 2023 presenterte han snowboardfilmen Soulboarding med snowboardkjøring og snowsurf fra blant annet Sogndal.  

Puddersving på fjellet
Kunsten av å male en linje, både på snø og i sjø. Foto: Otto Garli.
Audun Oddenes surfer
Foto: Otto Garli.
Kunsten å male en linje også til fjells
Kunsten å lage en film – eller flere

I nærmere to vintersesonger fikk Audun og kompisen Ola Thorsen, sammen med flere bidragsytere samlet nok klipp til at det var på tide å sette seg ned å lage filmen Soulboarding. Etter en liten teaser på FriFlyt-festivalen i Sogndal, var det endelig på tide med premiere på snowboardfilmen. Soulboarding hadde premiere i Sogndal kulturhus og ble i etterkant publisert av det anerkjente magasinet Slush The Magazine. 

– Tanken bak Soulboarding ble egentlig til i 2020 da jeg bodde i Østerrike med Idar Østerhus. Vi skulle lage film, men det ble ikke noe av. Da Covid-19 herja kom jeg på tanken av å ta en bachelor i natur- og opplevelsesbasert reiseliv i Sogndal. Første sesongen ble jeg rammet av en ryggskade, men de neste sesongene førte til mange timer i fjellet med blant annet min gode kompis Ola, sier Audun om filmen.

I samarbeid med Äsmo Snowsurf, BULA og Session Haugesund var Audun sin første brettfilm en realitet. Lysten på litt soulboarding? Se under.

Livet er best sidelengs

Men det er ikke bare fjell og snø han er på jakt etter – det har også vært surf langs Europakysten i land som Danmark, Nederland, Frankrike, Spania og Portugal.

Etter flat sjø i Biarritz kjørte jeg direkte til Ericeira og fikk bank på Ribeira D’llhas

Går vi tilbake til sommeren 2022 ble det et nytt eventyr med Shaggy, hvor kjøreturen skulle ha endepunkt i den sørlige delen av Portugal. På veien nedover ble det lange netter bak rattet. Ikke nok med det, så var det flatt langs kysten før Ericeira stod for tur. 

– Forecasten i Portugal viste seg å være on point, da 3 meters bølger var et faktum. Etter flat sjø i Biarritz kjørte jeg direkte til Ericeira og fikk bank på Ribeira D’llhas. Det resulterte i skeiv finneboks, og en hullete våtdrakt.

Klassisk setup. Foto: Camilo Alexander.
Laidback linje. Foto: Marija Kuropatkina
Laidback linje. Foto: Marija Kuropatkina
Det males linjer.
Det males linjer. Foto: Julien Creates.
Livet som det skal være

Heldigvis var dette bare starten på et 3 måneders opphold i Portugal. Solfylte dager i Lisboa og langs Algarve-kysten ble dagene fylt med grønne bølger og nye opplevelser. Selv om dette var et liv Audun så på som en «sykt fet opplevelse», ventet skolebenken og eksamen i september.

På veien tilbake til Sogndal viste forecasten noe helt annet. Dette resulterte i surf i Nord-Spania, Frankrike, Nederland og Danmark. Europaturen gjorde også at Shaggy måtte ta til takke med noen turer hos doktoren, eller som vi kaller det; bilverkstedet. 

Sammen om mer

Audun er fortsatt den dag i dag bosatt i Sogndal og jobber fulltid mandag-fredag, mens han sammen med ADHD Surfboards er i gang med en ny film. 

– Denne filmen skal jeg lage sammen med Markus Davidsen og med Tobias Sjåfjell bak kamera. I dette prosjektet skal vi fremme sammenhengen mellom forskjellige brettsporter. Snowboard, powsurf og surf. Dette skal fremstå i en artsy approach både med tanke på kjøringen, filmingen og redigeringen. I tillegg har ADHD laget en helt drøy 7’4 twin til prosjektet, forteller Audun.

ADHD kan sakene sine. Foto: Jan Helge Dale.
Twin fin shapet av adhd surfboards
Bare sjekk denne godbiten av en twin.
Surf, surf og atter surf.
Snø, snø og atter snø
Snø, snø og atter snø
Av og til må man bare hoppe i det...og lage en film om snow, surf og snowskate. Foto: Odd Inge Miljeteig.
Med moro som mål

Men hva er egentlig målet når Audun driver med brettsporten(e) han elsker? Jo, det er enkelt – å ha det fett og kunne holde stoken høy. 

– Jeg har lyst å lage kule filmer med folk jeg selv synes er kule. Jeg ønsker å holde på med dette lenge, men etter ryggskaden jeg fikk første sesongen i Sogndal så er jeg nok litt mer sårbar nå enn før. Uansett, målsetningen min er å ha det fett med venner på tur.

Følg med for mer

Soulboarding er blitt lagt godt merke til. ADHD Surfboards sammen med Amplid Research, Cartel, Union Bindings Co, Junkyard, Äsmo Snowsurf er alle bidragsytere til det nye filmprosjektet. Ønsker du å følge prosessen? Følg Audun ved å klikke her.

Bratte linjer i fjellet
Audun liker det bratt. Foto: Audun Oddenes.
Audun Oddenes og surfekjerra
Og koser seg i surf-, skate og snowshacken på hjul – Shaggy. Foto: Thor Rune Ustad.
Ses i lineupen!
Ses i lineupen! Foto: Victoria Kaspler.
Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.