Rødt surfebrett i store bølger i Portugal
Beinhardt. Men alltid verdt det. Foto: Yrjan Olsnes.

DET VAR DA F%$N TIL LIV

DET VAR DA F%$N TIL LIV

Yrjan Olsnes gjør ingenting halvveis. Det har resultert i 4 år i bobil, bølgejakt over hele verden, airs, tuber, oppturer, nedturer og tanker om stort som smått. Vi starter i Portugal. Og med livet. Og bipolare dager i bobil.

Foto: Yrjan Olsnes Ι Tekst: SurfNorge
Tips oss gjerne om saker her.

Yrjan Olsnes står foran bobilen sin med surfebrett, utstyr i Portugal.
4 år i denne. Ikke rart han smiler.
Linjer av bølger i Portugal
Det er dette han jager. Foto: Yrjan Olsen.

De siste 4 årene har jeg bodd i bobilen min, med noen lengre stopp hjemme hos mor for å få varmen og litt mat i magen. I løpet av året som har gått har jeg jaktet surf i Lofoten, Ålesund, Stad, Portugal, Marokko og Nicaragua. Røft regnet har jeg hatt ca. 200 dager i vannet.

Hadde en av mine beste bølger i livet for litt siden, hvor jeg kom ut av en liten tube og avsluttet med å lande en liten air. Noe som har stått på listen veldig lenge. Rotasjonene må nok vente litt, ettersom jeg ikke kan claime å ha landet mer enn 4-5 airs, men det kommer.

Jeg har reist mest alene, men til Portugal ble en som heter Kjartan med i 3 uker etter å ha kjent han i ca. 1 time. Heldigvis var han en fet kis og snorket ikke. Der nede møtte vi ett vennepar, Ivar og Vilde, som vi hang med resten av turen. Kjartan ble deretter byttet ut av til sammen 6 andre, så bilen var rene Airbnb on wheels.

Høydepunktene er så mange. Komme ut av en tube. Lande en air. En surfesession med Ivar i Portugal, kun meg og han på en venstrebølge som brøt som et wavepool.

Lys og mørke.

«Livet på veien er veldig kontrastfylt. Nesten bipolart. Når det er bra er det helt fantastisk, når det er dritt er det forbanna dritt.»

You'll never surf alone. Foto: Yrjan Olsens.
Tubende bølge i Peniche
...eller? Foto: Yrjan Olsnes.

Jeg digger livet mitt, men det er mye stress også. De største utfordringene er som regel å ha nok penger. Kjeder meg ekstremt av og til når det ikke er surf, og ensomheten kommer krypende iblant. Men det er en del av det som gjør at man føler seg ekstra bra når man har det bra, tenker jeg. Og det er lett å glemme å nyte hverdagen. Litt som en godteripose. Etter en stund blir man litt småkvalm og det smaker ikke like godt lenger, så da er det på tide å flytte på seg.

Jeg drømmer om kystlinjen av Irland og Skottland i camperen min, samt Island. Er noe spesielt med kaldt vann, selv om jeg elsker boardshorts. Kjøre kysten av Mellom-Amerika på en motorsykkel med surfebrett på siden står også på listen.

Blir alltid skuffet når det er meldt skambra, men bølgene bare er så som så, men hvem blir vel ikke det?

Når man tenker tilbake på det er det høydepunktene man husker. Kjeder meg mye også og lurer på meningen med livet og hvilke verdier jeg egentlig har og hva jeg skal gjøre fremover. Men så får man den ene bølgen, og man kommer på, ja, det er surf som er tingen.

Ja, det er surf som er tingen. Og vil du har mer av den tingen á la Olsnes – se her👇

Bak deg, mann! Baaak deg! Foto: Yrjan Olsnes.
Velkommen
Gutten i røyken. Foto: Yrjan Olsnes.
Dette er også en måte å møte veggen på. Foto: Yrjan Olsnes.
Ahhh. Portugal. Foto: Yrjan Olsnes.
Portugisisk power. Foto: Yrjan Olsnes.
Slipp finnene fri. Foto: Yrjan Olsnes.
Stay calm and..
...fyr løs
Bølger i Portugal. Det var da F%$N til liv
Ned, ned, ut, ut.
Vanlige
Bordet er dekket

Klar for mer av Det var da f%$n til liv?
Del 2 kommer snart. I mellomtiden – følg Yrjan her! Eventuelt sjekk ut denne godsaken om svinger. Vil du bare surfe videre i livet? Da er forsiden vår et godt sted å starte.

Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.