Når har man kan man egentlig si at man surfer, er en surfer, bedriver surfing, kan surfe, lærte å surfe? Første steg er å lære å surfe.
LÆRE Å SURFE - Hvordan lære kunsten å surfe bølger
LÆRE Å SURFE - Hvordan lære kunsten å surfe bølger
HVORDAN KAN JEG LÆRE Å SURFE?
I utgangspunktet har man to valg for å lære å surfe. Enten starte med et surfekurs, eller få tak i utstyr og prøve selv.
Vi har hørt historien og gutta som dro til Bali i 3 måneder på surfetur, uten å kunne surfe fra før. Tur er jo uansett noe vi alle elsker, og alle som tar en tur til Bali kommer hjem gladere enn da de dro. Men lærte de å surfe?
Det er lett å tenke at man skal dra på surfetur, kjøpe seg et brett og surfe hver dag. Faren er at man ender opp med et brett man bruker år på å mestre og ikke lærer annet enn at surfing er et slit. Men det kan gjøres enklere.
SURFEKURS
Når man har bestemt seg for å prøve surfing er det sterkt anbefalt å benytte seg av et surfekurs. Et surfekurs gir grunnleggende teoretisk innføring i surfing, og man lærer de ulike delene av surfingen av noen som har dette som lærer de ulike elementene som må oppfylles for å lære å surfe.
Hvorfor surfekurs? Jo, et surfekurs gir deg en rask innføring i alle elementene på kort tid. Et surfekurs behøver ikke være mer enn en dag, da har man lært det grunnleggende. Nok til å velge om surfing er noe for deg. De aller fleste tenker JA
HVA MÅ MAN KUNNE?
For å lære å surfe må man ikke kunne alt. Allikevel er det mye man er tjent med å lære seg. Hvordan sitte på brettet, hvordan ligge på brettet, hvordan reise seg, stå og holde balansen, padleteknikk, dukke under bølger (duckdiving), lesing og timing av bølger og ikke minst hvordan man bør og skal oppføre seg i en lineup.
SURFEUTSTYR
Lista over utstyr kan være kort og lang. Alt kommer an på hvem nivå man er på, hvor man surfer og når på året det er. Uansett hvor man lærer seg å surfe må man ha et surfebrett. Og i læreprosessen er det nybegynnerbrett (soft tops) som gjelder. Brettene har mye oppdrift og er enklere å stå på enn surfebrett for viderekomne.
Norge er i gjennomsnitt et kaldt land. For å bedrive surfing i Norge må man ha våtdrakt for at kroppen ikke skal bli nedkjølt. Vanntemperaturen de aller varmeste sommerdagene bikker 20 grader, men resten av året er det under dette. Vi anbefaler en 4 milimeter våtdrakt til sommeren og en 6 milimeter vinterdrakt med hette, sko og hansker til høst, vinter og vår.
HVA ANNET MÅ JEG LÆRE?
Å lære å surfe tar tid. Å lære alt rundt surfing tar også tid, men ikke stress, disse tingene vil du få lesset over deg av andre surfere og selveste herr Internett når du er bitt av basillen.
Noen stikkord som kan være verdt å merke seg:
- Spot (sted der det er bølger)
- Linup (der man sitter å venter på bølgene)
- Locals (nærmeste surfende naboer til spotten)
- Leash (gummitråden man fester til foten for å ikke miste brettet)
- Barrel/tube (bølge som bryter i bue over hodet mens man surfer)
- Cutback (svinge fra grønn bølgevegg tilbake inn i bølgen)
- Duckdive (dukke under bølge som kommer mot)
- Ding (skade på brettet)
- Glassy (rene glasslignende bølger, uten vind)
- Outside (et uttrykk man bruker for å beskrive utenfor lineup, lenger ut)
- Pop-up (reise seg på surfebrettet)
- Rail (langsidene på surfebrettet)
- Tail (bakenden på surfebrettet)
- Nose (tuppen av surfebrettet)
- Stoka (gira)