Tomme lineups under pandemien
Tomme lineups under pandemien

REISE I PANDEMIENS TID

REISE I PANDEMIENS TID

REISE I PANDEMIENS TID

REISE I PANDEMIENS TID

Som surfere er vi kjent med at moder jord fra tid til annen finner på noe nytt for å holde oss på tå. Selv om det ikke er det vi tenker mest på hvis vi reiser til et bortgjemt paradis i søken etter perfekte bølger, er det alltid muligheter for at noe kan skje før, under eller etter reisen. Nå er vi midt i en pandemi, kan man reise? Og hvordan er det å drive et surf reisebyrå midt i en pandemi?

Foto: Luex

Pandemier og katastrofer

Husker du svineinfluensaen i 2009 eller vulkanutbruddet i Island i 2010? Tsunamien i Sumatra i 2010 etterfulgt av MERS i 2013? Eller hva med Ebola og Zika i 2014 og 2016? Og ikke minst vulkanutbruddet på Bali i 2017. En hendelse som gjorde det så og si umulig å reise dit i en periode?

Men som regel løser ting seg til slutt, på den ene eller andre måten.

Så kom Covid-19.

I løpet av moderne tiders surfreiser er det ingenting som har påvirket våre daglige liv så mye som Covid-19.

Avlyste reiser, stengte grenser og mer alvorlige hendelser som å miste sitt levebrød og få ødelagt sitt liv. Pandemien har påvirket oss på forskjellige måter, og vi har alle våre historier om den.

Turenes tur
Turenes tur
Tomme tønner
Tomme tønner
Øyparadis uten turister
Øyparadis uten turister
Fra 100 til 0 over natta

Vi satt oss ned med Tim Heising og tok en prat om hvordan det var å se businessen gå fra 100 til 0 så og si fra en dag til en annen. Tim er grunnlegger og CEO i LUEX, en reise og booking-plattform som spesialiserer seg på surf og snøturer i hele verden.

Vi ønsket å vite hvordan det var å si opp halve staben, flytte ut av kontoret og så og si starte opp igjen fra scratch. Og vi måtte selvfølgelig ta en prat om hvordan reising vil se ut når pandemien er over.

Nå har det vært mer enn ett år med stengte grenser og ingen reising. Hvordan har dere håndtert det? Spesielt med tanke på at reisende surfere er deres hovedinntekt og gir dere smør på brødet?

– Det startet forsiktig. Vi tenkte ikke så mye på det før salget praktisk talt droppet til null fra en uke til den andre. Det var et mareritt. Vi har hatt så mange påvirkede turer og vi klarte ikke å følge opp alle datoendringene, tilbakebetalingene og turer tilgode. Og det var ikke noe slutt i sikte, forteller Tim.

Først måtte vi drastisk kutte kostnader. Det ble satt opp en «worst-case scenario» plan, men når vi først gjorde endringer gikk alt fra vondt til verre. Vi hadde ingen andre valg enn å permitere flesteparten av de ansatte og flytte ut av vårt digge kontor og hjem.

Det var en følelsesmessig berg og dalbane, og i lang tid visste vi ikke hvordan eller om vi klarte å komme oss gjennom det.

Selv om det var en stressende tid for oss alle forretningsmessig, ble jeg personlig redd for å miste alt jeg hadde bygget opp siden 2008. På den ene siden, vissheten av at vi kunne bli slått konkurs når som helst, og kanskje enda verre den andre siden hvor jeg ikke visste hvor lenge jeg klarte å brødfø familien min.

Det var en følelsesmessig berg og dalbane. Lenge visste vi ikke hvordan eller om vi klarte å komme oss gjennom det, forteller grunnleggeren av LUEX.

Bedre dager

Ting ser bedre ut nå. Både for Tim, selskapet hans og reiselivet generelt.

Businessen har stabilisert seg noe. For å snu skuta har vi reforhandlet avtaler og holdt på aksjeeiere og tilskudd fra myndighetene. Det som kanskje har hatt mest å si for oss har vært at Maldivene, en av våre hovedreisemål, har vært ganske tilgjengelig for surfere fra de fleste land, selv under pandemien.

Vi nærmer oss 50% av salget i 2019 og flesteparten av våre ansatte er tilbake eller på vei. Hadde du spurte meg i fjor ville svaret vært noe helt annet, men akkurat nå har jeg trua på fremtiden til surfereiser og LUEX.

Covid-19 surfetur verktøy

Surfere elsker å reise, utforske nye og ukjente kystlinjer og vi vet med sikkerhet at hele landet sikler etter å sette finnene sine i varmere vann. Er det i det hele tatt mulig nå?

– Det korte svaret er – JA, absolutt! Det lange svaret er, ja, men det innebærer noe mer hva, hvis, hvordan og logiske fartsdumper.

Det er ganske mange land åpne for tilreisende, som Maldivene, men reisen kommer definitivt med restriksjoner. Det er et kaos der ute. Regler og restriksjoner endres daglig. Som et resultat av det utviklet vi vårt eget Covid-19 surfetur verktøy. Dette gjør det mulig for folk å få en klar oversikt over hva som må til før og etter reisen for at det skal være trygt, forteller Tim om tiltak selskapet hans har gjort for å gjøre det mulig å dra på tur med dem.

– Surfere kan velge landet de kommer fra og automatisk få et utvalg av land de kan reise (eller ikke) reise til sammen med restriksjoner, sikkerhetstiltak og reisespesifikk informasjon.

Målet vårt var å lage noe som gjør det enklere for reisende å skjønne hva som må til for å reise nå og gi en trygg reise og ta smarte avgjørelser oppi en pandemi. Et verktøy for de som leker med tanken om å reise, og gi de oppdatert informasjon om hva som trengs for å være trygg. Det er ikke et verktøy for å promotere reising.

Har folk begynt å booke turer frem i tid nå? Og hva er de mest populære destinasjonene?

Som nevnt tidligere, folk er rimelig desperate på å få reist igjen og vi får veldig mye forespørsler fra de som planlegger for etter pandemien. Vi får også mye bookinger fra folk som vil reise nå, med Maldivene og Mellom-Amerika som de mest populære destinasjonene.

En del av spørsmålene vi får er også rundt hvordan det blir å reise i fremtiden, men det blir bare spekulasjoner fra vår side. Reising kommer garantert til å ta seg opp, men ingen vet sikkert når og hvordan det vil være.

Noe som er sikkert er at vaksinasjon er en viktig faktor. Jeg ser for meg at mange land innfører egne regler for de som er vaksinert, slik som Seychellene, Belize og Barbados allerede gjør. Men om dette ender opp i et vaksinepass vi må ha med oss vil tiden vise.

Hva er ditt beste tips for å gjennomføre en surfereise i 2021?

– Det er noen faktorer som må vurderes. Først og fremst anbefaler jeg å bli kjent med restriksjonene som gjelder reisemålet, PCR-tester, restriksjoner for hjemreise osv. Jeg kan ikke få sagt det nok, situasjonen vi er i nå er vanskelig. Så jo mer du forbereder deg, jo lettere blir det. I verste fall blir du avvist i ankomstgaten fordi du ikke har alle dokumentene du trenger. Tro meg, det har skjedd.

Velg riktig destinasjon

I tillegg anbefaler Tim at man velger reisemål som har ting på stell. Som eksempel mener han at Maldivene er et bra reisemål nå.  Selv om de har hatt noe økende smitte til tider, har de åpent for turisme.

– Maldivene i seg selv er en megastor lekeplass, og du kommer ikke til å møte mye folk noe sted. Perfekt fordi A; lite crowds i lineup, og B; det gjør reisen tryggere. Alle båter og resorts har ekstremt bra koronaprotokoller på plass.

Respekter de lokale restriksjonene, vær lojal og lett å ha med å gjøre.

Har vi lært noe i 2021, så er det at reising nå krever litt mer fleksibilitet, tid og forberedelser, så ha det i bakhodet når du planlegger din neste reise. Jeg sier ikke det er umulig, men strike missions kan bli problematisk nå, forteller Tim. Han legger også til at deres team står tilgjengelig til å tilrettelegge og hjelpe de reisende med alt fra start til slutt.

– En siste viktig ting å tenke på, bruk sunn fornuft. Ikke gjør noe du ikke ville gjort hjemme, respekter de lokale restriksjonene og vær lojal og lett å ha med å gjøre.

Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.