Bra bølger i Ålesund
Riktig plass til riktig tid. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.

FRA SKEDSMOKORSET TIL SJØS

FRA SKEDSMOKORSET TIL SJØS

FRA SKEDSMOKORSET TIL SJØS

FRA SKEDSMOKORSET TIL SJØS

Naturen i området fikk ham til å kjøpe seg et kamera. Ekstremsport får ham til å pushe seg selv. Surfe-foto gir ham stadig nye opplevelser. Ole-Martin Sæthermoen er en 22 år gammel sykepleierstudent fra Skedsmokorset. Hva han har med surfing i Ålesund å gjøre? Mye. Han står nemlig klar med kameraet så fort det er antydninger til liv i vannet.

Foto: Ole-Martin Sæthermoen
Tekst: Henrik Bydal

Sol, regn, bølger og surfer
Dager som dette får man aldri nok av. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.

-Jeg har en lidenskap for det ukjente som pusher meg til å prøve nye ting, forteller han om hvorfor han plukket opp kameraet og rettet linsa møt det buldrende havet. Interessen for foto kom derimot ikke opprinnelig fra surfing, men fra omgivelsene han har rundt seg i det daglige. Enten som student eller ivrig friskus i fjellheimen.

Havblikk

-Ved siden av studiene jobber jeg som freelance fotograf/videograf, men har også andre hobbyer som topptur, randonee, stisykling, kiting, skating, wakeboard, vindsurf og klatring. Det fikk meg til å kjøpe mitt første kamera og dokumentere så å si alt vi gjorde. Det startet med turfotografi, deretter sportsfotografi og jo mer ekstremt det var, jo kulere var det.

Nå er det altså surfing i Ålesund som stjeler mye av hans tid.

Store bølger når man surfer i Ålesund
"Hmmm, var det ikke meldt litt større?" Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Tube i Ålesund
Den som ikke har gjemt seg nå...Foto: Ole-Martin Sæthermoen.

Et fjell står som regel stille, men havet er aldri i ro. Surfe-foto har mange utfordringer, å finne ut av når de perfekte forholdene slår til er en av dem. Og ja – en ting er å finne havet, men å finne bølger og å være på rett tid til rett sted, det krever øvelse, bomturer og kunnskap.

-Surfefoto ble jeg veldig interessert i etter at jeg ble kjent med Andreas Falinski, en dreven surfer. Tidligere hadde jeg aldri vært på riktig plass til riktig tid, men da han tok meg med endret det alt, kan Ole-Martin fortelle om jakten på bølgene.

Kontrastfult og nådeløst

Stil. Et ord man ofte snakker om både når det gjelder surfing og andre aktiviteter som handler om å bevege seg sidelengs, men også når det kommer til bilder. Og selv Ole-Martin kanskje er fersk i surfeknipse-gamet, er det definitivt en del ting som preger bildene hans.

-Jeg har forelsket meg i dype og mørke kontraster. Her i Norge er naturen mektig og utilgivelig. Det ønsker jeg å formidle i bildene. Selv på solskinnsdager er temperaturen lav og havet nådeløst. Jeg ønsker at bildene mine skal reflektere dette. En stor inspirasjonskilde har vært @iamnordic på instagram.

Ole-Martin surfer ikke mye selv, til det er gleden over å ta bilder for stor. Men han er vokst opp i en vindsurfer-familie og kjenner godt til jakten på de perfekte forholdene. Bølgesurfing derimot, har det vært lite av på Skedsmokorset. Store naturopplevelser ligger også stedet langt unna. Nå er derimot er alt helt annerledes.

– De siste tre årene har jeg bodd i Ålesund. Da Østlandet ikke kunne tilfredsstille mitt voksende behov for friluftsliv måtte jeg ta til fjellheimen.

Surfing i Ålesund
Spray i snødekte omgivelser: Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Surfing i Ålesund
Førstemann til mølla. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Fin bølge for surfer
Starten på noe godt. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.

Surfing i Ålesund

Heldigvis er det ikke så lang fra fjord til fjell, og omvendt, i Ålesunds-traktene. Men hvordan er det for en kar fra Skedsmokorset å finne sin plass i et miljø som ikke alltid er like gjestmilde når nye mennesker dukker opp på surfe-spottene sine. 

-Det er mer eller mindre de samme folka som dukker opp når det er bra. Og det er alltid god stemning. Mitt inntrykk er at de fleste surferne er tilreisende fra andre steder i landet som også har slått seg ned her for alle friluftsmulighetene. 

Surfer på bølge i Ålesund
Må bare opp og nyte de siste restene av solskinn. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
surfs up
Dans, dans, dans. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Hva skjer med surfing i Ålesund?
Alt går ikke alltid som planlagt, eller gjorde det faktisk det? Foto: Ole-Martin Sæthermoen.

Her i Norge er naturen mektig og utilgivelig. Det ønsker jeg å formidle i bildene.

Ålesund i storm
Kontraster. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.

Flatt vann. Spisse fjell.

Nå har det seg jo selvfølgelig sånn at selv vestlandet kan ha flate dager, eller dager man faktisk ikke kan gå til sjøs på grunn av for urolig hav. Heldigvis finnes det flust av løsninger og muligheter.

-Når vannet er flatt tar vi til fjell og himmels. Her kan du klatre i toppen av de største fjellene, fly ned med speedriding, nyte pudder, skate eller ta bruk av den friske brisen som alltid kommer fra sjøen. Personlig tar jeg til fjellet og nyter pudder eller klatrer, forklarer friskusen med fokus på foto.

Surfing i Ålesund
Blå-swix på! Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Stemning fra vannet
Pustepause som tar pusten fra deg. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Bølgene i Ålesund er bedre enn på Skedsmokorset
Ville du hatt denne, den bak? Ja, takk. Begge deler. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Surfing i Ålesund
Opp. Inn. Varme seg. Og snart glede seg til å padle ut igjen. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.

Vil du se mer fra Sunnmøre og Ole-Martin Sæthermoen? Ja, selvfølgelig. Da er det bare en ting å gjøre, å dobbelklikke her og sveipe gjennom feeden til tommelen ber om nådeVil du se annet snafs fra rundt i landet, ta en duckdive i arkivet vårt her.

Topptur i Ålesund
Himmelsk! Foto: Ole-Martin Sæthermoen

Når havet er flatt tar vi til fjells

Surfing i Ålesund
Sånne dager husker man lenge. Og husker man dem ikke, så har Ole-Martin heldigvis foreviget dem. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Surfing i Ålesund og utsikt over sjøen
Av og til kan det være en stor nok opplevelse bare å sitte helt stille. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Over toppen
Som om han ikke var høyt nok oppe fra før av. Foto: Ole-Martin Sæthermoen.
Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.