Hva gjør du når du har en av landets drøyeste bølger i bakgården, men det ikke har vært bølger på ukesvis? Joel Stevensons plan B er enkel – du studerer bølgevarselet, ser at noe stort er på vei, sjekker at du har noen dager til overs, pakker bagen og stikker. Vanligvis blir det en slab i Østfold, denne gangen ble det en tur lenger nord.
Foto: Kian Bourke-Steer og Joel Stevenson
Du er kanskje mest vant til å se Joel i heftige tuber eller i en vinglete gummibåt på jakt etter nye bølger på østlandet. Etter en lang rekker med flate dager og uker, fikk han nok og bestemte seg for å dra nordover. Det var på tide å bytte ut en slab med skikkelige saker. Destinasjonen ble Unstad, et sted som virker forlokkende på flere av oss.
Respekter de lokale og de som surfer der året rundt.
– Lofoten er vakkert. Helt siden jeg var der for første gang for noen år siden, har jeg vært bestemt på å dra tilbake. Siden det har vært så stabile forhold med bølger der oppe i år, og flatt så lenge her nede i sør har jeg holdt øye med bølgevarslene der oppe. Da jeg så hvordan uken så ut til å by på dag etter dag med offshore vind og lange perioder visste jeg at tiden var inne.
Joel hadde bestemt seg, og når Joel Stevenson bestemmer seg for noe, ja da gjennomfører han. Flybilletter ble bestilt, leiebil booket og overnatting funnet og dagen etter var han på vei!
Når plan B blir alle planers mor
At han traff på varselet og bølgene er ingen overdrivelse. Bildene fra Kian Bourke-Steer, som bor i Lofoten, understreker det. Det samme gjør Joel på spørsmålet om det var så bra som det ser ut som på bildene.
– Det var en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, spesielt etter at det bare har vært et par middelmådige dager her hjemme i vinter. Det var en siste-liten-solo-strike-mission med bare én ting som mål – å surfe hver dag så lenge kroppen ville tillate det.
Dagen etter, ved første lys, sto en surfesugen australier og skuet håpefull mot legendariske høyrebølgen på Unstad. Det var derimot venstrebølgen som skulle invitere til surf.
– Et nytt swell fylte inn og etter 30 minutter så jeg store sett ved venstre-pointet, kjent som Søppelplassen. Jeg skjønte med en gang at det var der jeg kom til å tilbringe dagen.
Joel Stevenson surfer ofte alene, så også denne morgenen i Lofoten. Men med forhold som dette kan du være sikker på at snart dukker opp noen andre med planer om surf.
– Etter en times tid kom en smilende Kian Bourke-Steer svømmende med fotoutstyret sitt, like etter kom en annen lokal helt. Fra det øyeblikket var det bølge etter bølge i en kontinuerlig puls. Perfekte bølger og snødekte fjelltopper som Unstad er så kjent for, det var som en drøm som går i oppfyllelse å surfe disse bølgene hver dag med bare meg selv eller noen få andre i vannet.
Unstad vs The Icebox
Det blir vel som å sammenligne epler med bananer, men det er likevel uunngåelig. Hvordan er det å surfe Unstad i episke forhold, sammenlignet med tunge slabs på grunne skjær?
The Icebox er den type bølge jeg elsker.
– Det er forskjellig, men på en god måte. Bølgene på The Icebox er den typen bølger jeg elsker å surfe. Intense, utfordrende og med konsekvenser. Her kan man ikke bare ta hvilken som helst bølge og nyte turen, men man må velge den rette. Det er grunt og noen av bølgene suger alt vannet vekk av skjæret. Du må være forberedt på å treffe bunn hver gang du faller. Noe som gjør belønningen enda større når du faktisk kommer ut av en bra tube.
– Unstad er mer en type morsom surfing, med en variasjon av høyre og venstre points. Det er også en bra beach break i midten av bukta. Det var stort å få noen lengre bølger med litt forskjellige seksjoner å teste ut brettene jeg har laget.
Reisetips til Lofoten
Hvilke tips har shaperen, surferen og mannen på evig jakt etter bølger til andre som vil ta turen?
– Bølgene er ikke alltid like bra som da jeg dro, men selv om det kanskje ikke er surf så gir naturen nok av motivasjon til å gå på oppdagelsesferd. Både du og kameraet ditt kan få litt verdifull trening. Det sies at det er litt mer crowds her i de varme månedene. Husk å respektere de lokale og de som surfer der året rundt.
En siste-liten-solo-strike-mission med bare ett mål – å surfe så lenge kroppen tillater det.
Som surfer i Norge er kulden en del av gamet, men ofte er østlandet vel så kaldt som andre steder. Med mange års erfaring med feite bølger og tjukk neopren på en jolle i Østfold er det ikke været det skal stå på.
– Vanntemperaturen er ikke så annerledes enn hva jeg har vært borti tidligere, selv om vannet hjemmet faktisk er kaldere hjemme om vinteren. Bakdelen med å surfe i lokalområdet mitt er at jeg er i en åpen båt, uten tilgang til en varm bil eller en dusj etter jeg har surfet.
– Ellers vil jeg si til alle som drar hit om vinteren at de må passe på når de går på de glatte, runde steinene på vei ut. De er en overraskende utfordring og hindring mens man forsøker å komme seg ut til bølgene på raskeste mulige måte. Og ja, husk at hvis du bor et sted med dusj tilgjengelig, ikke forvent at den alltid byr på varmtvann.
Et nytt swell fylte inn og etter 30 minutter så jeg store sett ved venstre-pointet.
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.