Tatovør, surfer, skater, shaper – Nicholas Henriksen er en driftig kar. Ifølge ham selv har alt han gjør en eller annen kobling til surfing. Da er det ikke så rart at han har lært seg kunsten å shape surfebrett selv.
Nicholas jobber som tatovør på Blue Arms i Oslo. Med over 20 år på brett er det klart at surfing har påvirket livet hans. –Jeg tenker på surf hele tiden. Og jeg shaper surfebrett og surfer så ofte jeg har sjansen, sier han. Men hvordan startet det egentlig? -Selv om jeg testet surfing for første gang i Costa Rica i 1995 så startet kanskje litt tidligere. Jeg har minner om å stå og stirre på bølgene ved stranda utenfor Narvik da jeg var liten, mimrer han.
Saltstein i gamle dager
Som gammel surfer har han vært på mang en ekspedisjon. Selv Saltstein var vanskelig å finne en gang i tiden. -Vi hadde hørt at det gikk an å surfe i Larviktraktene og hadde mange turer dit på leting. Vi hadde jo ikke alle de hjelpemidler som finnes i dag. Det ble mange bomturer, også etter at vi endelig fant spotten. Så ble vi introdusert for Stadlandet og dro dit ganske ofte. Vi kunne være der i uker uten å møte andre enn laksefiskere.
Som surfer hadde han en naturlig dragning mot USA og California. 5 år i San Diego har satt sine spor. –Plutselig står du der med noen av de mest ikoniske surferne og shaperne. Det er en enorm tetthet av store shapere der. På Tourmaline en dag, mistet jeg longboardet og begynte å svømme inn for å hente det. Hvem andre enn legendariske Skip Frye kommer padlene ut med brettet mitt! Det er hverdagen i San Diego.
Selv begynte han å shape surfebrett i 2002. Det første brettet var en fish inspirert av Steve Lis sin ikoniske form. – Jeg fikk tak i noen XPS-plater som jeg limte sammen i press for å få rocker. Det tok lang tid. Resultatet ble jo ikke rått akkurat, men har surfet den flere ganger og har den fortsatt hengende i garasjen, forteller han om sitt første brett.
Selvshapet siden 2002
Årevis med standhaftig vilje har gjort ham til en mer enn habil shaper. Noe vi ser resultatet av nå. Brettene merket MOS (Mystery of Skagerak), stikker seg ut i mengden av masseproduserte brett i lineupen. Hvorfor dette navnet?
-Jeg hadde store forventninger til et værvarsel. Alt lå til rette for skikkelig gode forhold. Det ble det ikke. Satt i ferdigpakket bil kl. 05.00 da jeg skjønte at det bare var å gå og legge seg igjen. Det er «Mysteriet Skagerrak» sa en god venn av meg over telefonen da vi innså vår store feilvurdering.
Hjemmeshaperiet
Det kan virke romantisk å stå der med pusseutstyret og gnikke frem sitt eget brett. Men det kreves tålmodighet og flid. Å shape surfebrett er ikke lett. –Vær klar for mye jobbing, lesing og utgifter i form av utstyr. Også må man ha en plass å gjøre alt sammen. Men så er det veldig tilfredsstillende hvis man liker å jobbe med hendene og være kreativ.
I tillegg til et sted å shape, trenger man de riktige materialene. Heldigvis finnes det mange muligheter. -Jeg får blanks fra utlandet og har satt opp en shapingbay i garasjen. Tidligere brukte jeg EPS noe som innebærer veldig mye ekstra arbeid. Man må lage blanks før man kan begynne å shape. En lang prosess i seg selv. Selve shapingen er bare kos i forhold. Glasser med epoxy av hensyn til lukt. Glassinga gjør jeg i et separat rom innendørs.
Tilpasset surferen og surfing i Norge
Norske forhold kan være ustabile og rare. Noe som ikke bare er grunnlaget for navnet Mystery of Skagerak, men også påvirker selve designet. -Jeg er nok litt påvirket av tiden i San Diego. Brettene mine har et snev av fish-shape i seg, modifisert for å passe dagens surfer. Alt selvfølgelig planlagt etter forhold, nivå, vekt, høyde og andre ønsker den som bestiller skulle ha. Det er viktig å følge surferens ønske. Man har jo også i tankene at vi bruker tykkere drakter. Det føre ofte med seg litt mer volum. Brettene kommer med isskrape. Neida, avslutter mannen med de mange talentene.
Da er det bare å sette i gang og shape surfebrett selv. Eventuelt kan du gjøre det enkelt og be Nicholas Henriksen gjøre det for deg. Prisen starter på rundt 5000,- men alt avhenger av størrelse, finne-setup, grafikk og andre ting dere må avklare på forhånd.
Se mer av Nicholas sine surfebrett og tattoveringer på instagram @nicholasbluearms og følg taggen #mysteryofskagerrak
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.