LOFOTEN LEVERER
LOFOTEN LEVERER
LOFOTEN LEVERER
LOFOTEN LEVERER
Lofoten, velkjent blant surfere i Norge, godt kjent blant et økende antall utenlandske surfere. Vi kjenner alle til det, vintern og været som kan gå fra pissregn og stiv kuling til crispy sol og snø. I nord har de det sånn, bare mye hardere enn i sør. Lofoten leverer.
Foto: Hallvard Kolltveit @hallvardkolltveit
En voldsom vinter
Sesongen i Lofoten har vært som alle andre sesonger her i Norge; helt uforutsigbar, med noen kanonsessions innimellom uværet. Det har vært en ganske voldsom vinter med mye vær, selv til Lofoten å være, de lokale har slitt med å spå værmeldingen mer enn noen timer i forkant. Shannons bil blåste jo avgårde her forleden, forteller Hallvard, så det sier vel litt om forholda på visse dager.
Mørketiden har faktisk vært den perioden som har levert best bølger i nord. Som vi så og hørte var det i hvert fall en håndfull med helt sinnsyke dager i desember og januar. Februar hadde også litt å by, mens mars og april har vært nokså rolige. Alt i alt en god vinter, men med mye vær og uforutsigbare meldinger, forteller Hallvard videre.
En magisk session i januar går viralt
Lofoten leverer en januardag et perfekt swell på Unstad. Høyren blir like hul som lærdalstunnelen og Shannon Ainslie er selvfølgelig i lineup. Jeg er rimelig sikker på at Shannon fikk 40-45 tubes den sessionen, men det var nok nærmere 12-13 sier han etter å ha tenkt seg om.
Spesielt en av bølgene fikk mye oppmerksomhet. Shannon hadde med seg en gopro han stappet i kjeften og fikk et helt sykt rått klipp. Videoen gikk viralt og ble delt av blant annet WSL og Surfer magazine
Ellers er det alltid spesielt når sola kommer tilbake på Unstad, forteller Hallvard, noe som skjer i midten av februar. Frem til det ligger bukta i skyggen/mørket gjennom hele vintern. De lokale gutta fikk også et par solide sessions i desember, hvor det dundra godt oppover steinene på Unstad.
Havmonster igjen?
Under Lofoten Masters i 2017 ble Shannon Ainslie feiltatt for sel og nesten angrepet av spekkhogger. I følge Hallvard har det ikke vært dokumenterte angrep på Shannon av noe form for havmonster denne sesongen. Det har ikke vært overfylt med bucket list-jagende turister, og få brett har måtte bøte med livet, forteller Hallvard videre.
Corona-krisen, hav & fjell for seg selv
Corona traff Lofoten også. De økonomiske konsekvensene coronaen fører med seg har de fleste følt godt på nå. Ja, det er deilig å ha hav og fjell “for seg selv”, men det er ikke veldig kult når mange her får full stopp i omsetningen, sier Kolltveit. Det er en interessant balansegang mellom en god økonomi og overfylte turistperler på steder som Lofoten, hvor mye av næringen er bygd opp rundt turisme. Uavhengig om man mener det bør komme fler eller færre turister til Lofoten, så er vel alle enige om at det er full krise når det ikke kommer noen som helst.
Forhåpentligvis er det mange av de tilreisende nordmennene som har lyst til å leie brett, bo på hotell og spise haugevis med kanelboller
Det lukter allerede svidd av sommern, og forhåpentligvis er det mange av de tilreisende nordmennene som har lyst til å leie brett, bo på hotell og spise haugevis med kanelboller.
Vinterens beste øyeblikk
Vi spurte Hallvard hva han mente vinterens beste øyeblikk var. Svaret var: Tube-festen i januar. Jeg tror jeg og Shannon jobba godt med algoritmene våre i den perioden, og man skjønner at det er ok forhold når en gopro-vinkel fra kjeften til Shannon ender opp på WSL, Surfer m.m.. Det er sånne perioder som man omtrent bare får når man bor fast nære spotten.
Ja, Lofoten leverer…
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.