Ingunn Waarum en finfin dag i vest. Foto: Valentin Launay
Ingunn Waarum en finfin dag i vest. Foto: Valentin Launay
Ingunn Waarum en finfin dag i vest. Foto: Valentin Launay
Ingunn Waarum en finfin dag i vest. Foto: Valentin Launay

INGUNN WAARUM

INGUNN WAARUM

Ingunn Waarum bor på Sele på Jæren, surfer 4 til 5 dager i uka halve året og har et asymmetrisk brett fra Mayhem. På tide å bli bedre kjent!

Foto: Valentin Launay

Hei, hvem er Ingunn Waarum?

Jeg er en tobarnsmor, gift med Hans Kristian, utdannet arkitekt, men jobber som mannskap på fiskebåten til mannen min. Så har jeg nettopp startet opp en liten Airbnb i en egen del av huset vårt på Sele: Sele surfestue. Kall meg en arkitektutleiefiskesurfer.

Hvor lenge har du surfet?

Jeg startet med et surfekurs hos Jaymin Rowlands når jeg var 17 år.. måtte vente på lappen og bil før jeg kom i gang skikkelig.

Hvor ofte surfer du?

Det blir mye. Tror jeg surfer 4-5 dager i uka fra september til april, hehe. Jeg er kjent for å ikke være så kresen. Det at min bil står parkert er ingen garanti for at det funker. Men det blir i hvertfall ingen bølger å få på land. Om sommeren står jeg på Solastranden og sender ungene inn i skumbølger. Kjempegøy det óg.

Ingunn Waarum
Ingunn Waarum
Lokal på Jæren

Hvordan opplever du stemninga og miljøet om dagen?

Stemning er noe vi har med oss der vi er, så den varierer etter hvem som er i vannet. Noen av de som surfer best og tar mye bølger klarer liksom å løfte stemningen ved å vise hvor mange bølger det er mulig å finne og surfe bra på, uten å snike eller sitte og ruge på den dypeste spotten. De kommer seg fram og tar med seg andre opp og løfter nivået – det er god stemning!

Det hender også at det er 20-30 stykk på Sele og folk padler korteste vei ut (i stedet for å padle rundt eller gjennom skummet). Da blir ikke stemningen kjempebra. Da får du ikke surfa skikkelig på de få bølgene du får. Noen føler de har mer rett på bølgene enn andre og noen klarer ikke holde fast i brettet sitt, og slipper det ned i bølgen.

Vi har en veldig ung surfekultur og det begynner å bli flere uti vannet. Jeg tror tiden er moden for et skilt eller noe slik at folk kan være observante på disse problemstillingene og sikkerheten i vannet. Jeg skulle også likt å se at surfeskolene, media og andre som har en flate å nå ut til mange på tok et enda større ansvar for dette.

Linjer. Foto: Valentin Launay
Linjer. Foto: Valentin Launay
Forventninger & mål

Vintersesongen har såvidt startet – hvilke forventninger har du?

Jeg gleder meg, samtidig som jeg er fornøyd med høsten. Det fins ikke dårlig surf, bare dårlige brett. Kanskje ikke helt sant…

I Stavanger er surfingen en del av «hverdagen» for mange. Hvordan er det for deg?

Absolutt! Jeg jobber som jeg gjør for å kunne flekse og surfe når det er surf. Drømmen er jo å kunne ta i mot mange glade og fornøyde surfere på utleiestedet vårt framover, og surfe masse selv.

Favorittbølge lokalt?

Forrige sesong fikk jeg noen av de beste bølgene på Bore! Det høres ut som jeg tuller, men det er faktisk sant! Liker veldig godt å surfe Strand. Surfer nok oftest på Sele, men det er jo stas når det funker på Reve og Svini.

Favorittbølge i verden?

Carcavelos, beachbreak i Portugal.

Hvilke mål har du med surfingen?

Kose meg, samtidig som jeg elsker å konkurrere. Gi surfeglede videre til neste generasjon.

Ingunn og Guro Aanestad. Foto: Valentin Launay
Ingunn og Guro Aanestad. Foto: Valentin Launay
Litt brettpreik

Hører rykter om at du har et litt annerledes brett enn de fleste. Hva slags brett snakker vi?

Mayham Maysym er det nyeste. Dette er et asymmetrisk brett! Jeg har jo stort sett surfa på konvensjonelle shortboards og gjør fortsatt det, men dette er utrolig gøy.

Hvorfor et sånt brett?

Det gir masse fart med en lenger rail på tåkant, samtidig som det er veldig lett og raskt å svinge (mindre svingradius) med en kortere rail på hel. Brettet brukes gjerne med litt høy liter, det er lekent, raskt, tilgivende i små bølger, samtidig som det biter godt. Det fungerer like bra høyre og venstre. Det handler om hvordan du surfer på hel, kontra tå. Du må bestille etter vekt, høyde og om du er goofy eller regular.

Burde alle gå asymmetrisk?

Hehe, ikke godt å si. Alle som har sjansen burde prøve, det kan bli en ny favoritt.

Til slutt – noe du vil avslutte med å si?

Takk til O’neill for en helt magisk 3/2 🙌🏻

Ingunns asymetriske bølgeplukker. En Mayhem maysym
Ingunns asymetriske bølgeplukker. En Mayhem maysym
Mulig Ingunn fant gull i enden av denne. Foto: Valentin Launay
Mulig Ingunn fant gull i enden av denne. Foto: Valentin Launay
Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.