KJÆRLIGHET FOR HAVET
KJÆRLIGHET FOR HAVET
KJÆRLIGHET FOR HAVET
KJÆRLIGHET FOR HAVET
– Når man får bruke så mye tid i havet, kan man jo ikke annet enn å bli glad i det. Møt søstrene som driver nettstedet Radical Broccoli. Et sted hvor de deler sin elsk til havet, bærekraft, å leve økologisk og hvordan lage digg plantebasert kost. Og ikke minst surfer begge. Møt Anette og Susanne Bastviken.
Nett: https://www.radicalbroccoli.com/
Insta: @radicalbroccoli
Vi nådde et punkt i livet hvor vi begge var i jobber som var mer praktiske og pliktoppfyllende enn meningsfylte – og vi følte oss uvel, utbrent og på et kjipt sted i livet begge to.
Samtidig visste vi at det var noe bedre der ute. Vi ble inspirert av å være ute i naturen og bestemte oss for å si opp jobbene våre og bare hoppe i noe helt annet. Litt som å hoppe ut i bølgene i Portugal, iskaldt men så deilig. Der fikk vi oss også en real oppvåkning når det gjaldt å roe ned, være mer ute, senke forbruket, øke livsgleden, og ikke minst for plast, og begynte å rydde strender.
Alt henger sammen
Plutselig bare innså vi så innmari hvordan alt henger sammen – det å ta vare på seg selv, det gjorde igjen at vi tok bedre vare på planeten. Så deilig og så enkelt! Vi fikk så lyst til å fortelle dette til hele verden – så vi begynte å dele så smått på instagram under Radical Broccoli. Det er utrolig frigjørende å vite at man selv skal skape seg sitt aller beste liv. Det kuleste med å roe ned og forenkle livet er at man lever enda bedre med færre ting, vesker, klær, produkter. Man finner ut at livet og lykken skapes innenfra og ikke er noe man finner utenfor seg selv.
Vi har alltid elsket havet og med to foreldre i marinen har vi fått respekt for havet inn med morsmelken. Vi dro på seiltur hver sommer og fikk en real forståelse av at havet er så mye mer enn det man ser fra land. Det var nok først litt senere at vi skjønte hvor sårbart det er. Vi ble invitert med på en beach clean up av noen venner, og etter å ha ryddet en strand en hel dag fikk vi helt sjokk over hvordan blant annet emballasjen fra halve matbutikken hadde havnet der.
Det var bare plast overalt så vi tenkte at her må vi gjøre noe for å stoppe plasten i riktig ende! Havet er livsgrunnlaget vårt, og det føles bare så riktig å gi det den respekten den fortjener.
Med to foreldre i marinen har vi fått respekt for havet inn med morsmelken
Dere surfer begge to, hvordan startet det?
Vi har familie i Portugal, og har alltid vært her på sommerferie. En sommer bestemte vi oss for å prøve et surfekurs, men det fristet ikke så mye å fortsette etter en iskald økt i Atlanteren med frosne tær. Noen år senere var Susanne på utveksling i Rio de Janeiro og fikk skikkelig sansen for det igjen, og var i havet hver dag. Anette prøvde på en reise til Costa Rica og synes det var veldig gøy.
Etter det har vi surfet når det har vært tid og bølger, og evnen stiger gradvis.
Hvor surfer dere oftest?
Enten i Portugal (Sao Pedro, Guincho eller Ericeira) eller i Hoddevika.
Surfer dere hele året?
Surfing i Norge har vi testet et par ganger, men her tror jeg vi har mye å gå på! Vi har vært noen ganger i Hoddevika, og testet noen få andre steder. Det er som et helt nytt univers åpner seg når man faktisk skjønner det finnes spots hjemme 🙂 Har til gode å surfe på den kaldeste vinteren, det ser jo helt galskap ut men skal sanke gode tips hos dere.
Hva er deres beste tips til surfing på en best mulig miljøvennlig måte?
Når man får bruke så mye tid i havet, kan man jo ikke annet enn å bli glad i det. Tror det handler om å ta med respekten for naturen inn i hjemmet og virkelig titte litt på egne vaner og forbruk. Det handler ikke om å bli veldig streng, men bare innføre gode løsninger som foreksempel gode resirkuleringssytemer hjemme, flere plantebaserte måltider, bytte ut plastfolien med vokspapir, ha med vannflaske, transportere seg så miljøvennlig man kan. Alt med måte – det skal føles bra for å gjøres i lengden. Det finnes selvfølgelig også utrolig mye bra og bærekraftig innenfor selve surfeutstyret også!
Ikke minst kan man som surfer alltid plukke med seg plast man ser i naturen på vei opp fra en frisk økt 🙂
Hva er deres favorittmat etter en hard surfeøkt? Som kjent blir man surfed out og trenger kjapt noe å sette tennene i.
Oooh nå spør du godt! Det kommer nok an på klima og tidspunkt på dagen man surfer, men har laget noen sykt gode og proteinrike cookies som smaker himmelsk i det man stiger opp av vannet. Ellers er acai det beste som finnes, eller en god grønn smoothie om morgenen. Eventuelt en skikkelig god veggie burger. Nå ble jeg sulten.
Oppskrift på veganske post-surf cookies:
• 1 boks kikerter
• 3 ss peanuttsmør
• 3 ss lønnesirup
• 1 ts salt
• 1/2 ts bakepulver
• 1/2 ts vanilje
• 1 hakket mørk sjokolade
Post-surf smoothie (2 porsjoner):
• 2 frossen bananer
• 1 pakke frossen mango
• 2 ts spirulina
• 1 håndfull spinat
• 1 ss peanøttsmør
• Litt vann til ønsket konsistens ❤️
3 kortsiktige mål
- Oversette boken vår Jordnært til engelsk og selge massevis i det store utlandet (så alle blir like miljøbevisste som nordmenn)
- Vokse YouTubekanalen vår og lage masse videoer som inspirerer og engasjerer folk
- Surfe mer og bedre! Tørre å ta plass i line-upen😏
3 langsiktige mål
- Fortsette å gjøre det som gleder oss – dit det tar oss og Radical Broccoli
- Ta over flippfloppmarkedet med Sleepers – flip flopper laget av fair trade sertifisert naturgummi – som vi er medeiere av. Flippflopper er nemlig verdens mest solgte fotplagg, og de fleste lages av plast!
- Bosette seg nær en god surfespot (gjerne med sol)
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.