Chris Burkard er en pionér når det gjelder foto i iskalde omgivelser. Gjennom årene har han inspirert med drøye bilder, som oftest tatt i beinkalde omgivelser. Norge har en helt spesiell plass i hans hjerte. Vi tok en prat om norsk surfing, foto og den nye filmen Under an arctic sky.
Under an arctic sky er filmen som virkelig definerer surfing i arktiske området. Island, Grønland, Norge, Færøyene – steder så eksotiske at de fleste surfere aldri kommer til å sette sine neopren-kledde føtter der. I forbindelse med premieren tok Chris turen til Unstad for en helt spesiell kveld. En favoritt, ifølge ham selv.
– Ja, det var ærlig talt en av de beste premierekveldene så langt. Skikkelig low key og nedpå med en god blanding av lokalsamfunnet og folk på reise. Helt unikt. Akkurat som jeg hadde sett det for meg.
Fra solfylte California til det iskalde nord
Han er født i California, reiste aldri da han vokste opp og har ingen utdannelse. Hvordan har han kommet seg dit han er i dag?
– Kort fortalt plukket jeg opp et kamera og bestemte meg for at dette skulle bli min vei i livet. Som fotograf skulle jeg se verden, og det tok meg til noen fantastiske steder. Likevel var det ikke før jeg fant disse forfrosne stedene at jeg hadde funnet min mening i livet.
Hva er det beste og verste med å skyte surfing i kulda?
– Det beste er å kunne ta, og skape, bilder i disse utrolige omgivelsene. Steder som du vet at ikke mange andre har vært i. Det verste – vel bortsett fra ”krympinga, hehe, det er planleggingen.
Kuldesjokk
Det er krevende å surfe i Norge, spesielt om vinteren med iskalde vindkast, kun noen få grader i vannet. Krampen kan ta oss, energien brennes fort og når kulden først brer seg, så brer den seg fort. Hva er Chris Burkards verste opplevelse i vannet?
– Det var her i lineupen her i Norge. Jeg lå i lineupen og vindkast på sikkert 80 km/t dyttet meg lenger og lenger ut. Jeg var usikker på om jeg kom til å klare å komme meg til land, og da jeg endelig var på innsiden var jeg så kald som jeg noen gang har vært.
Et norsk surfemiljø i endring
Siden han besøkte Norge for første gang, har han sett et norsk surfemiljø i endring. Heldigvis preges miljøet av god stemning og godt kameratskap. Hvordan skiller norske surfere seg fra andre?
– Surfescenen har blitt mye større, det er helt rått. Og så er det så my stoke og positivitet i vannet. Folk støtter hverandre og heier hverandre fram og det er et slags vennskap i vannet som man ikke ser andre steder. Jeg tror det er enda tightere blant dem som surfer om vinteren, det er skikkelig kult å se. Det er også kult at folk leter mer etter nye spots, og at jeg alle padler ut med et smil. Det gode humøret smitter.
Til fotografer og eventyrere der ute
At han er en inspirerende kar som lever et inspirerende liv, er det ingen tvil om. Med 1 million følgere på instagram og et evig jag etter det perfekte bildet, hva driver ham?
– Jeg ville egentlig bare ut og se hva annet som finnes der ute. Jeg ville oppleve eventyr på steder uten bra wifi, fine restauranter, hærskarer av folk og stapfulle lineups.
Jeg ville oppleve eventyr på steder uten bra wi-fi og fancy restauranter.
Selvfølgelig snakker man ikke med verdens mest kjente surfefotograf uten å prøve å snappe med seg noen tips. SurfNorge Photo Awards er som skapt for å teste ut noen nye metoder, hvilke tips har Chris å by på for alle fototalenter der ute!
– Vær fokusert på hva du vil si som fotograf. Vær sikker på at du klarer å beskrive hvordan det faktisk føltes å være der. Ikke tro, eller si til andre, at du kan ta all slags bilder, for det kan ingen av oss. Vi spesialiserer oss.
Ønsker du å hive deg på sjansen til å vinne en tur til Hawaii? Ikke nøl med å sende inn ditt bilde til SurfNorge photo awards
Se Under an Arctic sky nå
Under an Arctic Sky er nå klar for streaming. Ta en titt på traileren og se filmen på en streamingtjeneste nær deg.
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.