Kristine Tofte er meteorolog, hobbyfotograf og surfer så ofte hun kan. Nå stikker hun til Bjørnøya for å jobbe som meteorologifullmektig og kanskje finne noen bølger. Samtidig sitter hun i juryen i SurfNorge Photo Awards. Hva synes hun selv er bra surfing, et bra bilde og er Hawaii bedre enn Jæren?
Sine første padletak tok hun i Puerto Escondido. Et sted som er mer kjent for sine store, tunge, tubende bølger enn et sted man kavende forsøker å lære seg å surfe. Heldigvis har Mexicos mest beryktete bølge også sine vennligstilte dager.
– Jeg skulle egentlig bare besøke en venninne som hadde studert der i et halvt år. Hun foreslo at vi kunne prøve oss på surfing og jeg var helt med. Det tok ikke mer enn en bølge før jeg var frelst. Kjøpte med meg et 7”6 brett og var klar for å prøve meg på bølgene her hjemme.
Dette er bra surfing
Kristine sitter i juryen i SurfNorge Photo Awards og er blant dem som skal kåre årets beste surfebilde. Hver måned har hun i oppgave å se gjennom flere hundre bilder, men hva synes hun selv er bra surfing?
– Jeg er veldig glad i grasiøs surfing med skikkelig power. Stephania Gilmore og Malia Manuel, for eksempel. Bra surfing er vel strengt tatt den surfingen proffene gjør. Jeg blir veldig motivert av å se jentene surfe! Et bra surfebilde må ha med flere elementer i bildet. En flink surfer gjør ofte bildet ekstra bra, en kul bakgrunn gjør det spennende og bra lys gir helhet.
Kjærlighet ved første knips.
Fotointeressen har hun hatt lenge, men da var først da hun fikk eget speilreflekskamera at en verden i bilder åpnet seg. På reise jorden rundt gikk knipsefingeren varm, Kristine var hekta. Likevel er det et sted som står ut når det gjelder å ta bilder.
– Jeg må innrømme at jeg ble helt trollbundet av Lofoten. Jeg var der i fjor høst, og lyset var helt fantastisk på den tiden. Så er jo Hawaii ganske langt oppe på listen min. Nydelig solnedganger, noen av verdens beste bølger, flotte turer med utsikt og/eller vannfall og en nydelig kultur. Så er det jo plasser som Island og Svalbard som jeg er helt sikker på at kommer til å bli favoritter.
Til Bjørnøya – en utpost i norsk surfing
Mange av oss ble kjent med Bjørnøya gjennom brødrene Wegges ekspedisjoner. Kristine er heller ikke redd for å trå nye stier. Minste motstands vei blir kjedelig i lengden. Nå har hun fått jobb på Bjørnøya, hvor hun i tillegg til å overvåke været håper å få surfet en bølge eller ti. Snart er det bare å pakke våtdrakten og ta turen til en av norsk surfings siste utposter.
– Jeg aner ikke hvordan surfingen blir. Jeg håper på det beste og har fått litt tips fra Markus Wegge. Den nærmeste stranden er 600 m unna stasjonen som ligger i nord, men resten av spotsa ligger litt lengre unna. Avstanden fra nord til sør er 20 km så det er ikke så stor øya, men uten bil tar det litt lenger tid å komme seg rundt. Heldigvis har vi seks hytter spredt utover øya, så kan ty til overnatting etter en surfesession lenger sør.
Hjem, kjære Jæren.
Lofoten, Puerto Escondido, Bjørnøya, Portugal, Hawaii og mange andre steder – Kristine har surfet mange steder. Men som mange av Jærens trofaste surfere er hjemme alltid best.
– Jeg har et helt unikt forhold til Jæren. Som nybegynner slet jeg på plasser som Hellestø, Sele og Bore. Etter hvert ble jeg jo litt og litt flinkere. Så ble jeg kjent med flere og flere surfere herfra, og fant flere og flere nye spotter. Jeg har jo i tillegg bodd et par år på Hawaii hvor det handler mye om å være lokal. Der ble jeg kalt ”haole” et par ganger og fikk kjenne på følelsen av å ikke være ønsket på en spot. Her på Jæren har vi kanskje ikke de beste bølgene i verden, men for meg er dette hjem.
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.