Svømmeopplæring er viktig. Å bli kjent med havet også. På Stadlandet har Calle Magnusson tatt grep. I stedet for svømmehall bruker de det største bassenget av dem alle – havet. Målet er å lære barn og unge å svømme, og å bli trygge på havet. Velkommen til skolesurf på Stad.
Foto: Maja Engberg
Skolesurfen ble startet av Calle Magnusson. En av Stadlandets mange ildsjeler. –Tanken er å få flere lokale ungdommer til å oppdage surfing, men også å engasjere det lokale næringslivet. To ganger i uken, 20 ganger i året, kommer ungdomsskoleelevene fra Selje og Stadlandet til Hoddevik for å lære seg surfe, svømme og håndtere havet, fortelleren 34-åringen som også driver Ervik Surfshop.
Skolesurf handler ikke bare om å få flere opp på brett, men om å lære barn og unge i havgapet om havets krefter. Hvordan foregår dette i praksis? –Lapoint i Hoddevik er en av våre sponsorer. De står for utstyr. På stranden deles gruppen inn i to. Den ene gruppen surfer og den andre har svømmeopplæring. De bytter halvveis i timen. Totalt sett blir det en superkul og lærerrik dag for både elever og lærere, forteller Magnusson som nettopp har gjennomført sesongens første timer.
Første gang på brett
Magnusson kan fortelle at de var heldige med både vær og bølger. -Solen skinte, det var bølger med bra push. Perfekt. Kult å se at alle smiler og har det så gøy. For de aller fleste er dette første gang de surfet. For noen var det første gang de var i vannet med våtdrakt. En helt ny opplevelse som de likte veldig godt.
Å få ungdommen ut er noe mange på Stadlandet brenner for. Å få med seg kommunen har vært svært positivt. Har dette noe for seg ut over det å være gøy?
– Vi har fått positiv respons fra alle kanter. Jeg tror dette kan være del av fremtidens skole. Tenk å kombinere naturopplevelser med nytte og samtidig ha det gøy! Det er i alle fall sånne initiativ jeg savnet da jeg gikk på ungdomsskolen. Det er også noe helt spesielt når man som instruktør ser de store smilene blant ungdommer som tar sine første bølger, forteller han ivrig.
Personlig engasjement og en kommune med åpent sinn
Byråkratiet og skoleverket er ikke alltid like lett, men her har lokale krefter og kommunen har stått sammen. Hva skal til for å få til noe sånt som dette?
-Det kreves jo at det finnes noen som er litt som meg. En som er engasjert og tar ansvar. Men like viktig er det med en kommune med åpent sinn og rektorer som våger å prøve nye ting. Lokale entreprenører må også være med å støtte opplegget, siden hele poenget er at det skal være gratis for skolene, forteller Magnusson som har møtt positivitet hele veien.
Støtte av lokale bedrifter
Støtte har han fått fra Lapoint, Stadpipe, Ervik Havfiske, Stad Surfing, Akka Surf, AS Fiskevegn, Paneda, Dragebygg, Uniformspartner og O’Neill Norge. En vinn-vinn-situasjon for alle involverte.
-Elevene får svømme- og surfeundervisning. Lokale bedrifter får markedsføring og gir noe tilbake til ungdommene i kommunen. Surfeinstruktørene som bor her får mer jobb og kommunen får oppmerksomhet gjennom unik nytenkning rundt svømmeundervisning på skolen.
Alt det er viktige ting, men faktisk er det også et større poeng med det hele. Et livsviktig moment for de som vokser opp her ute. -Ja, viktigst av alt – elevene får en positiv opplevelse med havet, samtidig som de lærer å håndtere bølger, strømmer og været. Kunnskap som kan være avgjørende om en ulykke på havet skulle skje. Selje kommune er først i landet med dette opplegget, men jeg håper at flere tar etter, forteller Calle Magnusson som håper at dette er starten på noe enda større.
Les mer om prosjektet her hos Ervik Surfshop.
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.