NORD FOR NORMALT
NORD FOR NORMALT
NORD FOR NORMALT
NORD FOR NORMALT
Lofoten er mer enn et reisemål. Mer enn et spektakulært PR-jippo. Mer enn Mick Fanning, Chris Burkard, nordlys og klisjeer. For noen er Lofoten hverdag. Det normale. Den nærmeste bølgen. For når de fleste drar hjem er det alltid noen som blir. Mats Slaastad Birkelund har møtt dem. Snart skal du få gjøre det samme.
Foto: Mats Slaastad Birkelund, Brynjar Tvedt, Nok Sandholm.
Enkelte steder nagler seg fast i sjela, for Mats Slaastad Birkelund var Lofoten et sted som dette. Etter et kort besøk måtte han bare opp og få mer av det gode livet i nord. For den 25 år gamle filmskaperen og fotografen har det resultert i et prosjekt som snart ser dagens lys. Vi tok en prat med mannen om hva vi har i vente. Og ja, det er mye se frem til fra debutanten som nå slipper sin første surfe-doku-serie!
Hei, Mats. Hvem er du?
Jeg er en 25 år gammel frilans filmskaper og fotograf. Jeg har tidligere jobbet kommersielt i et reklamebyrå og redaksjonelt i blant annet Stavanger Aftenblad og Aftenposten. Nå blir det en kombinasjon i mitt eget selskap med kundeoppdrag og egne prosjekter.
I sommer peisa jeg nordover i en bobil fra 1978. Ja, det var noia – men jeg angrer definitivt ikke på det.
Hvordan endte du opp i Lofoten?
Vel, jeg skulle egentlig til Australia på et slags friår for å surfe. Så fikk dama sommerjobb i Lofoten, og da ble ferien lagt dit. Lofoten var så nice at jeg bare måtte dra opp igjen. Så jeg peisa nordover i en bobil fra 1978. Ja, det var noia – men jeg angrer definitivt ikke på det. Også ble det jo Australia denne våren da
Nå har du filmet de som surfer og bor i Lofoten til hverdags. Hva fikk deg til å gjøre dette?
Det er lagd masse fett og bra innen kategorien surfefilm fra kalde plasser. Ofte inneholder disse filmene surfere fra andre steder. De fleste sier at de er så imponert over de lokale, som bor og surfer her fast. Det vokste egentlig frem en nysgjerrighet i meg: Hvem er de lokale her? Hva holder de på med? Hvordan takler de kald surf?
Hvordan har det vært å spore opp disse folka? Og hva er annerledes her enn surfemiljøet (som ikke finnes) i Kongsvingers skoger?
Jeg hadde et personlig ønske om å bli mer kjent med surfemiljøet i Norge. Kommer du fra skogen, har du ikke veldig mange surfebuds. Da jeg dro opp til Lofoten skjønte jeg at jeg måtte gjøre det her. Det dukket opp kule folk hele tiden, og jeg skulle gjerne laget en episode om hver eneste én av dem.
Hvem får vi se?
Vi har ringrever, lokale, innflyttere, businessmenn, dropouts og surfebomser. Jeg har prøvd å ta med litt forskjellige typer folk. I tillegg til å gjøre et lite dykk til gamledager og hvordan det begynte. Det er ingen tvil om at antallet surfere i Lofoten bare stiger og stiger, og med det følger det kanskje noen utfordringer? Et tema det er verdt å snakke litt om i hvert fall. Den som følger med når episodene slippes, får se.
Du har snakket med mange, er det noen fellestrekk som går igjen?
Det er en dedikert gjeng. Folk som legger opp livet og hverdagen etter surfing. Ikke fordi det skal vinnes noen konkurranse, skape berømmelse eller inntekt – men fordi det er utrolig gøy å surfe. Så er det alltid en eller annen utfordring: En jobbvakt, for små bølger, for store, for mye vind, kaldt – men disse lar seg sjelden affisere.
Hvilke andre erfaringer har du gjort deg underveis?
Det er jo litt utfordrende når det kun er 3-4 timer dagslys, regner sidelengs og blåser stiv kuling. Men det var derfor jeg ville gjøre prosjektet om vinteren – da er været på det mest ekstreme. Det er jo en sport som tiltrekker seg interessante og morsomme folk. Kanskje også folk som er litt annerledes enn andre – på en veldig bra måte. Litt mindre materialistiske, og mer opptatt av å ha det gøy og bra. Jeg er utrolig fan. De har en inspirerende lidenskap og passion for å holde på med sporten de elsker.
Det er jo litt utfordrende når det kun er 3-4 timer dagslys, regner sidelengs og blåser stiv kuling.
Surfers of Lofoten – En Birkelund Media og SurfNorge produksjon.
Surfers of Lofoten er et konsept og idé utviklet av Mats Slaastad Birkelund i Birkelund Media. Serien er støttet og med-produsert av SurfNorge og presenteres av DNB. Gjennom flere episoder vil dere bli kjent med de som ikke bare har Unstad som sin lokale bølge, men Lofoten som sitt hjem. Andre støttespillere er Surfshop.no, Asenne Surf Company, Arctic Coworking Lodge, SugarDaddies og Unstad Arctic Surf.
Stor takk til alle involverte. Massiv kred til alle lokale. Uten dere hadde ikke noe av dette vært mulig.
Se Surfers of Lofoten teaser her
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.