Vinteren. Dagene er korte og nettene lange. Bølgene bruser, men man ser ikke havet. Du får ikke surfa. Det er i slike tider man planlegger sin neste reise. Til varmere strøk med varmt vann, boardshorts og reefboots. Men denne saken handler ikke om solskinn og piña colada. Den handler om tre karer som valgte å se nordover. Den handler om vintersurf i Lofoten.
Foto: Hallvard Kolltveit & Markus Karlsen
Planen
Planen var enkel. Dra et sted hvor man får surfa mye og det helst var nordlys. Med sånne kriterier er det ikke mange steder å velge blant. Selvfølgelig ble det Lofoten på Markus Karlsen, Joakim Kjenner og Sturla Fagerhaug. Fra Helgeroa via Tønsberg og Oslo før flyet traff fast grunn i Leknes. Husly fikk de hos Svolværs store sønn og Sturlas bestefar Finn Fagerhaug. Unstad var turens hellige gral.
Vintersurf i Lofoten
– De to første dagene var bra, men det var sjukt med offshore vind. Tredje dagen løya vinden og vi fikk et par klassiske Unstad-dager. Da Jokke kom stilna havet totalt, neida, ler Markus. –Men et av Joakims beste tips er å ha minst to uker til rådighet hvis man skal til Lofoten, sier han om reisekameraten som kom mellom to swell. Surf ble det uansett i bøtter og spann på alle. Stort sett var det høyrebølgen de surfet, men også beachen og venstrebølgen fikk smake østlandskjøtt.
«Da Jokke kom stilna havet totalt»
Etter noen dager dro Jokke tilbake til Tønsberg. Sturla og Markus ble værende. Som takk serverte havgudene dem et virkelig swell. Med på moroa var Hallvard Kolltveit og Magnus Swanholm som åpnet leiligheten sin for de tre surfende musketerer.
Unstad vs lokale Saltstein
Vi har alle sett bilder av hvordan Unstad kan være, men hvordan er den sammenlignet med Saltstein? Bølgen gutta surfer oftest. -Jeg elsker Saltstein og den kan være sykt bra, men bølgene kan nesten ikke sammenlignes, forteller Markus. – Når swellstørrelse, retning og tidevann spiller på lag er Unstad i verdensklasse. Det er en beachbreak som kan være veldig kul, en venstre som er superhollow og en høyre som man virkelig setter høyt om man scorer den bra. Den kan være skikkelig heavy, sier han.
Tuber
At det tuber i nord og at stedet begeistrer er det heller ingen tvil om. – Det er lett å bli overgira når man kommer kjørende på veien ut mot Unstad. Det er ikke alltid like lett å se hvor stort det faktisk er. På dager med litt størrelse bør man være litt forsiktig. En ting er størrelsen, men høyrebølgen blir ofte veldig grunn på innsiden.
Kulda
Vannet er selvfølgelig kaldt, men det er det også på Saltstein om vinteren. -Jeg tør påstå at Saltstein blir hakket kaldere i vannet, men i lufta er det nok annerledes, sier Markus. Han og Sturla hadde nok sin kaldeste dag med surfing noensinne her oppe. Heldigvis er de lokale imøtekommende som få, og lite varmer mer enn en nordlending i neopren –Skitpreiket og banninga til en ekte nordlending i lineupen varmer nok til å holde ut en halv session lenger, ler Markus.
Mål oppnådd?
Definitivt. Østlandsmafiaen scoret stort, traff nye mennesker, fikk bodd hos bestefaren til Sturla og i kåken til Kolltveit. De så nordlys, surfet Unstad i perfekte forhold. «Fest for fesken» fikk de også være med på. Et arrangement der lokalbefolkningen og andre viste at man var mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Noen Lofotpils og litt dans ble selvfølgelig tid til også.
Tips til nye Lofoten-farere
Så tok turen slutt, men hvilke tips har de til andre som vurderer en tur oppover? – Ta med nok minnebrikker, masse ullklær og termos til kaffe. Ellers anbefales å finne bra nordlysspots og bruke god tid på å finne ut hvor bølgene treffer best før man padler ut. Men viktigst av alt, ha det gøy. Et tips som ikke virker vanskelig å følge. Det kan virke som at Lofoten sørger for det av seg selv.
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.