Se for deg dette; du våkner. Lemster i kroppen, nesten mørbanket. Bølgebrus, det føles som om verden vugger. Og det gjør den, for plutselig slår det deg – du er på en båt. I Maldivene. Du har surfet 6 timer om dagen i 10 dager. Du har lagt til deg tropiske vaner. Og nå skal du surfe mer.
Mange har tenkt tanken, sett bilder og drømt om å chartre en båt som tar deg til perfekte bølger med bare deg og noen venner. For Thomas Prestgaard har det blitt til rutine. Til daglig har han sin lokale spot på Saltstein og det er nå 3 år siden han tok sin første surf båttur i Maldivene. Totalt har han vært der i 6 uker fordelt over 3 år. Hver eneste dag med bra surf og gode forhold hele dagen. Lite folk er det også.
Første gang jeg dro så jeg en annen båt bare et par ganger. Da hadde vi stort sett lineupen for oss selv. I år var det faktisk 4 båter på det meste, så det var faktisk litt crowded til tider.
All inclusive og bølge-buffet!
Båten Thomas har lagt sin elsk på drives på det sekstende år av et par sveitsere. Med over 1192 øyer å navigere blant, og et utall spots av ypperste klasse, er det greit å seile med folk som har erfaring og kunnskap. Å kalle noe episk kan fort bli en klisje, men her finnes det få andre ord som kan dekke opplevelsen. For her kommer man virkelig til dekket bord.
Et superhyggelig crew på 9 personer sørger for at surferne om bord aldri mangler en ting. 4-5 ulike retter til middag hver dag og et begrenset antall gjester på maks 15 personer gjør stemningen god. Alt inkludert gjør ting befriende enkelt, bare surf, spis, hvil og repeat. Det eneste du må betale selv er alkohol, men såpass får man tåle på en tur som dette.
Beste session i mitt liv!
Når man leser om Maldivene så kan det virke som om mai og juni er dårlige måneder for surfing her nede. Noe Thomas er sterkt uenig i, men ikke er så opptatt å korrigere. Jo flere som tror dette er dårlige måneder, jo flere bølger får han for seg selv.
-Så lenge SV-monsunen blåser friskt er det egentlig bare en spot som funker bra Da kan den bli litt crowded, men de dagene vinden roer seg kan alle båtene dra til hver sin spot. Det er ca. 10 spots innenfor et par timers radius, men vi surfer stort sett 3 av dem. 2 høyrebølger og 1 venstre. Størrelsen varierer fra brysthøyde til godt over dobbel pære, forteller han.
Fra rullestein på Mølen til sylskarpt rev
Javisst kan det være hardt å treffe bunn selv på Saltstein, men her ute er det et helt annet spill. Levende, skarpe rev er vi ikke vant til her hjemme i nord, selv har aldri Thomas følt seg utrygg i korallrikt farvann.
Bølgene bryter over korallrev som er levende og sylskarpt, men man treffer aldri bunnen på takeoffen. Og så lenge man bailer med en gang bølgen closer, pleier man heller ikke være i kontakt med revet.
Med bølger som dette på menyen, lar du nok uansett rev være rev og hiver deg uti. For hadde du ikke lyst til å reise fra før av, så får du det nå. Beskrivelsen av en bølge som strekker seg et par hundre meter kan gi akutt lyst til å pakke surfebaggen, løpe til nærmeste vaksinekontor og komme seg til tropiske strøk.
– Bølgene er så episke som de blir, i hvert fall for min del. De bildene er fra en dag som var i særklasse. Lett beste session i mitt liv. Relativt enkel take-off hvor man kan dra et par-tre lange carves på utsiden. Så kommer en bowl seksjon hvor bølgen nesten skifter litt retning og det kan være en racerbane eller en åpen tube. Bølgen strekker seg vel i et par hundre meter i bestefall. Noen grunn til å ikke dra på surf båttur i Maldivene?
Lei av surfing – svøm med en hvalhai!
Selv om det er surfing som står i fokus, har Maldivene mange andre ting å by på. Aller størst inntrykk gjorde en av havets virkelige giganter – hvalhaien.
– Jeg våknet midt på natta av at noen banket på døra og ringte i lunsjbjella. Trodde det bare var spanjolene om bord som var på fylla, så jeg la meg til å sove igjen, men så måtte jeg opp litt senere for å hente meg et glass vann. Da gikk jeg ut for å hilse på en av gutta i crewet akterut i båten og da jeg kikket over kanten så jeg en 6-7 meter hvalhai svømte ut under båten der spotlightene er. Jeg var helt i ekstase og skrek WHALESHARK, WHALESHARK uten at noen reagerte. De hadde jo sett på den i et par timer allerede! Dagen etter kom den tilbake med en kompis, så da så vi 2 hvalhaier som svømte bak båten hele natta. Litt nervepirrende, men helt utrolig å hoppe uti og stirre rett inn i øyet til disse sjømonstrene.
I tillegg til et rikt naturliv og opplevelser som dette kan man fiske, snorkle og dykke på båten. Frister det å ta landlov, kan man besøke et resort og få massasje eller ta noen drinker i baren. Å besøke de små samfunnene på de av øyene som er bebodd, anbefales sterkt. – Det er et lite surfecrew med veldig hyggelige locals på en av øyene, kan Prestgaard fortelle.
Tropiske vaner
Så der er du da, på en båt et sted blant 1192 andre øyer. Hva fyller man dagene med? Jo, svaret er enkelt – så lite som mulig, men så mye som mulig av det viktigste. Surfing.
05:45 – På med boardshorts, ned med kaffe og klar for dagens første surf.
06:00 – Avreise med dhonien (båten med alle bretta). Neste stopp, lineup og surf 2 timer
09:00 – Frokost
10:00 – Mer surf
12:00 – Lunsj
13:00 – Slappe av i skyggen, kjøre til ny spot
15:00 – Ettermiddagssession
18:00 – 21:00 – Dagen avsluttes med øl på taket, middag og skravling over dagens økter og visning av bilder og video
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.