EN DAG FOR HANDLING

EN DAG FOR HANDLING

EN DAG FOR HANDLING

EN DAG FOR HANDLING

Australiere holder landsdekkende “paddle out”-markeringer mot Equinors planer i Australbukta. Lørdag 23. november arrangeres Fight for the Bight National Day of Action. Da samles lokalsamfunn på strender landet rundt, i protest mot Equinors boreplaner i Australbukta.

Foto: Brad Leue, Aaron Stevenson, Glenn Walker, Ed Sloane, Tom Pearsall.

Folk gjør seg klare til å padle ut mot Equinor i Victor Harbor Foto; Che Chorley

Lørdagens “National Day of Protest” er en videreføring av markeringene mot Equinor tidligere i år, hvor titusener demonstrerte mot Equinor i såkalte “paddle out” protester, hvor markeringene holdes på vannet, sittende på surfebrett.

Det planlegges over 50 markeringer samtidig. På listen over steder som deltar, er kjente navn som Bondi og Manly i Sydney, Bells Beach, Byron Bay, Margaret River og Gold Coast.

Hvorfor arrangeres National Day of Action?

Equinor er i søknadsprosessen for tillatelse til å bore etter olje i havreservatet Australbukta hos australske myndigheter. 8 november fikk de miljøplanen i retur for andre gang fra National Offshore Petroleum Safety and Environmental Management Authority (NOPSEMA) som vurderer søknaden. Equinor har 21 dager til å forbedre miljøplanen, men kan be om utsettelse. Får Equinor godkjennelse, planlegger de bore-aktiviteter sent 2020.

Equinor planlegger å bore 372 km utenfor kysten av Sør-Australia på 2279 meters dybde. Equinors egen kalkulering av omfanget ved et potensielt oljeutslipp viser at hele sørsiden av kontinentet, rundt øystaten Tasmania og et godt stykke opp på både vest og østkysten av Australia ligger i faresonen for oljesøl. Equinor offentliggjorde tidligere i år første utkast av miljøplanen, som lå åpen for tilbakemeldinger. Det resulterte i 31000 kommentarer. 20 lokale bystyrer har så langt tatt standpunkt mot oljeboring i Australbukta. Kampanjen “Fight for the Bight” har blitt en av de største protest-bevegelsene i Australsk historie.

Lokalsamfunnet viser krefter i kampen om Australbukta. Foto: Ed Sloan.
Dette sier Surfrider Foundation Australia

Damien Cole fra Surfrider Foundation Australia arrangerte mange av de første og største “paddle-out”-markeringen som på det meste hadde 4000 deltakere. Han koordinerer lørdagens “National Day of Action”:

– Det vi så under forrige runde med demonstrasjoner var at folk hadde fått nok, og samstemt sa nei til oljeboring. Dette er kystsamfunn som bor og jobber og har fritidsaktivitetene sine knyttet til havet. Dette trues av Equinor. Markeringene vi holdt samlet unge og gamle, surfere og ikke-surfere, og vi samlet oss rundt vår kjærlighet til havet. Det som skjer på lørdag er like mye en feiring av australsk livsstil, som det er en protest mot Equinor.

Tre ganger verdensmester i surfing Mick Fanning er blant de mest kjente støttespillerne til Fight for the Bight-bevegelsen.

– Sør-Kysten av Australia er for unik til å risikeres på denne måten. Jeg har surfet langs hele kysten og det er ingen steder i verden som gir den samme følelsen av et vilt og åpent hav. Folk landet rundt er bekymret og det er forståelig. Jeg har aldri før sett så mange surfere protestere mot noe sammen på denne måten.

Noe av de de kjemper for. Surfer: Luke Saranah Foto: Tom Pearsall.
Dette sier eks-proffen som bor i stridens kjerne.

Heath Joske, en tidligere proffsurfer som nå bor, surfer og jobber i fiskerinæringen i Australbukta, har vært en framtredende stemme i kampanjen. Han holdt det som beskrives som “den beste talen noen sinne gitt av en surfer” under Equinors generalforsamling tidligere i år.

-Et oljeutslipp i Australbukta ville vært en katastrofe for Australbukta. Livet i havet vil bli ødelagt. Dette stedet er unikt, 85% av artene som lever her, finnes ingen andre steder i verden. Et oljeutslipp vil trolig bety utryddelse for en del arter. Australbukta er yngleplass for både antarktisk retthval og blåhval. Et utslipp kan også ta knekken på mye lokal forretningsvirksomhet som fiskeindustrien, østersindustrien og turistnæringen. Alt dette skal risikeres, og vi må spørre for hva? For at et norsk oljeselskap skal tjene penger?

Joske poengterer at både de kortsiktige risikoen ved oljesøl, og de langsiktige virkningene fra utslipp denne oljen vil ha når den brukes må vurderes;

– Jeg bor i Streaky Bay, en liten kystby i Sør-Australia. Denne uken meldes det om 45 varmegrader, den varmeste novemberdagen noensinne. Varmerekorder settes jevnlig nå, og i staten jeg vokste opp på østkysten står store deler av skogen i flammer. Vi har ikke sett denne typen branner så tidlig i sesongen før. Klimaendringene er her allerede, og vi må gjøre noen store endringer, og å gjøre om Australbukta til et oljefelt er ikke den endringen vi trenger nå. Jeg ønsker at barna mine skal overta en planet man kan leve på, men med den kursen vi har nå vet vi ikke hvordan fremtiden kommer til å se ut.  

Fight for the Bight National Day of Action er koordinert av The Great Australian Bight Alliance, en samling organisasjoner innen miljøvern, idrett/aktivitet og bedrifter.

Detaljert informasjon om markeringene finnes på fightforthebight.com

De mobiliserte mot BP. Nå mobiliserer australierne igjen. Foto: Aaron Stevenson.
Vakkert. Sårbart. Foto: Brad Leue.

Dette stedet er unikt, 85% av artene som lever her, finnes ingen andre steder i verden.

Gidder'u eller? Foto: Brad Leue.
Pretty please... Foto: Brad Leue.
Surfer: Luke Saranah. Foto: Tom Pearsall.
Crowds er som regel stress. Denne gang for Equinor. Foto: Ed Sloane.
Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.