Katrine Gullesen lever drømmen og kombinerer sol, surf og saltvann med studier på Hawaii Pacific University. Nordlandsjenta startet sin master i Human Resource Management i 2014 og planen var å flytte hjem etter endt studie. Nå 2 år senere vil hun ikke hjem fra paradis.
Skrevet av: Mina Lolland
“Jeg skulle jo bare være borte i 2 år – trodde både jeg og familien. Nå vil jeg ikke hjem. Jeg har klart å kombinere både surfing, hiking og andre aktiviteter med gode karakterer,” forteller Katrine.
“Å ta HR på HPU er ganske chill, det er mye mindre å gjøre enn de andre linjene. Jeg setter veldig pris på at jeg får opplevd kultur og alt Hawaii har å by på,” sier hun videre.
Surfing er kultur
På Hawaii surfer alle. Man møter unge som gamle på brettet, selv hunder på longboard kan du møte i lineupen. Surfing og andre vannaktiviteter er en stor del av kulturen, og mye av fritiden til de lokale tilbringes på stranden eller i havet.
Surfing er blodig alvor!
Årets store begivenhet er prestisjetunge Billabong Pipemasters som holdes på Pipeline i desember. I de 6 ukene snus livet på Oahus nordside på hodet. Lokale og tilreisende «okkuperer» the 7 mile miracle, som området kalles. Alle vil ha en bit av de største bølgene og selvfølgelig også få et glimt av de pro-surferne. De lokale på North Shore er evig takknemlig når sirkuset gir seg og alle drar hjem. Da senker roen seg og de kan endelig få bølgene for seg selv igjen.
Elsker havet
Katrine har alltid vært glad i havet. Hun mestret surfing med en gang og ble bitt av basillen. “Jeg ville bare bli bedre og bedre,” sier hun. Da Katrine landet på Hawaii var hun entusiastisk og leide seg brett et par ganger før hun fikk kjøpt seg sitt eget 7’9’’ longboard. “Han i butikken viste meg et kart over alle spottene i Waikiki. Den første bølgen jeg tok her på Hawaii var Canoes – som sikkert de aller fleste nybegynnere her på øya. Så har jeg bevegd meg oppover mot Pops, Paradise, Kaisers, Bowls og alle spottene der,” sier hun.
Aloha til det motsatte er bevist
Hawaii er kjent for sin aloha spirit. Derfor er de fleste man møter veldig åpne og hyggelige. Katrine sier hun alltid får en ny venn når hun er ute og surfer, og har ikke kommet bort i noe fiendtlig lokalisme når hun har surfet i Waikiki.
Selv om de fleste man møter fra Hawaii er imøtekommende er det ikke alle som viser aloha, spesielt ikke om man er haole som de lokale kaller de som ikke er native Hawaiian og hvite. I Waikiki er det mange turister og nybegynnere som tar surfetimer, men beveger du deg på vest- eller nordsiden av øya bør man være en erfaren surfer og vise respekt. Du kan risikere å havne i bråk med de lokale surferne og til og med bli kastet ut fra vannet.
Surfing og timeplan
Når skolen og timeplanen tillater det surfer Katrine 4 ganger i uken. “Jeg liker sunrise surfing best fordi det er mindre folk ute. Det varme vannet og at man kan sitte ute i flere timer er det beste med å surfe på Hawaii”, sier hun.
Katrine’s “homespot” er på Waikiki’s Pops (Populars). “ Jeg har vart mest på “Pops” fordi det er nærmest der jeg bor. Det er bare å ta brettet under armen og springe ut i vannet. Waikiki er chill og ikke så veldig kraftig, det liker jeg bedre enn når det er alt for mye kraft,” sier Katrine. Hennes favorittsted er likevel Diamond Head uten vind.
Katrines tips til nybegynnere som vil surfe på Hawaii:
Ta surfetime, men prøv å finn en surfeskole utenom de som står på stranden i Waikiki. De er litt overpriset og vil lære deg uvaner. For de vil bare at du skal reise deg opp der og da. Husk å vis respekt til alle i lineupen og velg surfesteder etter dine egne evner. På sommertid er det større bølger i Waikiki og på sørsiden og mindre/flatt på nordsiden. Når vinteren kommer, koker det på nordsiden.
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.