logo
SurfNorge -
logo
  • Inspo
  • Dypdykk
  • Utflukt
  • Webcam & varsel
  • Arkiv
  • Magasin
  • Om oss
  • Generic selectors
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Post Type Selectors
Prev
I love the seaside - I søken på bølger 0
I love the seaside – Surfernes svar på lonely planet?
14 mars 2019
Next
Adrien på Sele. Foto: Sigve Brochmann Rasmussen. 0
Jærenlife – en webserie om livet på Jæren
07 april 2019
Nyheter
Siste nytt fra Australbukta
28. mars 2019 by Henrik Bydal in Nyheter
Det finnes farligere ting enn denne rakkeren. Foto: Brad Leue.
Det finnes farligere ting enn denne rakkeren også. Foto: Brad Leue.

At Equinor har hatt ønske om å bore i Australbukta har du sikkert fått med deg. At de har fått merke australernes vrede har det heller ikke vært noen tvil om. Her er siste nytt fra Down Under.

Mer enn 30 000 har kommentert planen

De siste 30 dagene har Equinors miljøplan dokumentet ligget ute til gjennomlesning og kommentarer. Så snart dokumentet ble lagt ut, tok saken av. Mer enn 30 000 mennesker har sagt sin mening. Og da snakker vi ikke om noen hissige kommentarer i nett-trollenes rike, men faktiske tilbakemeldinger fra 30 000 mennesker innsendt på NOPSEMA (the National Offshore Petroleum Safety and Environmental Management Authority ) sine hjemmesider.

Flere er negative til boring

En nylig utført meningsmåling fra avisen Sunday Mail, viser at nesten 60% av Sør-Australierne er mot Equinors boreplaner. Helt konkret viste undersøkelsen at mens 59% er mot boring, er kun 24% for.

Lokalsamfunnet viser krefter i kampen om Australbukta. Foto: Ed Sloan.

Nesten 10 000 mennesker har padlet ut og demonstrert

Over hele Australia har det vært arrangert paddle outs og store stranddemonstrasjoner. Målet er å vise både Equinor og australske politikere hva folk flest mener om planene. Selv om datoen for å sende inn kommentarer er over, fortsetter disse demonstrasjonene.

Folk gjør seg klare til å padle ut mot Equinor i Victor Harbor Foto; Che Chorley

Bystyrene viser motstand

15 bystyrer, som representerer mer enn 500 000 innbyggere har delt sine bekymringer eller gått ut som offisielt motstandere av Equinors planer.

Verdens beste surfere har svingt pennen

Australske surfere kan mer enn svære cutbacks, nå har de svingt pennen og forfattet et åpent brev på vegne av surferne. I et åpent brev har blant annet Stephanie Gilmore, Mick Fanning, Tom Carroll, Mark Occhilupo og flere bedt Equinor om å droppe planene sine.

Noe av de de kjemper for. Surfer: Luke Saranah Foto: Tom Pearsall.

Equinor sier de vil lytte…

-Vi kommer ikke til å presse på hvis det er motstand,” har Equinors Øystein Michelsen tidligere uttalt til bystyremedlemmer i fiskeribyen Port Lincoln.

-Hvor mye motstand må Equinor se før de skrinlegger disse planene om å bore det urørte og urolige havet i Australbukta? spør Peter Owen, leder for The Wilderness Society Sør-Australia.

-Fight for the Bight er en av de største miljøsakene vi har sett i Australia. Nå blir den kjent verden rundt. Hvor mye skade på omdømmet ønsker dette statseide selskapet? fortsetter han.

Engasjert. Sint. Tydelig. Kampen mot Equinor er i gang. Foto: Ed Sloan.

…Australierne krever å blir hørt 

Owen tror ikke at bråket er over selv om Equinor får tillatelse, eller velger å ikke lytte.

-Equinor vil få et sjokk hvis de tror protestene blir borte hvis de får ja til å bore fra myndighetene. I andre australske protester har mostanden vokst drastisk etter at tillatelser har blitt gitt, forteller Owen.

Gidder'u eller? Foto: Brad Leue.
Pretty please... Foto: Brad Leue.

Er det egentlig så farlig?

Mange tenker sånn, og det er forståelig. Det er jo ikke sånn at Equinor er på jakt etter å gjøre noe farlig, men noe lønnsomt. Så hvor farlig kan dette være, tenker mange. Peter Owen peker på en vår tids verste oljekatastrofer i sitt svar på dette.

– Dypvannsboringen Equinor planlegger er en relativt ny type høy-risiko-boring. Vanlig utenfor Brasils kyst og i Mexicogolfen hvor BP hadde sin Deepwater Horizon ulykke i 2010. 800 millioner liter olje fosset ut i Mexicogolfen over 87 dager. Australbukta er dypere, mer urolig og mer øde enn Mexicogolfen. Det finnes per i dag ingen etablert offshore-industri som kan ta seg av en ulykke. Mer enn 6800 båter var involvert i opprydningsarbeidet etter Deepwater Horizon-ulykken. South Australian Oyster Growers Association sier at Sør-Australia har rundt 20 fartøy som kan operere sikkert i områdene Equinor planlegger å bore, sier lederen av The Wirlderness Society som også understreker hvor unikt Australbukta er når det kommer til dyr.

–  85% av artene som finnes her finnes ikke noen andre steder i verden. Blant annet vi 36 typer hval og delfin samt den truede australske sjøløven.

Vilt, vakkert og skjørt. Foto: Brad Leue.
Vilt, vakkert og skjørt. Foto: Brad Leue.

Hva skjer videre?

Etter planen skal nå samtlige av de 30 000 kommentarene gås gjennom. ”De tingene som er relevante for den foreslåtte boringen må nå Equinor svare på i en revidert miljøplan,” sier NOPSEMA. Disse tingene må så Equinor svare på og forklare hvordan de skal håndtere før NOPSEMA selv sier ja eller nei til planene.

Dyrelivet i Australbukta er unikt. Foto: Brad Leue.
Dyrelivet i Australbukta er unikt. Foto: Brad Leue.

Ønsker du å vise støtte?

Flere norske organisasjoner har bestemt seg for å vise sin motstand. Ønsker du signere mot opplegget, da er det bare å besøke Greenpeace og gi din støtte her.

85% av artene som finnes her finnes ikke noen andre steder i verden

Greenpeace Norge viser sin motstand.
Greenpeace Norge viser sin motstand.
SurfNorge redaktør Henrik Bydal
Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.

No related photos.

Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.

No related photos.

Kontaktinformasjon

Annonsering

Kom i kontakt

logo