Surfere i hver krik og krok, drøssevis med spots, fantastisk lys og inspirerende landskap. Jæren er et surfemekka uten like. Endelig får vi en vinner fra Jæren i SurfNorge Photo Awards. Grattis til Ivar Vasstveit!
32 år gamle Vasstveit er bosatt i Stavanger og hadde sitt første møte med bølgene på Jæren for 5-6 år siden. – Noen kamerater tok meg med ut til en av de faste spottene, og jeg hoppet på sjøen med friskt pågangsmot, et lånt surfebrett og en alt for trang drakt. Det tok ikke så mange sekunder før jeg gikk på hodet inn i min første vaskemaskin hellig overbevist om at min siste time var kommet. Heldigvis gikk det bra.
Hvor lenge har du tatt bilder?
– Jeg begynte for alvor å ta for et par år siden, da jeg ikke hadde baller nok til å bli med kompisene mine uti på de største dagene. Siden har det blitt mye bilder og film.
Bare du nevner ordet bølger til Thiago slipper han alt han har i hendene og hopper i bilen med en gang
Hvordan ble bildet til?
– Arbeidsplassen min en kort kjøretur unna mange av spottene på Jæren. På vei til jobb denne morgenen var soloppgangen ellevill, noe den ofte er, men akkurat denne dagen var også bølgene bra på en av favoritt-spottene mine. Det klødde godt i fingrene etter å hoppe uti, men jeg hadde ikke tid der og da. Senere sjekket jeg meldingene og så at forholdene skulle holde seg utover dagen. Så jeg ba surferen på bildet, Thiago Albuquerque, å bli med ut etter jobb. Bare du nevner ordet bølger til Thiago slipper han alt han har i hendene og hopper i bilen med en gang. Det ble en fin avslutning på dagen.
Følte du at dette var et vinnerbilde?
Nei, det tenkte jeg ikke på. Jeg blir veldig gira av å ta bilder når forholdene er spesielle, men jeg er ikke et konkurransemenneske.
Det er jo ikke sånn at naturen bryr seg så veldig om dine ønsker og behov.
Lyset er helt sykt i dette bildet, flaks eller reinspikka dyktighet?
– En blanding av flaks, ferdigheter og god timing. Når en tar bilder har en jo ideer om hvilke komposisjoner og utsnitt en ønsker seg, og i hvilket lys en vil ta bildene, men det er jo ikke sånn at naturen bryr seg så veldig om dine ønsker og behov. Derfor må en utnytte mulighetene en får, og legge alt annet til rette slik at flaks-faktoren blir minst mulig. Jeg visste hvilke lysforhold det hadde vært den morgenen og regnet med å få noe lignende på ettermiddagen da solen var på vei ned.
Den mannen kan rippe på flatt hav.
Vi var i vannet i omtrent to timer. I løpet av den tiden hadde vi omtrent alle fire årstider med regnbue, skyfri himmel, voldsomme vindkast, overskyet, dobbel regnbue og høljregn. Det eneste som manglet var snø. Det er veldig kult å oppleve sånt vær når en er i sjøen, men samtidig er det ganske utfordrende å stille inn kameraet når forholdene varierer så mye. Da ettermiddagssolen begynte å gå ned i havet laget den refleksjoner i vannskorpa slik jeg hadde håpet, noe som ga fint lys både foran og bak bølgen. Når det skjer har du veldig lite tid på deg. Jeg så at muligheten for å ta kule bilder var der, plasserte meg slik jeg ville i forhold til solen og krysset fingrene for at Thiago tok en bølge. Det gjør han heldigvis alltid. Den mannen kan rippe på flatt hav.
Endelig et Stavanger-bilde som stikker av med seieren. Hvorfor har ikke dette skjedd før i konkurransen, tror du?
– Det er ikke så godt å si. Det er mange dyktige fotografer langs Jæren, enda flere surfere og en rekke spotter å velge mellom. Forholdene ligger i hvert fall til rette. I tillegg er miljøet veldig åpent og trivelig. Samtidig er det mange utrolig flinke fotografer andre steder i landet, og de har ganske enkelt tatt enormt kule bilder. Sånt er det bare å ta hatten av for. Skal jeg uansett peke på faktorer jeg opplever som utfordringer så er det spesielt to: Forhold og bakgrunner. Bølgene i 2017 har ikke vært så elleville som vi som liker å ta bilder håper på. Da snakker jeg ikke om fine dager i sjøen, men antallet ekstraordinære dager med bølger som gjør seg ekstra godt på kamera. Min oppfatning er riktignok ikke basert på forskning, så jeg kan selvfølgelig ta helt feil. Spesielt siden jeg er på jobb fra 8 til 4.
Jeg visste hvilke lysforhold det hadde vært på morgenen og regnet med å få noe lignende på ettermiddagen.
– For det andre inneholder ofte de beste bildene en x-faktor som ikke har noe med bølgene å gjøre direkte, men som kan være et kult visuelt element knyttet til bakgrunnen og/eller forgrunnen. Det være seg et fjell, et naust, et skjær, en traktor, en båt eller en ku. Vi har riktignok plenty med kyr og traktorer, men fordi en forsøker å være forsiktig med å bruke lett gjenkjennelige landemerker på spotter som ikke er allment kjente gjør det også at en ofte får en streng mindre å spille på i bildekomposisjonen. Dette er forhold som kan være utfordrende andre steder også, for all del.
Hvor vanskelig var det å ta akkurat dette bildet?
– Sykt vanskelig. Denne typen foto i vann av objekter som beveger seg i høy hastighet det mest utfordrende jeg gjør med et kamera. Det er mange faktorer som skal klaffe. Først og fremst må det være bølger, og så må det være riktig lys. Så må du alliere deg med en dyktig surfer som liker å bli fotografert. En du kjenner og stoler på at vil svinge unna i siste sekund. Som du vet kan ta bølger gang på gang. Så må du bli trygg i sjøen uten brett og bli vant til å plassere deg, svømme i kraftige strømmer og komme nært nok i bølger som sjelden kommer på samme sted. Samtidig som du må hive deg unna før du får bølgen i hodet. Og da har jeg ikke nevnt kamerainnstillinger, vanndråper på kamera og fokus – som jeg synes er det absolutt vanskeligste. Spesielt om en vil ha litt dybdeskarphet. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har tenkt «yes der satt den!» når jeg var i sjøen og knipset. Så har jeg fått gleden knust i det sekundet jeg kommer hjem og oppdager at jeg har fokusert på en forbipasserende måke i stedet for surferen. Så ja, det er vanskelig, men det er jo også utfordringen som gjør det til en kjekk hobby.
Send inn dine beste bilder!
SurfNorge Photo Awards er jakten på Norges beste surfebilde i 2017. Hver måned kåres en vinner av vår eminente jury bestående av Hallvard Kolltveit, Kristine Tofte, Frode Goa og Mats Grimsæth.
Hver månedsvinner får et gavekort på 2000,- fra Junkyard, stash fra Heimplanet (levert av Friispirit) og et gavekort på 1000,- fra Lapoint surfcamps. Ikke minst går man rett til finalen. Når året er omme skal juryen kåre Årets Bilde. Vinneren stikker av med en tur til Hawaii til en verdi av 20 000,- levert av Kilroy.
Mange kategorier å vinne!
Årets kaldeste vinner en full vinterpakke bestående av våtdrakt, hansker og sko fra Xcel levert av Surfshop.no, Folkets favoritt vinner The Cave fra Heimplanet (levert av Friispirit) og i åpen klasse ligger et surfebrett fra srfsnosk8 i potten. Disse premiene kan alle som deltar vinne!
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.