Mye vil ha mer og surferne i nord vil ha mest. Som om ikke det var nok å ha Unstad, nå er målet 1000 bølger i timen, hver dag, året rundt. Kent Andre Aagnes og gjengen satser alt for å få en Wavegarden i Bodø. Får de det til?
I mer enn seks år har Kent, Thiago Martins og Bjørn Granum jobbet med å realisere drømmen om en Wavegarden i Bodø. Er vi heldige får Norge se The Cove i full sving en gang i nær fremtid. Veien har vært lang og brokete, akkurat som det skal være når man bygger en forretningsmodell rundt en drøm.
– Vi begynte prosjektet for ca. 6 år siden. Ting tar dessverre tid med et så stort prosjekt. Vi skulle ønsket at det gikk fortere, men samtidig ikke, for utviklingen av maskiner har gått fort og vi ender opp med et bedre produkt enn først tenkt, forteller Aagnes.
Vi gikk av skaftet da jeg fant den perfekte plasseringen i Geitvågen.
En bomtur til begjær
Ideer oppstår fra de merkeligste steder, men ofte ligger det en form for frustrasjon til bunns. Man må ha et problem, noe man vil løse. Finnes det en gruppe mennesker i verden som er løsningsorienterte, så er det desperate surfere.
– Ideen kom fra en surfetur til Unstad. Vær og vind lå til rette for ei superhelg i Lofoten. Lastet opp bilen med utsyr og satte oss på fergen over, kom frem – så var havet flatt. Dårlig research fra oss, mulig det. Lite surf ble det, sier Aagnes om turen som ble til kimen til en storslått idé.
De frustrerte surferne begynte nemlig å tenke. Hva kan vi gjøre for å få bølger i Bodø? Svaret lå bare noen tastetrykk unna.
– Vi Googlet og fant Wavegarden, da var nettsiden lansert bare to uker før. Så vi gikk jo av skaftet da jeg i samme slengen fant den perfekte plasseringen i Geitvågen, bare 10-12 minutter utenfor sentrum av Bodø, sier Aagnes videre.
Ballen, eller bølgen, begynte å rulle, og etter mye om og men fikk de kontakt med Fernando Odriozola hos Wavegarden.
– Vi hadde en fordel med Thiago i teamet som snakket spansk og fikk god dialog. Klarte å få et møte i San Sebastian og tok med oss en representant for Bodø kommune som kunne være med å se anlegget og skrive en rapport.
Fra rapport til Lofoten Masters
Èn ting er å ha alt det rasjonelle på plass, en annen og vel så viktig ting er å snakke til hjertet. Det gjorde gutta til de grader og inviterte Wavegarden-sjefen sjøl til Lofoten.
– Vi samlet all dokumentasjon vi hadde om området og byen, fikk et meget godt forhold til Fernando og inviterte han til Bodø. Samtidig fikk han være med til Lofoten og konkurransen Lofoten Masters der han fikk pallplass. Han hadde aldri surfet i så tykk våtdrakt før, så her fikk Fernando mange nye opplevelser med surfing over polarsirkelen. Å få han til Bodø var kanskje det lureste vi har gjort gjennom hele prosjektet. Vi har fått ut en del informasjon som ingen andre har fått, eller må ha betalt seg inn for å få, avslører Aagnes.
Alene kan ingen bølge bygges
Kent, Thiago og Bjørn er trioen som jobber med dette ved siden av sine faste jobber, men gode hjelpere finnes det heldigvis mange av.
– Vi har Kunnskapsparken i Bodø, Innovasjon Norge og Visit Bodø i ryggen. I tillegg jobber vi tett med et Spa og Yoga-senter som skal i samme område og vil passe oss som hand i hanske. Samarbeidet er viktig for oss.
Alternative støtteordninger har det også testet ut, blant annet med en crowdfunding-kampanje som ga resultater.
– Ja, vi satt opp en Spleis og det funket bra. Vi er meget takknemlig for de som bidro for å sikre videre fremdrift. Snart skal vi ut og møte investorer for å starte jobben med realisering av prosjektet, i tillegg har vi brukt en god del av egne midler og sparepenger.
Mekanisk kjærlighet
Noe av det magiske med surfing er forventningene, varselet, spenningen ved å ankomme spoten og se bølgene. Det er også et faktum at ingen bølger er like, noen closer, andre tuber, enkelte av dem bare ruller forbi. I en Wavegarden masseproduseres bølgene som på løpende bånd. Hvordan føles maskinens verk?
– Vi har testet den i Wales og i Spania og hadde noen fantastiske dager i Snowdonia. Den maskinen var utrolig kul. Måtte knekke en liten kode på take off, men når det var gjort var det som en dag i havet. Vi har ikke testet The Cove enda, men det står for tur. Jeg opplevde stor fremgang på de dagene vi var der, så det er helt klart lettere å lære seg å surfe i anlegget enn i havet. Vi gleder oss til å kunne gjøre dette i Bodø!
Måtte knekke en liten kode på take off, men når det var gjort var det som en dag i havet.
Å bygge en bølge eller ikke?
Går du med en bølgegründer i magen? I så fall, hvilke tips har gutta til andre som drømmer om en spot som aldri svikter?
– Vær forberedt på mye jobb, ting man ikke tenker på. Jobb med gode samarbeidspartnere og sterke politikere i ryggen. Ha trua og stå på, avslutter Aagnes fra Bodø.
Nå krysser både vi og mange andre fingrene for at Bodø får sin egen bølgemaskin ganske snart. For hvem kan vel si nei til 1000 bølger i timen? Ikke vi.
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.