Surfe-EM 2017 er i gang på Jæren. Men hva tenker noen av de norske deltakerne selv om konkurransen og det de er med på? Det finner du ut av her.
Luca Guichard
Jeg er 28 år gammel, født i Oslo men oppvokst sør i Portugal (Algarve). Har surfet i 15 år og bor i Nord-Trøndelag hvor jeg har startet firmaet Surf Kombucha sammen med kjæresten min, Maren Aasen.
Håper jeg klarer å vise mitt potensiale og gi mitt beste aller beste for det norske laget. Å komme til finalen hadde vært helt rått! Nivået er veldig høyt, men vi skal gjøre vårt beste. Man vet aldri, og vi håper vi får ut potensialet i laget og kan gjøre vårt beste mesterskap så langt.
Favorittene må være Frankrike, Portugal og Tyskland. Men vi er vant til å surfe i kaldt vann. Håper også at norsk support kan være en ekstra faktor!
Åse Øydegard
28 år, bor på Jæren ved Sele og jobber som arkitekt. Jeg begynte å surfe da jeg var 14 år gammel og har vært hektet fra første stund på brettet. Jeg likte at surfingen ikke hadde noen faste treningstider, men at en kunne leke seg ute i naturen når en hadde lyst. Det ble et fint supplement til ski og snowboard, men den dag i dag er jeg mye mer på havet enn på fjellet.
Jeg har studert arkitektur og grafisk design i 7 år, og har vært heldig som har fått kombinert studiene med surfeturer i hele verden. Alt fra båttur i Maldivene til EM i Irland. Jeg har bodd både i Australia og Kina mens jeg har studert. Aller best liker jeg meg på Jæren. Det er viktig for meg at jeg har en god set-up i hverdagen og at jobb og hjem er nær surfen.
Det er litt surrealistisk med EM på hjemmebane
Noen tanker om EM?
Ut i fra varselet ser det ut som at det blir lovende med bølger. Vi kunne jo risikert at det ble flatt, men det ser ut som at høststormene allerede har slått til. Det er litt surrealistisk med EM på hjemmebane i år, og ikke i varmere strøk, men jeg håper på bra bølger og god stemning.
Hvordan har forberedelsene vært?
Vi gjør vårt beste for å komme lengst mulig alle mann, men vi vet jo at nivået på besøkende deltakere er høyt. Det har vært litt annerledes å være på landslaget i år i og med at vi har vert på treningsleir i Portugal med coach Paulo Rodrigues og at vi deltok i VM i Frankrike. Det at vi har fått trent sammen har gjort at vi har fått en god lagånd. Jeg håper og tror dette kan hjelpe laget. Den norske favoritten er Luca som har konkurrert mye internasjonalt. Jeg gleder meg like mye til å heie på de andre på laget som å surfe mine egne heat.
Jeg gleder meg like mye til å heie på de andre på laget som å surfe mine egne heat.
Noen av fordelene vi har er at vi er vant til kaldt vann, ekstremt vær og tykke våtdrakter. Det er nok lettere for oss som er vant til norske værforhold å bli motivert til å gå uti vannet. Det er jo en fordel å kjenne bølgene også, men med flinke utøvere fra andre land kommer de nok til å takle forholdene godt likevel.
Guro Aanestad
Jeg kommer fra Stavanger, elsker å surfe og være ute i naturen. Det er alltid gøy å være underdog og høre at folk blir forbauset over at det finnes ok surfere fra Norge. Det vil jeg vi skal få til i år også.
Tvillingene er sykt flinke (Red. anm. kun Luca surfer årets EM), som lag er nok ikke Norge på nivå med de flinkeste enda, men vi skal surfe så bra vi kan. Man vet aldri om landene sender bra surfere, og alt kan skje i et heat. I forhold til favoritter tror jeg Frankrike kan gjøre det bra.
Fordel eller ulempe å være norsk i et EM på norsk grunn?
Hm… jeg ville sagt vi er mer vant til rufsete og kaldt vær, men vi er også mer vant til å være komfortable… og jeg er en frysepinne.
Trond Wirstad
Jeg er 25 år gammel og kommer fra Hadeland. Studerer for tiden psykologi i Oslo mens jeg reiser mye rundt i Norge, helst Stad, i min van for å surfe. Mine forventninger til EM er at det først og fremst skal bli veldig gøy. Bortsett fra det kan jeg jo ha som mål å ikke ryke ut første runde.
Jeg tror absolutt Norge kan hevde seg, og da spesielt når Guichardbrødrene er med. I tillegg har jeg veldig tro på at Guro kan hevde seg. Vi er jo på hjemmebane og spesielt Stavangersurferne vil ha en fordel. I tillegg har vi jo mange dårlige dager i vannet som norsk surfer, så hvis forholdene ikke blir helt det store kanskje vi kan ha en fordel der. Videre håper jeg det kommer mange å ser på og heier!
Kan jo ha som mål å ikke ryke ut første runde
Oscar Andres Barrera
29 år, født og oppvokst i Chile i en liten landsby ved kysten. Der er det like mye surf som bodyboard. Da jeg var 12-14 år begynte jeg å hive meg i sjøen «with the big guys». Mesteparten av mine venner drev med bodyboard, pluss at der vi surfet var også de som var top 3 i Chile i bodyboard, så valget ble enkelt for oss.
Flyttet til Norge da jeg var 16, men var ikke tilbake i vannet før 2009, da ble jeg kjent med surfemiljøet på Karmøy. Etter det har det vært uendelig turer til strendene der ute, både sommer og vinter i alle slags vær.
Jeg er alltid den eneste med Bodyboard og som vanlig blir det en spøk her og der, men er vant med det. Jeg er nok flinkere i vannet enn flere av de «tøffe» surfdudes der ute, hehe. Men det skal sies at det alltid er smil og bra stemning fra alle som er i vannet.
Jeg tror jeg er den eneste som driver med bodyboard så aktivt i Norge, og jeg går alltid rundt og sier «Jeg er jo Norges beste bodyboarder», og de svarer «og den eneste» hahaha. Det skyldes Tore, for da han ble spurt av noen fra lokalavisen om hvordan jeg var i BB, så svarte han «Oscar er norges beste bodyboarder». Dagen etter fikk jeg en helside i avisen med samme tittel, hahaha 🙂
Ellers kan jeg si at jeg jobber i butikkbransjen, bor i Haugesund sammen med kjæreste og surfer hver eneste gang jeg har mulighet.
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.