NYE IDEALER
NYE IDEALER
Freia savnet en viktig historie om kvinner i brettsport, så hun bestemte seg for å lage den selv. Resultatet er en dokumentarfilm som gir et ærlig blikk på brettkulturen fra et kvinnelig perspektiv. Målet? Å få flere jenter til å ta plass i lineupen, på railsene og i pipen.
Foto og video: Freia Catana Aasdalen
For to år siden satt Freia Catana Aasdalen (24), med en idé. Å lage en dokumentar om kvinnelige utøvere i brettsport. Grunnen til det var enkel.
– Jeg tilbringer helst fritiden på et surfebrett, og kjærligheten til surfing har vært en rød tråd blant mye jeg har gjort, forteller hun.
Blant annet har hun vært på utplassering i Australia og surfer så ofte hun kan i Hoddevik. Med støtte fra Solofondet og nyinnkjøpt kamera, kastet hun seg ut i prosjektet. Film? Det hadde hun ikke laget før.
– Filmen har kanskje noen nybegynnerfeil, men det understreker egentlig bare det ekte og helt naturlig, rå her, sier filmskaperen om nettopp det grepet.
Til inspirasjon
– Ønsket mitt med «nye idealer» var å inspirere flere jenter til å komme seg ut på brett, og å belyse noen perspektiver som sjeldent eksponeres i media. Gjennom intervjuene blir man kjent med noen rå kvinners perspektiver på brettsportkulturen, sier hun.
Gjennom disse samtalene fikk Freia også nyss i at selv om surfing, snowboard og skateboard ofte fremstår som idretter eller en livsstil der det å nyte livet er i fokus, så er det også mye press.
– Ja, jeg innså at det er mange kvinner som føler på både prestasjonspress og å få det til å virke lett å drive med brettsport. Samtidig er det vel gleden og fellesskapet man finner som gjerne er grunnen til at man fortsetter, og alle som har stått på et brett kan skrive under på at det krever tålmodighet å mestre det. Men det er lett å glemme når du sitter i lineupen og flink pike-syndromet kicker inn, forteller Freia.
Jeg har blitt bedre til å senke skuldrene og heve blikket.
Hun forteller også at hun selv gjorde noen viktige, personlige oppdagelser mens filmingen pågikk.
– Faktisk endret det å filme denne dokumentaren mitt eget forhold til brettsport. Du kan si at jeg har blitt bedre til å senke skuldrene og heve blikket. Fokuset mitt har flyttet seg mer fra å prestere til å handle mer om å bidra til å bygge opp et fellesskap og leke meg på brett.
Enklere mål
Tittelen, Nye Idealer, spiller nettopp på dette med å streke seg etter noe nytt. Og det at kanskje ikke alle skal strekke seg etter det samme.
– Selv om vi alle er forskjellige, strekker vi oss mer eller mindre bevisst etter ett ideal. Hvis målet mitt er å surfe som Kelly Slater har jeg ikke sjans, men om målet mitt er å kose meg med venner, nyte roen og følelsen av å ta en god bølge, da er det plutselig noe helt annet, forteller Freia.
Kvinnene som er intervjuet i filmen har mange gode refleksjoner rundt dette.
Verdens beste vannland, men er det for alle?
Vi er heldige som bor i Norge. Et land som i grunnen er en eneste stor lekeplass for oss som liker å være aktive ute. Freia har mange tanker rundt surfemiljøet, også når det gjelder kvinnenes plass.
– Mange av mine beste minner er knyttet til surfing, og jeg har møtt så mange fine mennesker gjennom miljøet, forteller hun.
– Jeg har inntrykk av det, spesielt om du konkurrerer og virkelig satser, er utfordringer knyttet til det å være kvinne i det norske surfemiljøet. Derfor håper jeg det vil skje en utvikling der aktører ønsker konstruktiv kritikk velkommen og spør seg selv om hvordan de kan gjøre brettkulturen mer inkluderende. Ikke bare for kvinner, men også for grupper som man sjeldent ser i skatehallen, lineupen eller skiheisen.
Hvordan opplever du selv å bli mottatt i surfemiljøet? Det er jo et ganske mannsdominert miljø?
– Min personlige opplevelse av det har vært fint. Samtidig er det flere aspekter ved surfemiljøet der en jobb gjenstår før sporten er likestilt. Den australske surferen Lucy Small og hennes aktivisme, er et tydelig eksempel på dette. Small lanserte i 2021 kampanje «Equal Pay for Equal Play», der hun setter fokus på at kvinner får mindre beløp i pengepremier enn menn gjør i de samme konkurransene, kan filmskaperen fortelle.
Kneblet
Kjenner du ikke til dette, så peker Lucy Smalls på at det er en ond virker som går igjen i mange idrettsgrener. Sexistiske holdninger mot kvinners atletiske evner fører til mindre mediedekning av kvinnelige sportsutøvere. Dette fører til mindre investeringer og færre muligheter, som igjen fører til et lavere prestasjonsnivå.
– Slik fortsetter sirkelen, med mindre man får på plass systemer som sikrer like vilkår for menn og vinner innen sporten. Senest for en måned sine ble Small utestengt fra en konkurranse på grunn av aktivismen hennes, forteller Freia.
Som surfer har Small blant annet representert Australia i The World Longboard Championship i 2023 og deltat i WSL World Longboard Tour.
– Det sier mye at en så merittert surfer som henne ikke kan fremme forslag om noe så grunnleggende som lik betaling for likt arbeid uten å bli utestengt fra konkurranser.
Tilbake til Norge
Det er mange viktige momenter å ta opp når det gjelder inkludering og likhet i idretten. Noe Freia åpenbart brenner for. Det er mer å ta der det kommer fra, og som kunne vært med i filmen.
– Ja, «Nye Idealer» kunne vært mye lenger om jeg inkluderte utøvernes erfaringer med å være kvinner i relativt mannsdominerte grener. Utfordringer som å ikke bli tatt seriøst, vanskeligheter med å få sponsorer eller helt praktiske ting som å ikke finne harde nok snowboardstøver med mindre du passer i herrestøvler, bare for å nevne noe.
Freia kan også fortelle at en av utøverne for noen år siden hadde påpekt at et av de store norske snowboard-crewene kun hadde én kvinne med på laget. Selv om informasjonen lå åpent på nett, ble det ikke godt mottatt at hun påpekte det.
– Det illustrerer mitt poeng med at det kan ha en pris å uttale seg kritisk om likestilling innen brettsport, spesielt om du ønsker å satse og ikke har råd til å brenne broer.
Ekte inspirasjon
Alvor er det nok å ta av, og det er godt noen tar tak i det. Bare slik kan positiv endring skje. Når det gjøres på en måte som i «Nye Idealer», gjøres det på en måte som ikke reiser pekefingeren, men heller inspirerer endring til å skje.
– Det har vært en utrolig morsom opplevelser å lage denne filmen. Faktisk tok jeg et semester på dokumentarlinja på Krogerup Højskole i Danmark denne høsten, der har jeg lært mye om å lage film. Derfor vil jeg gjerne takke Solofondet for å gi meg støtte til utstyr, uten det hadde det nok aldri blitt noen film. Jeg vil også takke Ane Gyllstrøm, Jenny Haaland, Maria Bertelse, Maria Hilde og Nora Frisvold for å stille opp til intervjuer – og for alt de gjør for brettsportmiljøet. På hver sin måte bidrar de til fellesskapet, og det har vært så fint å ha dem med på prosjektet, sier Freia.
Ikke fått nok?
Nei, det har du selfølgelig ikke. Følg oss på instagram her og få feeden du alltid har ønsket deg. Sjekk ut vårt arkiv her, og vil du bare surfe videre i livet? Da er forsiden et suverent sted å starte.
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.