Iskalde bølger, tropiske bølger, store bølger, små bølger. Bølger i solnedgang, soloppgang, skumring. Alle er en fotograf, alle deler, men visse mennesker har det lille ekstra. Frode Sandbech er en av verdens beste actionsport-fotografer. Hva tenker han om surfing, foto og andre ting i livet?
Frode Sandbech har tatt bilder i årevis. Den selvlærte fotografen har bilder i blodet og erfaring som få andre. Hva betyr surfing for 40-åringen som har tilbragt mer tid i det kalde element enn de fleste andre av oss?
–Surfing har først og fremst vært en hobby for meg. Jeg har oftest heller surfet enn å ta surfebilder, men å ta surfebilder kan være jævlig gøy, forteller Frode som ofte tilbringer timesvis i frost og knedyp snø på jakt etter det perfekte bildet.
Kan man dra til varme strøk og ta bilder fra en båt så er det bare digg!
– Å ta surfebilder er sykt smooth og mye lettere. Jeg slipper å slite rundt i fjellet med masse utstyr og tjukke klær. Selvfølgelig skal man vite hva man driver med og det er like komplisert å ligge i vannet og få et bra bilde, men kan man dra til varme strøk og ta bilder fra en båt så er det bare digg!
Forskjeller og likheter
Sammenlignet med snow- og actionfoto, som Sandbech er mest kjent for, forteller han at også der er forskjellene mange, men likheter er det også. Blant annet det evinnelige været.
– Det er mange turer som skal til for å få til de beste bildene. Klær, kulda, utstyr, snøforhold. Det samme er det med surf også, spesielt i Norge. Andre steder er det ganske like forhold og bra vær ofte. Å få de optimale forholda i Norge er vanskelig.
Kunsten å skyte vann
Bosatt i Bærum, men med verden som både lekegrind og arbeidsplass. Frode Sandbech har gjort kunden å skyte vann til sitt liv. Enten det er vann i frossen form eller vann i bevegelse. En mer enn habil surfer er han også, og blant alle stedene er det ett sted som har brent seg fast på netthinna.
– Island! Definitivt det råeste stedet jeg har surfet. En helt perfekt høyre, helt alene. Jeg skulle ta snowboardbilder, men fikk klemt inn noen timer surf et par dager. Det er en bukt som heter Ólafsfjörður som er noe av det råeste jeg har opplevd.
Når det gjelder det verste stedet, ja da er det et sted mange av oss faktisk surfer ofte. Et sted som kan være perfekt på de beste dagene, men som også kan by på skuffelser. Saltstein.
Saltstein er det mest skuffende stedet jeg har surfet.
– Ja, jeg må si Saltstein har vært det mest skuffende stedet jeg har surfet. Mest fordi jeg har hatt så mange ræva dager der med bomturer, mye vind og skuffende antall bølger, sier han lattermildt.
It’s hammerhai time
Skremmende opplevelser skorter det ofte ikke på for surfere flest, spesielt ikke om man overhører praten på parkeringsplassen eller i vannskorpa. For Frode har det ikke vært så mange skremmende opplevelser i vannet. Bortsett fra den gangen med hammerhaiene, da.
– Ja, det var på Maldivene. Det er vel på andre plass over de beste stedene jeg har vært. Men siste session der så vi en svær hammerhai, da var det rett på land. Ellers var sikkert de skumleste episodene i starten, da man ikke visste helt hva man dreiv med.
Foto i forandring
Rundt oss knipses det millioner av bilder. Mobilkamera, filtre og digital verktøy har gjort det enklere for folk å både ta og dele bilder. 40-åringen har jobbet med foto i 15 år, lever av det og er selvlært.
– Det er nye tider. Magasiner og bransjen forandrer seg. Både hva man leser og hvordan man konsumerer innhold. Nettet har gjort ting mer tilgjengelig og det er flere om beinet. Problemet er at mange tror det bare er å trykken på en knapp. Mange av de som kjøper bildene tror dette er lett. Det er det ikke. Det er sjukt mye som skal klaffe, sier han på spørsmål om forskjeller fra da til nå.
Men for underdogs må det være gode tider?
– Nei, det er vanskeligere. Det er flere om beinet og så lett å bare se på skjermen sin og justere etter det. Mange tror også det er så lett å bare ta et bilde. Da jeg starta var det ikke digitalt. Det handla om valg av film, bruk av lysmåler. Man måte vite mer hva man gjorde og kunne faget.
En bølge kan forandre alt
Tilbake til surfing da, og med eksponeringen Norge har fått. Det kan virke som om hele verden har vært i Norge i det sist. Det er kanskje ikke helt sant og føles definitivt ikke sånn, sier Sandbech på spørsmål om hans tanker om den norske surfescenen og miljøet.
– Lofoten da, det føles ikke så fullt når man er der selv om eksponeringa har vært stor. Det virker som det har vært eksponert mer enn det har vært folk der. Skjønner det godt. Det er en utrolig digg og kul følelse å kunne bruke naturelementer på den måten. Og selv om surfing er utrolig kult, så er det begrensa hvor stort surfing i Norge kan bli, sier han.
Det gir så mye og kan ikke sammenlignes med langrenn hvor man bare går og pumper i skauen!
Hva er det med surfing som er så spesielt?
– Det er ikke bare surfinga, men alt rundt det. Det er ekstra rewarding når du først får noe, ikke sant. Søkingen og det å ligge i vannet og vente. Så får man et par fete bølger så er alt slitet glemt. Det gir så mye og kan ikke sammenlignes med langrenn hvor man bare går og pumper i skauen. Man må tenke, velge. Prosessen rundt det å få en bølge er kanskje like spennende som å få en.
Sånn snakker bare en kar som har surfet mye, som vet hvor stor forskjell én bølge kan gjøre på dagen, ja kanskje til og med livet.
Tips til deg som tar bilder
SurfNorge Photo Awards er i full gang, surfebildene strømmer inn og langs hele landet vet vi at det finnes drøssevis av folk med ivrige knipsefingre og talent større enn minnekort. Hvilke tips har Frode Sandbech til fotografer der ute?
– Det beste tipset mitt er vel at det er viktig å tenke komposisjon i tillegg til bra action. Bra action er hovedingrediensen, men tenk på hva slags surfebilder du selv synes er kule og jobb ut fra det, avslutter Frode som også har vikariert i juryen underveis i konkurransen.
Tar du årets beste surfebilde? Delta i SurfNorge Photo Awards
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.