Siden 2005 har firmaet Wavegarden jobbet for å utvikle den beste mulige løsningen for bølgeproduksjon. Ingeniør Josema Odriozola og Karin Frisch bygde på den tiden skateparker, men bestemte seg for å forsøke og utvikle fasiliteter for sin største lidenskap. Surfing. Resultatet av dette prosjektet har du sikkert sett videomateriale av før. På en ukjent plass i baskerland bygde de og teamet sitt en kunstig innsjø, med en prototyp av bølgemaskinen. Flere av surferne fra touren har allerede vært der og de gir alle bølgen to tomler opp.
En bølge som bryter perfekt hver gang, et stille og rolig vann, kjøreturer på opptil ett minutt, barrels, turns, hodehøye bølger, knehøye bølger, ja til og med ankelhøyt så du kan lære nevøen din på 2 år å surfe. Alt er mulig skal vi tro wavegarden. Og det gjør vi gjerne. Ja takk!
[vimeo]http://vimeo.com/33785802[/vimeo]
Problemet med kunstige bølger har lenge vært prislappen. Det er dyrt å imitere Poseidons krefter i en liten innsjø. Men Wavegarden mener de har funnet den rimeligste, mest miljøvennlige løsningen. På sine nettsider proklamerer de at dersom fasilitetene ligger minst en halvtime nærmere hjemmet ditt enn ditt nærmeste brekk, så forbrenner du mindre av den skitne karbonen ved å dra til wavegarden og ha en halvannen times session. Det geniale med løsningen de har funnet er at Wavegarden kan plasseres i eksisterende innsjøer. Man trenger bare grave litt for å tilpasse grunnen så er man good to go! Og er det en ting vi ikke har nok av på østlandsområde er det perfekte bølger hver dag! Det vi imidlertid har mye av er innsjøer.
Nå planlegges den første kommersielle wavegarden i Storbritannia. Nærmere bestemt Bristol. Prosjektet er fortsatt i en tidlig fase, men gutta som star bak har stor tro og mener det er et høyrisikoprosjekt med potensielt høy inntjening. Slik den ser ut i dag er det en ambisiøs plan. Det blir et helt badeanlegg med elementer for alle aldre og størrelser. Det at man ikke satser på surfere alene gjør det hele mer realistisk da man kan trekke mange flere kunder. En slik løsning kunne kanskje vært gjennomførbart her til lands også.
Prislappen på badelandet i Bristol er på ca 46 millioner kroner og krever rundt 13 mål land. Wavegarden kan imidlertid levere fasiliteter i alle størrelser og det å plassere den i en eksisterende innsjø vil bli langt billigere enn dette. Badeland i Bø gjør det jo godt og et lignende anlegg nærmere Oslo ville nok gått ennå bedre. Oslo har ingen nærliggende vannparker, og inntjeningen kan være stor.
På sikt kan kanskje et samlet Surf Norge arbeide for dette? Vi stiller sterkt hvis vi står sammen og påvirker lokale myndigheter og investorer. Smak litt på det. Perfekte bølger hver dag, i temperert vann, kun en kort kjøretur fra huset ditt. Keen?
Les mer på http://www.wavegarden.me.uk/
Ser for meg orntiologer, biologer og miljøvernernes reaksjon når noen søker om tillatelse til å produsere to meter høye bølger i et tjern på østlandet.