Unstad Arctic Surf Film Festival viser “Never Town”, filmen som beskriver seg selv som “part surf film, part conservation film”. Filmen er verdt å se bare for surfingen, men man kommer ikke unna koblingen til norsk oljeindustri. Noe Heaht Joske har mye å si om.
Ord: Rune Woldsnes
Foto: J.Mcewen.
I filmen møter vi blant andre Heath Joske, som bor og surfer i Australbukta. Han surfet i World Surf League fra 2011 til 2016, og etter å ha oppdaget bølgene i Australbukta, slo han seg ned i Streaky Bay. Vi tok en prat med han om filmen og kampen mot Equinor.
Kan du raskt oppsummere hva som skjer i Australbukta?
Det er nå 13 bystyrer i staten Sør-Australia, og tre i staten Victoria som har hatt stemt for å være mot oljevirksomhet i Australbukta, det er stadig demonstrasjoner langs kysten, organisasjoner som Sea Shepherd og The Wilderness Society er involvert, og vi holder filmvisninger. Det handler om at flest mulig får høre om risikoen ved dypvannsboringen som Equinor planlegger utenfor kysten vår.
Vi føler at vi er forsøkskaninen til Equinor.
Mange sier at “risikoen er for høy”. Hva innebærer denne risikoen?
Risikoen for oss er enorm, og den spenner vidt. Det handler om levebrødet til folk som bor her. En veldig stor del av Sør-Australias inntekter kommer fra fisking, så oljesøl vil stoppe dette momentant. Det er også mange som lever av turisme, som surfelærere eller folk som tar med turister for å svømme med delfiner. Folk kommer hit for å oppleve den urørte naturen, for å fiske eller surfe. De kommer ikke til å bli her for å holde økonomien i gang, de kommer bare til å dra et annet sted som ikke er ødelagt. Dette området domineres av aktivitet som er knyttet til havet.
Hva er dine tanker om at så mange surfere er engasjert i #fightforthebight-kampanjen?
Dette er den største trusselen surfere i Australia noensinne har stått ovenfor. Miljøplanene som både BP og Equinor har presentert, inneholder begge et “worst case scenario” som viser oljesøl langs hele sørkysten av Australia. Helt opp til Sydney. Hele sør-australias surfekultur og mer står på spill. Det skal nå risikeres for å bore etter fossilt brennstoff, noe som burde være på vei ut uansett.
Hva kan norske surfere gjøre?
Det beste norske surfere, og nordmenn, kan gjøre for å legge press på Equinor, er å fortelle dem at de som statseid selskap skal representere et folk som ønsker å være ansvarlige. Da kan man ikke risikere denne unike delen av Australia for noen ekstra dollar fra fossilt brennstoff som vi burde fase ut. Det ser ut som dere tar steg mot en grønnere klode i deres eget land. Så vi vil at dere holder Equinor ansvarlig for å ikke ødelegge for oss heller.
Bortsett fra å se deg surfe, hva kan publikum forvente av Never Town?
Filmen tar oss med til noen av de villeste stedene i Australia. De er mer eller mindre urørt av av industri. Den handler også om noen av de kampene lokalbefolkningen må kjempe mot forskjellige store selskap som prøver å få fotfeste og potensielt ødelegge naturområder. Siste del av Never Town ble filmet her nede, og de vertikale kalksteinklippene er et kjennetegn for Australbukta sammen med øde strender. De store bølgene i slutten av filmen er også filmet her. Det er også filmet mye i nabostaten Victoria og fra øystaten Tasmania. Selv om de teknisk sett ikke ligger i Australbukta, så ligger de i faresonen. Egentlig er nesten alle stedene vi ser i filmen i faresonen.
Det er en film som tar oss med til noen av de villeste stedene i Australia!
Hva skjer videre?
Jeg er involvert i Fight for the Bight Streaky Bay. Vi informerer lokalsamfunnet om risikoen vi står ovenfor. Vi kjører filmvisninger og vi skal i møter med bystyret for å få dem til å gjøre som de 16 andre bystyrene – stemme mot oljevirksomhet. Jeg er også ambassadør for Patagonia. De har en aktiv kampanje med å legge press på våre myndigheter for å få til et evigvarende vern av Australbukta. De har fått med noen av Australias beste surfere i kampen mot oljevirksomhet.
Takk for at dere kommer og ser Never Town. Kos dere med filmen. Jeg håper dere liker den.
Never Town med Heath Joske vises på Unstad Arctic Surf Film Festival førstkommende lørdag kl 15.00
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.