Man kan ikke forutsi når det kommer til å skje, men på et tidspunkt i livet som surfer er det sannsynlig at man blir nødt til å hjelpe en som kjemper for sitt liv i havet. Nicholas Frazier er Teamleder for Lifeguards without Borders. Her skriver han den første av en rekke artikler som kanskje kan redde noen fra å drukne.
For en liten stund siden ble nok en profesjonell surfer reddet på Backdoor, North Shore, Hawaii. En fotograf og flere surfere reagerte rask, og klarte å redde Dusty Paynes bevisstløse kropp. Livreddere og flere surfere handlet på en effektiv og profesjonell måte. Noe som resulterte i at Payne trakk pusten etter to minutter som bevisstløs.
Jeg ropte til barnet: “Er du ok?” Han svarte ikke.
Videoen minner om en lignende redningsaksjon da Evan Geiselmans liv ble reddet av en bodyboarder. Disse to profesjonelle surferne er i live i dag på grunn av den raske reaksjonstiden og de skarpe evnene til de andre i vannet som befant seg i nærheten. Mange av de mest kritiske redningsaksjonene involverer oss surfere, noe vi også har sett her til lands.
Du er andres livslinje
Tenk på det stedet du pleier å surfe. Det kan være vanskelig å finne et surfested i Norge som er så tett på hjelp som Backdoor. Det sitter ingen livreddere på strendene våre. I store deler av Norge er ambulansen også mer enn fem minutter unna. Derfor er vi surfere og watermen hverandres livslinje.
Hvor lang tid ville det ta for deg å få et offer ut av vannet der du surfer? Uansett hva svaret ditt er, kan evnene dine innenfor livredning og livsforlengende behandling alltid forbedres. For å redde et liv i havet må man for det første kunne identifisere en som holder på å drukne. Det virker innlysende, men det er faktisk ikke mange som kan identifisere drukning.
Å drukne ser ikke ut som å drukne
Mario Vittone, en autoritet innen drukningforskning, har skrevet en artikkel som heter “Drowning doesn’t look like drowning”. Her beskriver han en skremmende virkelighet. De fleste forstår ikke at en annen holder på å drukne, selv når de ser direkte på personen. Da jeg var 14 år gammel trodde jeg at drukning så ut som i Hollywoodfilmer: hysterisk roping med veivende armer. Derfor var min første redning en overraskelse.
Jeg surfet på en strand full av mennesker. Sola skinte, vannet var blitt varmere. Bølgene var små, men rene. Jeg pratet med makkeren min mens jeg padlet ut. Plutselig pekte han på et eller annet 25 meter til høyre. Jeg oppdaget at det var et barns ansikt i en strøm som trakk ham utover. Hodet lå så lavt i vannet at man nesten ikke så det. Munnen var åpen og på nivå med overflaten. Håret dekte ansiktet. Jeg kunne se øynene hans. Det så ut som om han hadde sett et spøkelse.
Jeg ropte til barnet: “Er du ok?”
Han svarte ikke.
Jeg begynte å padle mot ham mens jeg ropte igen. Det var ikke før han tok tak i surfebrettet mitt at jeg oppdaget at han var i ferd med å gå under.
De fleste forstår ikke at en annen holder på å drukne, selv når de ser direkte på personen.
Sånn ser du om noen holder på å drukne
Dette barnet er et perfekt eksempel på tegnene av “Instinctive Drowning Response”. Det kalles en instinktiv respons fordi han har mistet all rasjonell tankegang. Det eneste han prøver på er å holde munnen over vannet. Derfor går kroppen på automatikk i et forsøk på å trekke pusten lengst mulig.
Dette er tegn du må se etter
Ifølge United States Lifesaving Association bør du være oppmerksom på disse tegnene:
- Hodet lavtliggende i vannet med haken opp, hvor munnen er på overflatenivå
- Ansikt pekende mot stranden og bølgene rammer bakfra. Derfor dekkes ansikt og/eller øyne av hår
- Blikket virker tomt og fraværende med vidåpne øyne
- Uregelmessig åndedrag som hyperventilasjon og gisping
- “Climbin’ the ladder” – det ser ut som om de klatrer en usynlig stige
- De svarer ikke når man roper til dem
Vi surfere og watermen er hverandres livliner.
Denne artikkelen er den første av flere. Målet er å gi deg et fundament for å bli mer selvsikker og trygg på dine egne evner til å redde et annet liv. Vi håper at disse artiklene skaper interesse for livredning og livsforlengende behandling, og at man kanskje får lyst til å søke etter mer informasjon om temaet. Det er virkelig mye å lære innenfor livredning i havet, men det som inkluderes i disse artiklene er et godt utgangspunkt.
Takk for at du vil forbedre dine livredningsevner. Sammen kan vi redusere drukningstallet i Norge, samt de strendene vi surfer på verdensbasis.
Nicholas Frazier
Teamleder for Lifeguards without Borders
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.