”Blir havet pasient, så blir vi alle pasienter.” På basis av dette sitatet fra Per Fugelli ønsker jeg å ta opp en av våre største helseutfordringer; klimaendringene.
Innlegget er skrevet av: Anders Stave – lege, surfer og innehaver av Andøya Aloha.
Ifølge World Meteorological Organization så gav året 2016 vår klode flere bekymringsfulle klimarekorder: det ble det varmeste som noen gang er registrert, nivået av C02 i atmosfæren nådde nye rekorder og havnivåene har aldri vært høyere.
Disse vitenskapelige fakta blir det ofte sådd tvil rundt. For eksempel gikk tidligere FrP-leder Carl I. Hagen nylig ut i Aftenposten og sa at ”det er liten grunn til å tro at menneskelig aktivitet har nevneverdig påvirkning på klimaet”, og refererte blant annet til liberale tenketanker i USA som har involvert seg i klimadebatten med støtte fra oljeindustrien. Videre sa han om Senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo, altså Norges fremste forskningsmiljø på klima: ”Jeg anerkjenner dem ikke som eksperter. De er kjøpt og betalt. De får sin lønn fra staten og det er derfor de overdriver.” Denne påstanden er ekstremt løs. Det blir som å påstå at jeg som statlig lønnet lege overdriver angående folks sykdom for å tjene mer penger.
Lena Tallaksen, professor i hydrologi ved Universitet i Oslo, og hennes kolleger svarte Carl I. Hagen: Hva er det med klimaforskningen som er så provoserende? Det finnes få, om noen, andre vitenskaper som det reises tvil om på samme måte. Hvem av oss ville si at vi ikke tror på etablert medisinsk kunnskap når vi blir syke?
Hva er det med klimaforskningen som er så provoserende?
Nå er kloden vår i ferd med å bli syk, og vi gjør klokest i å lytte til dem som har mest kunnskap for å ta de rette valgene, i respekt for fremtidige generasjoner.
600 millioner barn kan rammes
Og når vi snakker om fremtidige generasjoner; UNICEF har beregnet at så mange som 600 millioner barn – ett av fire barn på kloden – vil leve i områder uten tilstrekkelig tilgang på vann i 2040. Ekstrem tørke og flom driver millioner på flukt og skaper matmangel, epidemier og mangel på elementære helsetjenester. FN har kalt det ”den største humanitære katastrofen siden 1945.” Sjefredaktør Are Brean i Tidsskriftet for den Norske legeforening tar dette opp i sist utgave der han skriver: ”De virkemidlene som kan gi mindre markante klimaendringer, kan også gi bedre helse. Eksempelvis vil lavere bruk av fossilt brennstoff ha betydelig positive helseeffekter.
”den største humanitære katastrofen siden 1945.” FN.
Kull står for 40% av verdens produksjon av elektrisitet og bidrar til over halvparten av verdens luftforurensning. Overgang til renere energikilder vil ikke bare gi lavere C02-utslipp, men også ha betydelige helseeffekter grunnet reduksjon av blant annet hjerte- og lungesykdommer.”
Hva er det som egentlig nytter?
Dessverre blir klimaendringen for mange nokså uhåndgripelig. Hva nytter det egentlig å finsortere avfallet vårt? Eller gir folk seg rett og slett faen i naturen? Noen få gjør nok det. Men jeg tror de aller fleste bare føler seg rådville og vet ikke helt hvor de skal starte. Personlig lærer jeg mine barn at vi rydder opp etter oss, og gjerne litt etter de andre som kanskje bare glemte at det går ikke an å brenne plast og metall på St. Hans-bålet. Etter hver surfetur tar vi med oss litt drivplast, for å kunne gi ørlite tilbake til havet som gir oss så mye. Og for å gi litt tilbake til for eksempel kveita.
Tror du på kveita da, Carl I. Hagen?
Vesteraalens avis intervjuet nylig seniorrådgiver Harald Nordås i Mattilsynet som fortalte at flere undersøkelser viser at stor, gammel kveite har høye nivåer av dioksiner og PCB. Det er fordi den i løpet av et langt liv rekker å samle opp betydelige mengder miljøgifter gjennom det den spiser. Tror du på kveita da, Carl I. Hagen? Eller har den kanskje en eller annen form for statlig støtte, den også?
Egenansvar og stort politisk ansvar!
I tillegg til at vi har et egenansvar, så har våre politikere et stort ansvar. Mannen som har fått det passende kallenavnet ”tåkefyrsten”, Jonas Gahr Støre, viser oss hvordan det ikke skal gjøres. Med vinglete framferd så leder han et parti som går for konsekvensutredning av Nordland 6-feltet. Det viktigste gyteområdet for torsk og hyse langs norskekysten, der verdens største kaldtvannskorallrev ligger. Selve fødestua til skreien.
Mye tyder på at havet allerede er blitt en pasient, men vi alle kan forsøke å gjøre vårt for å lindre, kanskje til og med helbrede.
Det ønskes altså mer ”kunnskap.” Budskapet er at vi kan få i pose og sekk: miljø og oljepenger. Men denne Ole Brumm-politikken står en ikke til troende. En konsekvensutredning er oftest første steg mot oljeboring. Det slo daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) fast i Stortinget i 2006 da han sa at: ”man har faktisk ingen eksempel på at man har foretatt en konsekvensutredning uten i neste omgang å åpne dette området for petroleumsaktivitet.”
Mye tyder på at havet allerede er blitt en pasient, men vi alle kan forsøke å gjøre vårt for å lindre, kanskje til og med helbrede. Leve havet!
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.