Juni markerer mer enn starten på sommeren, det er også #WorldOceansMonth. Surfrider dedikerer måneden til å sette fokus på havet og dets essensielle rolle for en bærekraftig planet. Dette er en artikkel med lavterskel tips til hvordan du personlig kan bidra til bærekraftige hav. Dersom du allerede har funnet ut at denne artikkelen ikke er noe for deg, er det greit. Så lenge du laster ned appen Grønt Napp som vil hjelpe deg med å ta de riktige sjømatvalgene som forbruker.
Havet er på dypt vann
Havet gir oss mye og vi surfere setter kanskje størst pris på bølgene, mulighet for rekreasjon og helsebringende mat. Men ikke nok med det, havet er også en klimaregulator, en energikilde, og hjem til en hel haug arter (mange som enda ikke er oppdaget). Havet er fantastisk og uunnværlig. Men dessverre er havet er også truet. Overfiske, olje- og mineralutvinning, ødeleggelse av leverområder, forsøpling og utslipp av giftstoffer, menneskapte klimaendringer og forsuring. Dette er noen av hovedtruslene havet står overfor, og kan føre til ødeleggelse og kollaps av havets økosystemer innen kort tid.
Overfiske
Havets trusler er omfattende og kompliserte saker. Så la oss i første omgang ta for oss overfiske og noen raske fakta.
- Kapasiteten til den globale fiskeflåten er 2,5 ganger større enn det havet kan produsere av ressurser til å fiske på. Regnestykket her er enkelt…
- ¼ av verdens fiskebestander er idag utsatt for et sterkt overfiske, og mange av disse har allerede kollapset.
- 90 % av de store fiskene har forsvunnet fra verdenshavene som følge av menneskets overfiske.
- Flere av de viktigste fiskeartene i verden er nedfisket til et punkt hvor deres funksjon i økosystemet er ødelagt og fiskerier er stengt.
Årsakene til overfiske er mange og kanskje vanskelig for oss forbrukere å gjøre noe med. Men heldigvis er det en måte vi alle kan bidra på, og det er faktisk latterlig enkelt.
Grønt Napp
Noe sjømat er bærekraftig og kan spises med god samvittighet, men det finnes også sjømat som vi absolutt bør holde oss unna. For å gjøre det enkelt for deg, har Marinbiologene systematisert alt du trenger å vite om bærekraftig sjømat i en herlig app som heter Grønt Napp. Grønt Napp guider deg gjennom fiskedisken til den sjømaten du trygt kan ta med deg hjem. Det hele er enkelt visualisert med fargene grønn (ok å spise), orange (tenk deg om) og rød (hold deg unna). I tillegg kan du gå inn og lese om bakgrunnen til vurderingene dersom du ønsker mer kunnskap. Listen er basert på WWFs sjømatguide, ICES (Det internasjonale havforskerrådet), og MSC (Marine Stewardship Council). Å bruke Grønt Napp er det minste du kan gjøre for å bidra til bærekraftige hav. Det er enkelt, tar kort tid, og har stor verdi.
Surfriders sommertips i kampen mot overfiske
- Bruk Grønt Napp for å navigere deg til riktig sjømat.
- Spør hvor fisken kommer fra. og kjøp fisk og fiskeprodukter som er produsert på en forsvarlig måte.
- Bruk forbrukermakten, det er vår sterkeste stemme.
Ha en fortsatt god sommer!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F6nwZUkBeas[/youtube]
Simen Knudsen
Leder
Surfrider Foundation Norge
@surfridernorway
Husk å vis din støtte til Surfriders arbeid gjennom Facebook og Instagram. Større følgergruppe betyr større impact. Og vil du jobbe aktivt med oss i Surfrider Foundation Norge, ta kontakt, vi trenger folk langs hele kysten.
Kilder og mer info
Marinbiologene http://marinbiologene.no/
WWF Norge http://www.wwf.no/dette_jobber_med/hav_og_kyst/
Seafood Watch http://www.seafoodwatch.org
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.