Norske Equinor, tidligere Statoil, vil bore etter olje i Australia. Det vil ikke folket ha noe av. Noe som blant annet har ført til et enormt trykk og mer enn 13 000 negative kommentarer på bare ett bilde hos Equinor på instagram. Bli kjent med saken og se noen av reaksjonen fra folket langs Australias kyst.
Foto: Tom Pearsall, Ed Sloan og diverse skjermdumper fra Instagram.
Du har kanskje fått med deg at Equinor har planer om å bore etter olje i Australbukta, også kjent som The Great Australian Bight, på folkemunne kalt The Bight. Equinor er ikke det eneste selskapet som har hatt lyst til å bore i dette ville, sårbare og røffe området. BP og Chevron oil har forsøkt seg og gitt opp sine planer før, nå vil Equinor forsøke seg. Scroller du nedover får du et raskt innblikk i Fight for the Bight og reaksjoner på Equinor sine planer for oljeutvinning.
I tillegg får du noen helt sinnsyke bilder fra The Bight tatt av fotograf Tom Pearsall med surfer Luke Saranah i fokus.
Motstanden er enorm. Alt fra Patagonia og Greenpeace til Joel Parkinson, Craig Anderson, norgesvennen Ziggy Alberts, Sean Doherty fra Surfer og folket selv har kastet seg over saken. Norske surfere har engasjert seg og kampen ser ut til å vare en stund. På ett bilde på Equinors instagram er det mer enn 13 000 kommentarer. De fleste av dem av det negative slaget, som blant annet Joel Parkinson sin.
The Bight er risky business
Artist og surfer Ziggy Alberts kjenner både Norge og Australia godt. Han er sterkt engasjert og kaller det galskap å bore i et område som både er sårbart og værhardt. «Her ute i havet utenfor en av Australias villeste kystlinjer fødes stormer og gigantiske bølger. Å bore dypere enn noensinne innebærer en risiko det ikke er verdt å ta,» mener han. Flere tusen er enige i akkurat det.
Er det olje som er fremtiden, Equinor? Og Norge?
I 2018 skiftet Statoil navn til Equinor. Målet var å modernisere seg. Blant annet ble dette sagt om det nye navnet. «Dette er et navn som fanger opp hva vi står for som selskap og hvor vi kommer fra. ”Equi” henviser til uttrykk som ”Equilibrium”, ”equal” og ”equality”, om balanse, likeverd og likhet, og det sier mye om vårt menneskesyn og energisyn. ”Nor” henspiller på den fine arven vi har og opphavet.”
På spørsmål fra nettavisen Kampanje om hvorfor likeverd er viktig for Equinor som selskap var svaret dette: «For oss handler det mye om verdiene våre. Vi har også et viktig samfunnsansvar med tanke på hvordan vi samhandler med omgivelsene våre, så da vi skulle finne et nytt navn var vi opptatt av å finne et navn som skulle reflektere dette.» Flere stiller spørsmål ved om navnet lever opp til dette. Blant dem finner duGreenpeace og Great Australian Bight Alliance.
Navnebytte og strategisk ny vei, eller…
– Vi må være en del av svaret på de store utfordringene verden står overfor, skriver Eldar Sætre i en kronikk først publisert i Aftenposten. I Australia oppfattes derimot det Equinor sier som noe helt annet enn hva de faktisk gjør. Blant dem Nick Carrol i Coastalwatch. Han sier dette om at Equinor planlegger å gjennomføre det BP og Chevron har skrinlagt.
– Enter Norway’s Equinor. If you haven’t heard the name, it’s probably because this company was known as Statoil until recently, when it decided to re-brand itself to its owners (the Norwegian people) as a clean green energy manager. It has since ruled out oil exploration in its own national waters and begun a big investment in alternative energy, particularly in ocean-based wind farms.
But it still has a taste for oil, which over many years has earned vast royalties for Norway, filling a public fund with over $1 trillion in financial reserves. Basically, Equinor wants to appear clean and green to its owners at home while digging away in other people’s backyards.» Hele saken kan du lese her.
Australske myndigheter har også ansvar!
Selvsagt er det ikke sånn at Equinor bare kan ta for seg, selv om det for mange oppleves slik. Australske myndigheter må også ta ansvar, mener mange. Blant dem er Sean Doherty, senior writer i Surfer.
Who cares about a fucking pool when you’ve got coastline like this that needs saving?
Doherty er en pådriver i saken, og synes det er viktigere å bevare kystlinjen enn at lokale politikere går til valgkamp på å bygge badebasseng i Torquay. -Det bassenget må kanskje bli større enn 50 meter hvis det skal få plass til alle langs Surf Coast, sier Doherty i et instagram-innlegg. Han påpeker også at legendariske Margaret River er blant områdene som er innenfor faresonen.
Hva annet skjer?
Mye. Gammelt pressemateriale får nytt liv. Det lages memes og arrangeres paddle outs. Hauger av folk og merkevarer engasjerer seg. Patagonia, Greenpeace, NOW, World Surf League, rinsedmagazine og flere andre er sterkt engasjerte. Lokale surfere paddler ut for å vise hva de mener Kort fortalt møter Equinor enorm motstand fra enormt mange hold. Hvor det går videre fra dette, vet vi ikke, men vi følger med og skal forsøke å holde deg oppdatert.
Vil du engasjere deg eller vite mer om Fight for the bight?
Da er det flere måter å gjøre det på. Noen av mulighetene finner du her.
Du kan registrere din motstand her
eller komme med lengre argumenter her
lese mer her artikkel til nordicsurfersmag
sjekke ut hva VG og NRK har å si om saken,
lese hva Great Australian Bight Alliance har av kunnskap,
bli med på paddle outs hvis du er i Australia
og ikke minst dele kunnskap og denne saken med folk du kjenner.
Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.