I kampen mot oljeboring i Australbukta, har parlamentsmedlem og partileder for De Grønne, Richard Di Natale, kastet seg i vannet. Equinor er siste selskap som vurderer oljeboring i området.
Skrevet av: Rune Woldsnes, foto: Jarrah Lynch
For litt over en uke siden møttes parlamentsmedlem Richard Di Natale (The Greens) og The Greater Torquay Alliance på Bells Beach for markering mot oljeboring i The Great Australian Bight.
Etter flere års kamp fra mange interesseorganisasjoner og bystyrer, er det bare Equinor som fortsatt vurderer boring utenfor den sørlige kysten av Australia. Di Natale og The Greater Torquay Alliance ønsker at Australske myndigheter ikke gir Equinor tillatelsene som er nødvendige for å starte boring.
fightforthebight
Flere interesseorganisasjoner, blant annet surfere, jobber aktivt med å stoppe Equinor under hashtaggen #fightforthebight. Som en del av helgens markering, surfet parlamentsmedlem Di Natale bølgene ved Bells Beach. Gruppen sier Equinor ikke har støtte fra de som jobber og lever i området, selv om føderale myndigheter gir dem klarsignal. Så langt har 13 bystyrer i området stemt mot å støtte Equinors planer.
Det er bekymring for at lekkasje fra oljeboring i området vil ødelegge naturen i Australbukta, og med det også næringsgrunnlaget og surfe-kulturen. Turistnæringen og fiskerinæringen i området har også problemer med å se hvordan oljeutvinning kan forsvares. Prognoser om flere jobber i området blekner for mange mot risikoen om å miste det eksisterende grunnlaget for fiske og turisme. I tillegg legger FNs nylige klimarapport mer press på selskaper som opererer innen fossilt brennstoff.
Senator Sarah Hanson Young, også hun fra The Greens, har allerede satt igang kampanjen “Bight 2020” som skal søke om å sette The Great Australian Bight på FNs verdensarvliste.
Australbukta, eller The Great Australian Bight, ligger langs den sørlige kysten av Australia. Området er har et høyt biologisk mangfold, blant annet fiskes 95% au Australias tunfisk her. Forskere fant i 2015 over 250 nye arter i området, og nesten 1000 arter de ikke visste holdt til i Australbukta.
Oljeselskapene BP og Chevron har begge vurdert oljeboring i Australbukta, men har trukket planene. BP gjorde det etter en vurdering av risiko og lønnsomhet.
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.