Ingrediensene til en vellykket surfetur trenger ikke å være mange eller kompliserte. Ideelt sett gjør du surfshop.no og Lapoint gjorde. Inviter halve lineupen og de faste trynene fra Saltstein og se hva som skjer når deres nye lokalområde heter Ericeira, ikke Oddanesand. Blir det for dumt å kalle det Ribeira d’Saltstein? Nei, vi synes egentlig ikke det.
Det går gjetord om at maten var bedre, ølet kaldere, været varmere og bølgene av en helt annen klasse. Men bortsett fra det var det helt likt som hjemme. Nesten.
Ingredienser for godstemning og følelsen av å være hjemme i utlandet.
1: Ta et knippe surfere som vanligvis skvulper rundt i iskalde, norske farvann.
2: Slipp dem rett i vannet i Portugal. La dem får bryne seg på steder som Coxos, Reef, Crazy Left og Ribeira d’ilhas.
3: Sørg for at de spiser godt, sover tungt og drømmer om surf. (Som om de ikke gjorde det fra før av, liksom)
4: Som krydder – tilsett 1 stykk fotograf av typen Hallvard Kolltveit.
Ha surferne i vannet i en ukes tid slik at de blir møre og yter lite motstand. La dem gjerne koke over av røverhistorier og endeløse dager med bølger. Sånt lever de lenge på.
Mange tror at surferne nå har fått tilfredstilt sin lyst etter å surfe og fra nå av kommer til å holde seg i ro. I det minste forventes det at de tilbringer et par late dager på sofaen. Det kommer aldri til å skje. Surfere er en uberegnelig ingrediens i livet. Kanskje sitter de i sofaen akkurat nå, men da er det bare fysisk og ikke mentalt. For blikket er festet på bølgevarselet, og hjernen tenker på surf.
Foto: Hallvard Kolltveit, Pontus Pålsson
PS: Mer av Kolltveits blinkskudd finner du på instagram @hallvardkolltveit og Pontus under @pontus_palsson
Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.