EQUINOR FIKK JA

EQUINOR FIKK JA

EQUINOR FIKK JA

EQUINOR FIKK JA

Det de ønsker å gjøre er kontroversielt, men nå har de fått ja fra myndighetene. Equinor har fått tillatelse til å bore etter olje i Australbukten, men motstanden forventes å øke. Tusenvis av motstandere føler seg ikke hørt, nå søker de juridisk bistand om lovligheten rundt avgjørelsen.

Foto: Brad Leue, Aaron Stevenson, Glenn Walker, Ed Sloane, Tom Pearsall.

Markering mot Equinor i Streaky Bay - foto Heath Joske
Markering mot Equinor i Streaky Bay. Foto: Heath Joske

”Majoritetene av australske borgere ønsker ikke oljeboring i Australbukta. Vi ser nå på hvilke juridiske muligheter vi har for å beskytte australierne mot denne risikable og uønskete boringen.”

Leder i  Wilderness Society South Australia, Peter Owen, er sjokkert over avgjørelsen som er tatt. ”Det er rystende at NOPSEMA kan godkjenne en plan som flere eksperter har vært sterkt kritiske til. ” Helt presist har Equinor nå fått gjennomslag (du kan lese det her) for trinn 2 av 4 trinn som er nødvendige for å få lov til å bore etter olje i Australbukta. Dette trinnet, som omhandler miljøplanen, har av mange blitt ansett som den vanskeligste delen å få godkjent. Nå har det statseide, norske selskapet altså fått den delen godkjent

Det er rystende at NOPSEMA kan godkjenne en plan som flere eksperter har vært sterkt kritiske til.

Owen forteller videre at forskriftene sier at Equinor skal rådføre seg med relevante personer som påvirkes av deres planer. Det omfatter lokale myndigheter, landeiere, miljø-organisasjoner, noe Equinor ifølge Wilderness Society ikke har gjort. Nå sier Owen at de vil undersøke lovligheten rundt avgjørelsen om godkjennelsen av trinn 2.

”Majoritetene av australske borgere ønsker ikke oljeboring i Australbukta. Vi ser nå på hvilke juridiske muligheter vi har for å beskytte australierne mot denne risikable og uønskete boringen.”

Frykter katastrofe

Frykten for en katastrofe ved å bore i et svært sårbart og værhardt havområde er enorm. Også flere eksperter advarer mot planene. ”Equinor har hatt en optimistisk vinkling for å overbevise de australske olje- og gassmyndighetene (NOPSEMA) at det ´trygt å bore.’ Samtidig mener vi at BP viste en tilsvarende over-selvsikkerhet i Mexico-gulfen, noe som i 2010 ledet til en av verdens største oljeutslipp,” sier eksperter ved Sydney University i en rapport som ble sluppet tidligere i år.

En av de største miljøkampene Australia har sett.

Kampen for Australbukta har eskalert med demonstrasjoner og paddle outs både i Oslo og Lofoten. Det er ikke første gang folket mobiliserer. Det er heller ikke første gang myndighetene har sagt ja, noe som tidligere bare har økt motstanden og kampviljen.

”Denne godkjenningen vil bare gjøre at folket mobiliserer mer. Vi har sett det før både da Franklin-demningen og Adani kullgruven ble godkjent økte bare motstanden. Ti-tusenvis av mennesker har allerede protestert mot Equinor sine planer og bare på én dag i november var det mer enn 50 paddle outs over hele Australia,” utdyper Owen.

Risikerer mye, også eget omdømme.

Wilderness Society og flere med dem kaller det galskap å åpne opp nye høy-risiko oljefelt i en tid der vi i hurtig tempo nærmer oss katastrofale klimaendringer. ”Vi har allerede sett massive skogbranner og giftig røyk ose inn over byene våre. Hva slags klima vil vi at våre barn og barnebarn skal arve?” spør Owen før han stiller spørsmålstegn ved Equinor sin integritet.

”Det beste hadde nok vært om Equinor droppet planene sine før de gjør ytterliggere skade på egen merkevare og Norge som nasjon. Equinor skiftet navn fra Statoil for å fremme sine grønne verdier, men akkurat nå fremstår det statlig eide selskapet som en aktør som kjører over lokal-samfunnet i en nådeløs jakt på fossilt brennstoff.”

Mer enn lokalt engasjement

I tillegg til lokalsamfunnet og miljøorganisasjoner er det flere som har markert sin motstand. Mer enn 20 lokale myndigheter, som representerer mer enn 600 000 innbyggere, har tydelig sagt nei. Ferske målinger viiser at nesten 70% av befolkningen i Sør-Australia er i mot. Det samme er milliardær Sir Richard Branson, tidligere verdensmester i surfing Stephanie Gilmore, legendariske Mick Fanning og flere markante personligheter.

Når man snakker om oljekatastrofer og store utslipp går tankene fort til Deepwater Horizon. Under den tragiske hendelsen i 2010 rant mer enn 800 millioner liter olje ut i Mexico-gulfen i løpet av en periode på hele 87 dager. At Equinor kan være sikre på at det er trygt å bore er Peter Owen skeptisk til.

”Bare en måned etter Deepwater Horizon hadde Equinor (da Statoil) bare flaks som ikke opplevde en katastrofe med Gullfaks C i Nordsjøen. Australbukta er dypere, mer uforutsigbar og vanskeligere tilgjengelig enn både Nordsjøen og Mexico-gulfen,” sier Owen fra Wilderness Society.

Surfer: Luke Saranah. Foto: Tom Pearsall.
Vakkert. Sårbart. Foto: Brad Leue.

Dette stedet er unikt, 85% av artene som lever her, finnes ingen andre steder i verden.

Lokalsamfunnet viser krefter i kampen om Australbukta. Foto: Ed Sloan.
Parlamentsmedlem Richard Di Natale holder opp kartet som viser konsekvensen av oljesøl i Australbukta sammen med representanter fra The Great Torquay Alliance
Parlamentsmedlem Richard Di Natale holder opp kartet som viser konsekvensen av oljesøl i Australbukta sammen med representanter fra The Great Torquay Alliance
Også i Norge har folk demonstrert. Her fra paddle out ved operaen. Foto: Hallvard Kolltveit.
Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.