Surf og foto med Hallvard og Ivar
Surf og foto med Hallvard og Ivar

SURF OG FOTO

SURF OG FOTO

SURF OG FOTO

SURF OG FOTO

I see life in angles, in lines of perspective. A slight turn of the head, the blink of an eye, subtle glimpses of magic other folk might pass by. Cameras help me translate, interpret and understand what I see. It’s a simple act that keeps me grin’n, sier den engelske vannfotografen Micky Smith i kortfilmen Dark Side of the Lens fra 2010.

Foto: Ivar Vasstveit & Hallvard Kolltveit
Tekst: Ivar Vasstveit

Ivar, kjent stil i Jærens vannskorpe
Ivar, kjent stil i Jærens vannskorpe
Sjøbasert surf-fotograf

I løpet av de snaue 6 minuttene filmen varer oppsummerer Micky livet som sjøbasert surf-fotograf på den irske vestkysten på intenst og lett gjenkjennbart vis. I hvert fall lett gjenkjennbart for de som deler Mickys interesse. For meg er dette den beste representasjonen av hobbyen min jeg kjenner til.

Det et merkverdig utvalg egenskaper en må tilegne seg, om en ønsker å ta bilder i sjøen – og en ønsker å bli god til det. Det å være god er ikke å være heldig med et bilde en gang, å være god er å være heldig med mange bilder hver gang.

De beste fotografene jeg kjenner er nesten aldri fornøyde med arbeidet sitt. I stedet for å konsentrere seg om de 99 fine tingene ved et bilde, river de seg i håret over den ene feilen. Det er en slags omvendt verden, hvor de som roper lavest har mest å komme med.

Hallvards homespot
Hallvards homespot
Det gjelder å plassere seg rett i bølgene
Det gjelder å plassere seg rett i bølgene

Å ta gode bilder i sjøen er utrolig vanskelig, i hvert fall slik jeg ser det. Utstyret er dyrt og læringskurven bratt. Faktorene som spiller inn er uendelig mange, og mange av de har fint lite med å ta bilder å gjøre. Først må du lære deg å svømme og bli komfortabel i iskalde bølger, så må du lære å plassere deg riktig, finne ut hvordan strømmer fungerer og hvor alle steinene under deg er til enhver tid. Av og til er det greiest å ikke vite. I hvert fall mens du prøver å ri av deg krampene som biter deg i legger og lår. Etterpå kan du begynne å konsentrere deg om å sette komposisjonen, treffe med fokuset og alt det andre.

Fordi vi er få som har denne hobbyen er det vanskelig å vite hvor en skal henvende seg når en har noe en lurer på. For meg har det vært en lang vei dit med prøving og feiling, det samme har det vært for mange andre. Som for Hallvard Kolltveit. Hallvard har øvd og øvd, og tatt hobbyen sin fra å være en hobby, til å bli et levebrød.

Venter på øyeblikket
Venter på øyeblikket
Sommerpodcast med 11 episoder

Å snakke med andre som deler interessen min med meg er sjelden vare, men når det skjer er det utrolig gøy. Det føles litt som å flytte fra bygda til storbyen for første gang, og oppdage at det faktisk finnes noen der ute som er som deg, som liker både post metal og Joni Mitchell, og som ikke har pugget alle versene fra DDEs samlede verker på rams.

For noen uker siden satte jeg og Hallvard oss ned og pratet om surf og surffoto i sjøen. Vanligvis foretrekker jeg å ta slike prater i spikerteltet mitt på Reve, men fordi Lofoten er et stykke fra Jæren nøyde vi oss med Skype. Samtalen ble såpass lang at jeg klippet den ned til 11 episoder. De kan du høre hver uke hele juli gjennom, hvis du føler for det.

Reve Allstars er en podkast jeg lager fordi jeg elsker podkaster, og fordi det – forståelig nok – ikke var noen podkaster der ute som handlet om den kombinasjonen av ting jeg interesserte meg for; som for eksempel Jæren, surf, foto, seriemordere og true crime. Så da måtte jeg lage den selv.

Vil du høre meg og Hallvard snakke om surf og foto? Abonner på Reve Allstars på Spotify, Apple podcasts eller hvor enn du lytter på podkaster, og følg med på mandager og torsdager gjennom hele juli.

Ivar

Hør første episode her: 

Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.