NOAHS MARK
presentert av Rapture Surfcamps
FRA BERGEN TIL COSTA RICA – FOR ALLTID!

Costa Rica - For alltid

Noah er ikke som alle andre. Sannsynligvis blir han det heller aldri

Se for deg dette; at du står på en sandstrand i Costa Rica og kjenner hvordan sanden kiler mellom tærne. At du ser bølgene som triller taktfast mot land. At du kjenner hvordan det prikker i hjernen, bare fordi du vet at du snart skal uti.

Såpass klarer du å se for deg, ikke sant? Tenk så på dette: Denne stranden er din strand.  Den tempererte vinden som drar over ansiktet er din vind. Biten av mango du knasker i deg er din mango. Treet det er plukket fra er ditt tre. Du er kanskje fra Norge, men Costa Rica er landet du bor i. Bølgene som bryter er dine.

Forstår du hvordan det føles å bo som dette? Neppe. For de fleste av oss er Noah sitt liv en fjern virkelighetsflukt. For den norsk-argentinske guttungen er det hverdagen.

UNGDOMMEN NÅ TIL DAGS

11 år gamle Noah Gabriel Silas Storhaug Akre lever det livet du skulle ønske du levde. Surfing er kjernen i hverdagen, det har det alltid vært.

Å lete surfedrømmen i Costa Rica
Å lete surfedrømmen i Costa Rica

– Jeg elsker å surfe og er heldig som bor i Costa Rica. Jeg liker også å leke med venner, skate, spille fotball og volleyball. Jeg er storebror til Lucia som er 7 år gammel, forteller Noah på spørsmål om hvordan hverdagen hans er.

Rapture Surfcamps
EN KID I VOKSNE BØLGER
Ikke noen langrennsski å se her
Ikke noen langrennsski å se her

Første gang vi snakket med Noah var han bare en liten pjokk, knapt en halv leash lang. Men allerede da var han mer enn dreven på brettet. Årene har gått. Noah har vokst. Det samme har surfingen hans også gjort! Å bli god kommer ikke av seg selv, men å bo i Costa Rica hjelper.

– Bølgene i Costa Rica er alltid bra. Jeg surfer mye mer enn før. For noen år siden surfet jeg mest i Playa Jaco, men nå surfer jeg mer i større og kraftigere bølger. Jeg har også reist litt rundt i Costa Rica. Blant annet til Pavones, en av de lengste venstrebølgene i Costa Rica, forteller lysluggen som knapt nok vet hvordan det føles å ha sokker på føttene.

 

Tilbake til Norge

 

Vinteren 2018 var av det beinkalde slaget i Norge. En kulde Noah knapt nok har opplevd og kanskje ikke savner, likevel hender det han besøker moderlandet. Er det når han er der gjør han gjerne noe så sjeldent som å få på seg våtdrakt og padle uti. All neopren føles tykk for denne gutten.

– Det hadde vært kjekt å surfe på Stad eller ta turen til Stavanger. Jeg er fra Bergen, det er visst ikke så mye surf der.

Charging
Charging

Kontrasten til surfing i Norge er enorm. Der vi på den nordlige halvkule, og godt opp mot arktiske strøk sliter med voldsom kulde, korte dager og raskt skiftende vær, kan Noah skilte med tropiske tilstander. Hver dag. Hele året.

– Her er det varmt året rundt. Vannet er mellom 25 -28 grader. Sommeren i Costa Rica er 4 måneder med sol hver dag, fine solnedganger og soloppganger som jeg nyter å se fra brettet mitt. Etter sommeren  regner det litt, men det er fremdeles sol og fint med litt regn om natten.

Morgenlykke
FAMILIER SOM SURFER SAMMEN, HOLDER SAMMEN
Som far som sønn
Som far som sønn

Noe helt annet enn Bergen, altså. Med bølger, natur, varme, kritthvite strender, beach breaks, point breaks, kortreist frukt og store doser gleder så er listen over alt som er bra med Costa Rica lang. Noah og mange reisende nyter dem alle. Men er det virkelig sant? Er Costa Rica så bra som det sies?

– Ja, Costa Rica er et paradis med perfekte forhold for surf. Du kan surfe hver dag. Landet har mange fine strender, regnskog, dyreliv, vannfall og mye mer. Det er som navnet sier et rikt land når det gjelder naturressurser.

 

Fremtiden starter her

 

Ja vel, så er han en ung gutt. Men da vi snakket med ham i 2016 hadde Noah begynte å yppe seg i konkurranser, er det fortsatt det det går i?

– Jeg har vært med i noen konkurranser, men det er mest frisurfing for øyeblikket. De tre beste bølgene i området er Playa Hermosa med sine tuber, Playa Escondida beach break og Esterillos Centro på høyvann.

En perfekt start på dagen?
En perfekt start på dagen?

Det er bølger hver eneste dag

Sånn skal det gjøres

Med alle slags typer bølger å velge blant, forbilder som Gabriel Medina og John John Florence og et hjerte som også har plass til kaldtvannssurfing, er Noah fremtiden for norsk surfing? Er det kanskje på tide at noen norske eller skandinaviske brands drysser noen sponsor-kroner eller etterlengtet stash på guttungen med saltvann i blodet og bølger på hjernen?

– Ja, det hadde vært kjempekjekt. Det hadde vært veldig gøy og motiverende. Jeg har veldig lyst til å representere Norge. Jeg begynner å bli bedre, jeg tar større bølger, gjør mer triks og jobber med å forbedre stilen min. Jeg har begynt å trene utenom for å forbedre surfingen, avslutter Noah som vet at hard innsats ofte gir gode resultater. Målet? Å tre på seg den norske landslagsdrakta i OL, selvfølgelig.

Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.