SJELDEN HAR JEG SETT FLERE JENTER, UNGE SOM GAMLE, LOKALE SOM TILFLYTTERE, RIPPE UTI VANNET

SJELDEN HAR JEG SETT FLERE JENTER, UNGE SOM GAMLE, LOKALE SOM TILFLYTTERE, RIPPE UTI VANNET

SJELDEN HAR JEG SETT FLERE JENTER, UNGE SOM GAMLE, LOKALE SOM TILFLYTTERE, RIPPE UTI VANNET

SJELDEN HAR JEG SETT FLERE JENTER, UNGE SOM GAMLE, LOKALE SOM TILFLYTTERE, RIPPE UTI VANNET

Norgesmester Helle Løvseth har noe viktig hun vil si. Om like muligheter for alle.

Foto/ord: Ivar Vasstveit // Reve Allstars

I snart 10 år har Helle Løvseth fra Tvedestrand bodd på Jæren, nærmere bestemt på Sele. Hun har riktignok reist en del innimellom, men Jæren har hele tiden vært basen.

Som så mange andre tilflyttere til de små og store bebyggelsene langs Jærkysten har Helle bosatt seg der for å komme nærmest mulig bølgene.

Til å begynne med var Helle som så mange andre usikker på egne ferdigheter i bølgene. Usikker på om hun lå i veien, usikker på om hun hadde gode nok ferdigheter til å forsvare plassen sin i lineupen, og usikker på om hun var tøff nok til å ta plass.

Etter hvert gikk det seg til. De Helle i begynnelsen så opp til ble hun kjent med. Samtidig ble ferdighetene bedre.

Høsten 2020 var hun selv med å arrangere norgesmesterskapet på Jæren. Etter tre dagers hardt arbeid både på land og i vann fikk Helle kongepokalen overrekt av kronprins Håkon. Helle var norgesmester.

En annen dag på en annen bølge kunne noen andre ha vunnet. Det er mange dyktige jenter i bølgene om dagen, sier Helle.

Forbilder

Nettopp det at det er mange dyktige jenter i vannet om dagen synes Helle er veldig bra. Jentene er fortsatt i klart undertall i vannet, men jentene blir flere og nivået blir høyere.

– Sjelden har jeg sett flere jenter, unge som gamle, lokale som tilflyttere, rippe uti vannet, sier Helle.

Slik Helle ser det, er det ikke nødvendigvis slik at alle jenter må surfe. Men alle jenter må ha samme mulighet som gutta til å surfe, hvis de vil. De må også ha samme mulighet til å velge bort surfing hvis de heller vil det.

Men utgangspunktet må være likt, mener hun. Og det er hun ikke helt sikker på om det er.

Ikke bare med tanke på kjønn, men med tanke på alle aldre, legninger og interesser.

– Jeg tenker at det er viktig med forbilder. Forbilder som kan gå foran og vise at det går an å ta din plass i bølgene, sier Helle.

Derfor tok hun også kontakt med Reve Allstars. Hør episoden her:

Jeg tenker at det er viktig med forbilder. Forbilder som kan gå foran og vise at det går an. At du ikke er nødt å være mann og født på 70- eller 80-tallet for å fortjene en plass i vannet

Ikke bare vant Helle Løvseth NM, hun var også sentral i arrangementskomiteen og gjorde mye for at NM i det hele tatt kunne gjennomføres. Foto: Ivar Vasstveit
Ivar Vasstveit

Diktator i spikerteltet på Jærens rev. Opprinnelig fra Jørpeland, men har med årene søkt seg til Jærkysten hvor han og kona Alise er innehavere av en campingvogn med plen. Jobber til daglig innen kommunikasjon, og er på fritiden sjøfotograf, dronepilot og bodyboarder på lavt nivå. Driver av Reve Allstars