Farlige fristelser. Foto: Heidi Hansen

NAZARÈ MED NORSKE ØYNE

NAZARÈ MED NORSKE ØYNE

NAZARÈ MED NORSKE ØYNE

NAZARÈ MED NORSKE ØYNE

Epsilon! Stormen med en styrke av de sjeldne slo nylig inn over Europa. Og mens noen koste seg i restene av den langs norskekysten, var to nordmenn på plass på Nazaré. Selvfølgelig var det Jokke Sommer og Heidi Hansen.

Foto: Heidi Hansen

Fort gjort å bli innmat på innsiden. Foto: Heidi Hansen.

Jokke Sommer har gjort seg bemerket med et bemerkelsesverdig liv. Når han ikke tilbringer tid med å sveve rundt i wingsuiten sin, utfordrer han seg selv i verdens største bølger. At han tiltrekkes av ting mange vil unngå, er det ingen tvil om. Det betyr selvfølgelig at når tidenes swell treffer Nazaré, og verdenseliten innen big wave surfing kaster seg uti, gjør selvsagt Sommer det samme.

Ekte magi

«Forestill deg glassy Indonesia med 25 meter face, som kommer inn som perler på snor,» sier han om dagen han sent vil glemme.

«I det jeg ankom lineupen så var det helt magisk. Jeg har aldri sett Nazare så perfekt på en slik size,» fortsetter han og forteller at størrelsen kan være til hjelp. 

«Jo større Nazare blir, jo lettere er det å se hva bølgen kommer til å gjøre på innsiden. Og når den komprimerer vannet og bygger seg opp til en mega-ramp, da er det hands down den råeste surfeopplevelsen på kloden. Enkelte sett blir så perfekte at man hører finnene i vannet lage en spesiell lyd. Det går så latterlig fort.»

Drøyt og drøyere. Foto: Heidi Hansen.

Alene om å trekkes mot Nazaré var han ikke. For med varsel som dette, kommer big-wave-eliten rekende på ei fjøl. Eller, mange store fjøler, for å være presise. At de var gira, var det absolutt ingen tvil om.

«This is the swell I’ve been waiting for my whole life,» forteller big wave proff Nic von Rupp. Han var ikke alene om å mene det, og hva proffene hadde å si til SurfNorge om dagen, finner du lenger nede. På land sto Heidi fra Stryn og dokumenterte det hele.

Nic von Rupp var ikke aleine om denne. Heldigvis gikk det bra. Foto: Heidi Hansen.

Monsteret lever. Heidi leverer.

Heidi Hansen har gjort det til sin livsoppgave å dokumentere det mange frykter mest her i livet. Jævlig svære bølger. Eller svære, jævlige bølger, om du vil. (Beklager banninga, det hører selvfølgelig ikke hjemme på internett, men av og til finnes det ikke andre ord for å beskrive faenskapet. Ooops, der gjorde vi det igjen. Sorry. Kanskje det er tryggest å overlate ordet til Heidi?)

«Monsteret Nazaré leverte. Naturen inviterte til fest. Allerede ved soloppgang var showet i gang. Den ene surferen etter den andre fikk «the wave of their life» til stor applaus og jubel fra tilskuerne,» sier hun om den spektakulære dagen ved Praia do Norte.

Enkelte ganger er det lov å claime. Foto: Heidi Hansen.
Toppen er nådd. Foto: Heidi Hansen.

«This is the swell I’ve been waiting for my whole life,»

Nic von Rupp

When in doubt paddle (eller scooter) out!

Selv om swellet var stort og bølgene enorme, var Jokke Sommer aldri i tvil. 

«Med en gang jeg så hvor perfekt det var så kunne jeg ikke “sit it out”. Slike dager er spesielle,» sier Sommer.

Spesielt var også varselet og bølgene det gir. 5 meters bølgehøyde og 20 sekunders periode, gir nemlig bølger på 20-30 meter, og vel så det. Ja, vel så blir det litt pauser mellom de gigantene, men kamp om dem er det også. Jokke fikk aldri de største, men sitter likevel igjen med en av livets største opplevelser. 

For plutselig åpenbarer en mulighet seg. En bølge Jokke kan gå før. Og han gjør det. Taues inn. Slipper lina. Styrter nedover veggen. Launcher ut før bølgen kollapser. Vet at de neste sekundene teller.

Innerst vil du ikke være. På baksiden ser du Mason Barnes. Foto: Heidi Hansen.

«I had some great rides. Also had some great wipeouts. I´m grateful everyone came in alive!!» 

– Kai Lenny

Jokke unnslipper mos. Før 20 minutter til kaos. Foto: Heidi Hansen.
Hele dagen – dette. Foto: Heidi Hansen.

Bak et mellomstort monster – et beist.

Det er nå alvoret begynner.

«Bak meg kommer et monster-sett. Det er egentlig ikke så mye å gjøre, annet enn å holde hodet kaldt og fokusere på å tak i “sled’n” på scooteren. Martin gjorde en klokkeren pickup, og jeg kom meg raskt opp. Dessverre mistet jeg brettet, men heldigvis klarte jeg å holde meg fast. Brettet på 9 kg med karbon-forsterkninger ble knust. Men egentlig brydde jeg meg lite om det og var over snittet fornøyd med å unnslippe en brutal runde i grinderen!»

Innsiden teller

Grinderen er Jokkes navn på et fenomen som skjer her på Nazaré. Av og til slår to bølger seg sammen og kollapser totalt. Resultatet? En kjøttkvern av vann, på jakt etter hovedingrediensen – menneskekjøtt. Takket være lokalkunnskap slapp Jokke unna, men var det bare å puste lettet ut? Hell no!

«Nå er det bare én utfordring igjen. Og det er innsiden. Det hadde allerede vært flere scootere som havnet på stranda. For oss førte det til en kamp på over 20 minutter med enorme mengder whitewater fra alle kanter. Vi mistet nesten scooteren to ganger. Men etter en hard og intens kamp kom vi oss ut igjen, med jubel fra tilskuerne og en opplevelse av de sjeldne!»

Det kan både Jokke, tauekompis Martin, Heidi fra Stryn og big-wave-surfere fra hele verden skrive under på. Bare se under for bevis og vitneutsagn under.

Det hele verden vil se. Og noen få våger å surfe. Foto: Heidi Hansen.

“The conditions were so perfect with clean and huge waves between 60 and 80 feet.  Everybody got great rides!» – Alemao de Maresias 

Jakten. Foto: Heidi Hansen.
Av og til er den rette linja den beste. Foto: Heidi Hansen.
Der du ikke vil være. Foto: Heidi Hansen.

«I have never seen and felt so much power in the ocean. I have never been so fast on a wave.»

– Justine Dupont

Kraft og kontroll. Foto: Heidi Hansen.

«I got a giant one in the morning and my partner Glyn Ovens saved me at the last second. I would have had the wave essentially land on my head if it were not for him. It´s days like this that all of our training comes together.»

Toby Cunningham.

Hei, det er meg. Foto: Heidi Hansen.
Og det beste av alt?

Jo, dette er kun starten på sesongen!

Stor takk til Heidi Hansen for stemningsrapport, vitnebeskrivelser og bilder. Gjør deg selv og henne en Instagram-opplevelse rikere – følg henne på @HeidiHansenPhotography_Ocean.

Arenaen. Foto: Heidi Hansen.

«My biggest wave was the most challenging wave of my life. It took everything I´ve ever learned to not fall and make it to the end. The speed, the bumps, and the size were like nothing I have ever felt in my life.»

– Mason Hyce Barnes

Kaboooom. Foto: Heidi Hansen.
Full gass og enda litt til. Foto: Heidi Hansen.
Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.