Vintersurf på sitt beste
Vintersurf på sitt beste

MØT EIVIND LEA

MØT EIVIND LEA

MØT EIVIND LEA

MØT EIVIND LEA

Eivind Lea, en oppadkommende surfer fra Østlandet med en forkjærlighet til brettsport. Les om hvordan Eivind opplever det å være surfer i Norge midt i pandemien.

Tekst: Barebells
Foto: Eivind Lea

Følg reisen til Eivind på @lea_surfing og hans YouTube kanal

Hvordan er det å være surfer i Norge?

Å være surfer i Norge er spesielt på grunn av været og klimaet. Sommersurfen kan til tider, når det værgudene slår til, minne om surf lengre syd på kontinentet, men vinteren, det er et annet game. Neopren (våtdrakt) fra topp til tå, snø og kald vind. Det krever mer av den enkelte enn om man surfer i California, Australia eller Brasil. Når det er sagt så er det noe helt spesielt å surfe med snø på land og neglspretttemperaturer. Om man da i tillegg scorer bra bølger, noe man ofte kan gjøre i Norge på vinteren, gir det surfingen en ekstra dimensjon man ikke får i varmere strøk.

The stoke is real!

Eivind med sin standard aftersurf Barebell snack
Eivind med sin standard aftersurf Barebell snack
Glassy. Foto: Emmeli Stålesen
Glassy. Foto: Emmeli Stålesen

Fortell om din beste surfetur

Her er det mye å velge mellom, men om jeg bare skulle valgt én, må det være turen til Nord Sumatra i Indonesia. Ikke perfekte bølger, men surfeopplevelsen der var magisk. Det er noe med det å oppleve et helt nytt sted og en helt annen kultur.
Turen toppet seg da vi dro på en lang mission til en øde øy og bodde i noen hytter rett ved en surfespot hvor bølgene bare fyrte!
Det er den eneste gangen jeg har vært i nærheten av perfekte barrels.

Og hvor er ditt favorittsurfested?

Det må bli Portugal, Ericeira eller Algarvekysten. Masse bra bølger og mange options om bølgene fra Atlanteren blir for store, spesielt rundt Algarvekysten. Må også trekke frem Jæren i Norge med flott landskap og mange surfespots!

Aldri feil med en tur til Ervika
Aldri feil med en tur til Ervika
Må bare elske sommer og surf. Foto: Magnus Nordmo
Må bare elske sommer og surf. Foto: Magnus Nordmo
Eivind poser med produktene sine. Som Barebells ambassadør er det viktig å få frem merkevaren
Eivind poser med produktene sine. Som Barebells ambassadør er det viktig å få frem merkevaren

Vi er midt i en pandemi, hvordan syntes du det er å være surfer fra Norge nå?

Surfere er vær-nerds. Vi følger med på endringer i værsystemer og stormer som gir de beste bølgene. Det å ikke kunne reise utenlands til varmere klima og bedre bølger har vært en utfordring. Men, man blir kreativ, gjør det beste ut av situasjonen. Får mer tid til å utforske Norge og alle bølgene her til lands, samt utforske den norske naturen når bølgene ikke er helt på topp.

Jeg venter fortsatt på at VY skal sette flere og billigere sovekupéavganger fra Oslo til Stavanger.

Lange surfedager krever næring, hva gjør du for å opprettholde energinivået?

Man blir veldig sulten av å surfe. Det farligste man kan gjøre er å surfe mange timer, for så å dra på butikken. Da rusker man med seg mye rart, hehe! Jeg liker å ha med en bag på stranden med Vitamin Well, litt ulike frukter og noen Barebells barer. Da får man stoppet den verste sulten. Og hvis det er veldig bra bølger kan man raskt få i seg noen bars som gir ny energi til en lengre session.

Har du noen mål med surfingen?

Å aldri bli mett på utvikling, samtidig som man har det gøy. Jeg vil også lære meg å mestre stressende situasjoner. Også det å kunne prestere maks i for eksempel konkurranser eller i waves of consequence.

Full fyr på Salstein i Larvik
Full fyr på Salstein i Larvik

Hva fikk deg til å begynne med surfing?

Jeg har alltid likt brettsport. Det startet med snowboard, men da jeg prøvde surfing ved en tilfeldighet ble jeg frelst. Å ri på bølger og føle kraften fra havet er magisk. Anbefaler alle som ikke har prøvd surfing å gi det en sjans. Bare vær klar over at du lett blir hekta!

Hvordan er surfemiljøet i Norge?

Det er relativt lite og jeg har møtt mye kule folk. Miljøet er veldig åpent, og fokuset er på å gjøre hverandre bedre. Jeg har skapt flere nye vennskap gjennom sporten. Enten det er på reiser eller bare en liten kveldssession. Når du er ute å surfer er det ingen som bryr seg om du er erfaren eller prøver for første gang. Alle ønsker bare å hjelpe hverandre å catche de beste bølgene og spre glede. Det føles nesten som å ha en en liten supportergjeng i vannet.

Hvordan kan vi følge med videre på din reise som surfer?

Følg med på instakontoen @lea_surfing eller Youtube kanalen min. Det kommer snart en ny serie der, LeaTales, for de som vil følge enda mer med.

Og ut igjen, man blir aldri lei
Og ut igjen, man blir aldri lei
Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.