Bånntørn Torger Svindland. Foto: Valentin Launay
Bånntørn Torger Svindland. Foto: Valentin Launay

ALL MIN TID TIL HAVET

ALL MIN TID TIL HAVET

ALL MIN TID TIL HAVET

ALL MIN TID TIL HAVET

2020 skulle være året da Valentin skulle oppfylle drømmen om surf i paradis. Planen var Mentawai, men så kom Covid-19. Plan B? Å flytte til Jæren. Ikke så dumt det heller, skulle det vise seg.

Foto: Valentin Launay @valentinlaunay_photography

Belyst nattbølge bakfra
Belyst nattbølge bakfra

Dette året bestemte jeg meg for å dedikere all tid til å være i havet. Etter at fagbrevet som elektriker var i boks i april, var det ikke snakk om å fortsette å jobbe. Nå skulle jeg ha fri, være i havet hver dag det er meldt swell eller vind.

Plan A

Plan A var å reise til Mentawai fra slutten av april til desember for å skyte surf. Jeg hadde spart opp penger i tre år for å kunne reise nye steder med perfekt surf. Alt var i boks og det var bare å reise ned. Så kom Covid-19 og ødela planen.

Plan B

Flytte så nærme kysten (Jæren) som mulig, ingen fast jobb, følge med på værmeldingen og swell. Ta bilder av surf, surfe selv, utflukt til nord og sør, utforske nye bølger og starte noen nye prosjekter. Rett og slett få flest mulig timer i bølgene, med eller uten kamera. Dedikere all min tid til havet, for det er jo det som til slutt er målet mitt.

Valentin. Foto: Camilla Andersen
Valentin. Foto: Camilla Andersen

Prosjekt Slab

Et av mine store prosjekter. En bølge som våkner til liv når nesten ingen andre steder funker. Vi følger med på vind og bølgevarsel konstant. Er det et vindu på 3 timer hvor vinden er riktig, swellet er på plass, og alt annet stemmer, ender vi alltid opp med å stikke ut.

Denne gangen ble forholdene bedre enn forventet. Vinden var helt borte og det var god størrelse på bølgene. Problemet var mangel på lys.

Med mangel på lys og kontraster ender det opp med at man sliter med å få fokus på kameraet og de fleste bildene blir uskarpe. Men det er nettopp dette som er spennende med surf-foto, at man får nye utfordringer hver gang man er i vannet! Noen dager får man kanskje de beste bildene man har tatt noensinne, og andre dager er alt bare alt helt ubrukelig, og denne dagen var det ikke mye som ble bra.

I mørket
I mørket
Hold i railen
Hold i railen
Tim Matley dypt i slab'en
Tim Matley dypt i slab'en

Prosjekt nattsurf

Kanskje sesongens høydepunkt, helt sikkert et minne for livet.

Med et langvarig swell på vei, tilnærmet skyfri himmel og offshore vind var dette en perfekt mulighet til å gjennomføre ideen om å surfe i mørket. En god venn, Anders Nakkerud, fikk lånt 8 lyskastere fra jobben som gjorde det hele mulig.

Vi ventet til det ble mørkt og alle hadde gått opp av vannet før vi begynte å sette opp lyskasterne på stranden. Vi kunne ikke ha andre i vannet enn oss som hadde planlagt dette. Grunnen; sikkerheten og kontroll over hvem som var hvor i mørket.

Kun et lite område ble lyst opp av lyskasterne. Resten av spotten og stranden ble opplyst av månen. Å surfe midt på natta er noe helt for seg selv. Man skjønner ikke helt hvor man ligger i vannet og elementene rundt er ikke like synlig som de pleier. Og ikke minst ser man ikke settene før de er veldig nærme. Først da, når lyskasterne lyster opp bølgene ser man konturen av størrelsen.

For meg som brukte denne muligheten til å ta bilder i vannet, var utfordringen å sette seg rett i forhold til hvor lysene var, og hvor folk lå i vannet. Den største utfordringen med å ta bilder i mørket er nettopp mangelen på lys. Det å kunne sette fokus på surferne for å få så skarpe bilder som mulig.

Heldigvis etter 1,5 time svømming i mørket med lite forventninger om å få noe bilder, ble det noen fete bilder som vil forbli minner for alle som var der!

En venstre i natten
En venstre i natten
Nattedropp
Nattedropp
En usurfet perle
En usurfet perle
Den legendariske lørdagen

Denne helgen var det ikke noe vanlig surf. Det var den beste dagen på flere måneder! Stort, cleant, nesten vindstille og sol store deler av dagen.

Forholdene var tilnærmet perfekte på de aller fleste spottene. Noe som gjorde at hele dagen ble tilbragt i våtdrakten, fra first light helt til det ble mørkt. Det er på slike dager jeg sliter med å velge mellom det å surfe selv, eller å hoppe uti med kamera og svømmeføtter. Men denne morgenen var det ingen tvil verdt å droppe brettet for å ta bilder og litt film. Det endte opp med å bli noen timer svømming, og avsluttet dagen med en time surfing selv før det ble mørkt.

Dropper inn
Dropper inn
Mister Berge
Mister Berge
Leter etter skyggen
Leter etter skyggen
A-frame
A-frame
Veien videre

Tiden videre vil bli brukt på å fortsette å følge med på værmeldinger, få med seg alle swell og filme alle dager hvor forholdene er på topp og forhåpentligvis da til slutt ende opp med en film som kan vises frem!

Planen fremover styres også mye av dagens situasjon med corona rundt omkring i verden, da planen min egentlig er å reise rundt til andre land for å finne enda bedre surf. I mellomtiden blir jeg værende på Jæren. Kanskje reise litt nordover eller sørover. Som alle andre surfere i Norge, så gleder jeg meg til å kunne dra til litt varmere strøk snart, men man kan heller ikke klage på surfen her hjemme på Jæren!

Yeah
Yeah
Spray it
Spray it
En real topturn
En real topturn
Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.