Surfe-EM i Santa Cruz – Portugal leverer
Norge surf team
Norge surf team

EM I SANTA CRUZ

EM I SANTA CRUZ

EM I SANTA CRUZ

EM I SANTA CRUZ

Mens de fleste av oss var opptatt med å klemme seg inn i badetøyet, var det andre som trakk på seg landslagsdrakta. For samtidig som du satt dypt nede i fluktstolen eller med nesa i en paraply-drink, dro det norske landslaget i surfing til Portugal. 19. juli var det nemlig duket for EM i surf i Santa Cruz. Her er en stemningsrapport fra hele Norges favorittlandslag.

Det norske landslaget består av kaptein Frode Goa og hans mannskap Runa Andersen, Guro Aanestad, Kristine Tofte, Åse Øydegard, Lyder Natvig, Magnus Stokke og Andreas Møgster. 19. juli samlet gjengen seg for registrering i Santa Cruz, like utenfor Ericeira.

Når surfing blir lagsport.

Arrangementet var stort og flott. Det begynte med en parade gjennom gamlebyen. Her gikk vi land for land og en gjeng med trommeslagere var hentet inn for å sprite opp stemningen og lage show, forteller Guro Aanestad som stortrives på landslaget.

– Jeg tror det beste, bortsett fra æren av å representere Norge, er at vi er et lag og surfing plutselig blir en lagsport. Noe av det gøyeste er å heie på de andre på laget. Jeg blir nesten mer nervøs og glad på andres vegne, sier Guro.

Å ha resten av gjengen som heiagjeng på land føles også veldig godt. Det er lett å føle seg alene når det er konkurranser, å ha et lag i ryggen hjelper!

Parade
Lyder Natvig longboard
Andreas Møgster

Kaptein Goa og hans mannskap

I fravær av coach Shannon Ainslie falt det ekstra ansvar på lagkaptein Frode Goa. Han skryter av samholdet gjengen i mellom.

– Det var utfordrende uten vår coach, flere var til tider veldig nervøse, men vi coachet hverandre så bra som vi kunne, sier en stolt kaptein. Frode er vant til å være sin egen sjef og styrer både Kant-skuta og re-lanserer Shit-brandet, som kaptein for landslaget var en viktig del av jobben å fungere som en samlende kraft.

– Hele laget sto sammen og støttet hverandre. Av og til ble det to peaker med konkurransen og flere utøvere som surfet samtidig, da ble det springing frem og tilbake for å supporte så godt som mulig. Aller viktigst var det før utøver gikk i vannet, forteller han videre.

Kristine Tofte lader opp

Full sus i Santa Cruz

Når man først er vannet kan det meste skje, ikke bare konkurrerer man mot surfere fra hele Europa, bølgeforholdene spiller også inn.

Det gikk ikke helt veien for meg. Var litt tricky forhold med beachbreak som var ganske tide sensitiv, men det var likt for alle. Uansett topp stemning i Portugal med god mat og drikke, forteller Andreas Møgster, landslagssurfer og Saltstein local.

Etter et par dager var fortsatt alle de norske surferne med i konkurransen, men så tok nivået seg opp og ting ble vanskeligere.

– Nivået ble høyt og vi hadde ikke alltid så mye flaks med bølgene, forteller Guro som synes det var interessant å surfe, men også å se hvordan andre land forbereder seg. Ikke minst hvordan de aller beste takler marginale eller utfordrende forhold.

Magnus Stokke
Heiagjengen tar i mot Åse Øydegaard
Guro Aanestad dropper inn

Landslaget – en liten familie.

Konkurransen tok slutt. De norske surferne nådde aldri helt til topps, men en erfaring rikere er de alle sammen. Ikke minst fikk de også tid til å roe nervene med litt frisurf.

– Etter at alle var ute av konkurransen dro vi og fant noen bra bølger! Det var kult! Alt i alt var det en fin tur med laget som ble en liten familie. Go team Norge, sier en jublende fornøyd Guro Aanestad.

I påvente av neste internasjonale arrangement er det Norgescup. Runde 3 går av stabelen i løpet av august, er vi heldige får vi bølger som dette!

Stokke og Møgster patrioterer
Kaptein Frode Goa
Go the Norgs!
Resultater

Norge endte på totalt 14 plass av i alt 15 lag.

Longboard (15 deltakere herrer og damer)
nr 9, 500 poeng – Runa Andersen
nr 15 av 15, 425 poeng – Lyder Natvig

Damer (43 deltakere)
nr 25, 360 poeng – Guro Aanestad
nr 25, 360 poeng – Kristine Tofte
nr 31, 330 poeng – Åse Digranes Øydegard

Herrer (45 deltakere)
nr 31, 330 poeng – Frode Goa
nr 31, 330 poeng – Magnus Stokke
nr 43, 270 poeng – Andreas Møgster

Tofte klar for heat
Magnus Stokke
Gooooo!
Runa Andersen
Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.