Noah Storhaug i heat VM junior El Salvador
Det ser lugnt ut, men konkurransesurf kan være stress. Foto: Roselinn Storhaug.

STJERNE I SIKTE

STJERNE I SIKTE

For mange kan et VM virke uoppnåelig. For Noah Storhaug er det forhåpentligvis bare starten på noe mer.

27. mai til 5. juni gikk junior-VM i surfing av stabelen. En hel bataljon av unge og håpefulle ble sendt til El Salvador for å representere Norge. For de fleste var det en helt ny opplevelse å surfe konkurranser av dette formatet. Heldigvis hadde Brettforbundet utstyrt dem med et solid team med coach Shannon Ainslie i spissen.

Foto: Roselinn Storhaug og ISA
Ord: Henrik Bydal

Noah Storhaug surfer i El Salvador
Noah Storhaug går stort i en alder av 16. Foto: Roselinn Storhaug

Stolt og motivert

For de fleste av oss er surfing en noe altoppslukende fritidssyssel. For denne unge gjengen er det noe mer. De satser. Blant dem er Noah Storhaug. Gutten vi i SurfNorge har fulgt siden han fra barnsben av kombinerte barnehage med bølgesurf, frem til nå som rookie på på juniorlandslaget.

– Det har vært en utrolig opplevelse. En drøm som gikk i oppfyllelse, svarer han på spørsmål om hvordan det har vært å delta i ISA junior-VM i El Salvador. Ikke bare var det gøy for ham selv, å representere Norge har også vært gjevt.

– Ja, jeg er stolt av å representere hjemlandet mitt Norge. Hadde mange forventninger, og det var utrolig å se så mange jevnaldrende surfere med høyt nivå samlet på samme sted.

Jeg elsker å konkurrere. Det er en blanding av frustrasjon og lykke.

Noah. Foto: Roselinn Storhaug.

Nordmenn fra hele verden

Med Noah som er bosatt i Costa Rica, Zuka Løining bosatt i Australia og resten av gutta og jentene bosatt spredd rundt i Norges griske og ugriske strøk var det flere som ikke hadde møtt hverandre før.

– Jeg hadde hatt litt kontakt med Shannon (landslagstrener og surfcoach) og Zuka (norsk-australsk talent) tidligere. Var også litt nervøs i forkant, før jeg møtte de andre, men det gikk over alle forventninger. Alle guttene bodde sammen på et rom, så det ble litt tull, mye surf og nye venner.

– Jeg var spent. Det var veldig kjekt å treffe resten av laget og surfe med dem. Vi kom godt overens, og det var kjekt å snakke norsk igjen. Å ha en på laget som bor fast i Costa Rica var ingen ulempe. Noah kan fortelle at han også steppet inn som tolk for resten av gjengen.

Denne gjengen ruler! Foto: Roselinn Storhaug.
Yes! Foto: Roselinn Storhaug
Peke på bølger! Det er ikke ordentlig surfetur uten! Foto: Roselinn Storhaug
"Bare ta den beste bølgen og så....Foto: Roselinn Storhaug
Noah Storhaug Photo Jersson Barboza
...og så gjør du sånn!" Foto: Jersson Barbosa

En helt vanlig dag i VM

Å surfe konkurranse vs frisurfing er to helt forskjellige sider av samme sak. Dette følte Noah på kroppen fra første stund.

– Siden det er begrenset med tid i heatet blir det mer stress og press med å ta bølger. Det er helt annerledes enn frisurf, men jeg elsker å konkurrere. Det er en blanding av frustrasjon og lykke. Spesielt om man kommer videre.

Hvordan så hverdagen ut?

– Før VM forberedte vi oss med trening og surf. Vi sto opp klokken 5, dro og surfet. Kom tilbake til dekket frokostbord og videoanalyse. Etter det var det tid for å surfe mer, slappe av, spise lunsj og ta en ettermiddagssurf. Da ISA var i gang var dagene noenlunde like, men bare fylt med konkurranseheat.

Det var veldig kjekt å treffe resten av laget og surfe med dem.

Stjerne i sikte
Stjerne i sikte. Med heiende flagg i forgrunn.
El Salvador ISA surf
Spenningen når man padler uti er alltid der. Under konkurranser blir det litt ekstra press.
En god shaka hører med! Foto: Roselinn Storhaug.
Stor bottom turn i surfing
Gutten har stiiiiil. Foto: Roselinn Storhaug.

Stjerne i sikte

Nå venter fremtiden. Hva tenker så Noah om den?

– Jeg skal bli best mulig. Vil delta i NM, komme lengre i neste ISA og til slutt komme meg til OL.

Ja, da blir det vel sånn, tenker vi. Selv er vi mer enn spente på fortsettelsen og gleder oss til å følge med.

PS – er du forresten sponsor på jakt etter et sponsorobjekt eller flere som driver med noe annet enn evig staking i skauen? Da vil Noah gjerne høre fra deg. Blinkefjesm emoji.

Møt stjerneskudda

Ungdomslandslaget i surfing. Foto: Sean Evans

Dette er det norske juniorlandslaget i surfing. Gleder oss til å følge dem i fremtiden. Gira på mer landslags-stoff, da er det bare å padle inn her.

Noah Storhaug
Zukas Løining
Frimann Breivik
Thea Vold
Sofie Nakken Lund
Maria Frogner
Max Hygge Jartman
Silas Hamran Ida Bore

Følger du brettforbundet_surf kan du følge både dem og seniorlandslaget på vei mot nye mål – og bølger! Ikke minst blir feeden din et enda bedre sted å tilbringe tid.

Henrik Bydal

Redaktør i SurfNorge, med tekst i blodet. Henrik skriver, utvikler konsepter, strategier, lager saker og fremfor alt, surfer.