Mads Jonsson surfer
Det er ikke størrelsen som teller, eller...

MADS JONSSON

MADS JONSSON

Hva vil det si å være en lokal? I serien møt en lokal blir vi bedre kjent med lokale surfere ulike steder i landet. Først ut, Mads Jonsson på Stad. For mange kjent fra snowboard, nå fulltidsbonde og surfer.

Foto: Mads Jonsson aka surfingfarmer
Ord: Mads Jonsson, Morten Solberg & Henrik Bydal

Hvem er Mads Jonsson?

Jeg er 40 år. Bor på Sandvik på Stadlandet. Singel, med én arving.

Hvor lenge har du surfet og hvor startet det?
Startet å surfe da jeg var 15. Jeg kjørte snowboard på juniorlandslaget og vår kule trener Dag Ove Karsten ledet oss til Stavanger på camp. Der fikk vi trening av Tore Kramer som den gang var en av de aller beste i landet! Det var en uforglemmelig tur, og jeg ble mildt sagt opphengt.

Hvor ofte surfer du ca?
Så ofte som mulig. Gjennomsnittlig blir det vel en gang i uka. Jobber dag og natt for å bedre statistikken.

Favorittbølge?
På Stad er Årvik på en god dag det beste jeg kan tenke seg. World wide er det for mange å velge mellom.

Mads Jonsson og gjengen
Mads Jonsson, Terje H og et meget fornøyd crew.
Lokal på Stad

Du er lokal på Stad. Oppfatter du at du blir behandlet annerledes i vannet på grunn av det?

Det som er digg i Norge generelt er at det er lite lokalisme. Særlig her oppe på vinteren er det så lite folk at man glemmer helt at det finnes dager med crowd. De siste årene har det kommet flere å flere på høsten og våren, og noen dager kan ha 20 pers i vannet.

Ervik og Hoddevik spesielt er gode crowdpleasere som har mange peaks, så man merker ikke mye til det annet enn at det er litt flere i vannet. Noen fordeler har man jo av å være her hele tiden. Da det er mange om beinet kan man mange lure triks for å få flere bølger enn weekend-warrior gjengen.

Jeg digger å se at surfing vokser i Norge.

Bølger på Stadlandet
Et syn man sjelden glemmer.

Har du et mål eller ønske for Stad som surfested eller destinasjon?

Jeg digger å se at surfing vokser i Norge. Håpet fra min side er å se at denne veksten fortsetter, og at vi finner flere og flere bølger samtidig som industrien rundt surfing har en god vekst.

Mitt valg ble å slå meg ned her for å drive med mat og gårdsdrift i tillegg. Når jeg har kommet et steg lenger med prosjektet her på gården, vil jeg bruke langt mer tid på kartlegging av havet i dette området. Både når det gjelder info om de bølgene vi vet om, og å finne nye bølger står høyt på prioriteringslisten.

Duckdive
Dykk, dykk, dykk.

Surfeminner

Fortell om ditt beste surfeminne fra Stad
I starten av tiden her oppe, ca 2014, var jeg og Torkild (stad surf) ute og surfet Årvik på en stor dag. Det året var det mye orkan, torden og lurvete vær. Vi hoppa uti da swellet begynte å roe seg etter morgenen som var alt for stor.

Selvfølgelig var det bank å få.

Så vidt jeg husker var det 9,7 m swell og 20 periode fra nordvest. Det var ikke sånn at vi fikk sykt mye bølger, men noen få klarte vi å ta til oss. Og selvfølgelig var det bank å få. Vi ble begge låst inn av en set-bølge og vasket inn mot steinene midt i sessionen.

Det gikk bra for oss begge og vi padlet tilbake ut channelen til pointet. Der satt vi og koste oss over opplevelsen i Årvik med to personer uti, og sett på dobbel hode som rullet inn. En uforglemmelig dag!!

Og i verden?

Dette er et vanskelig spørsmål. Det er mange turer og mange opplevelser som fortjener første plass. Bali betyr mye for meg da jeg har reist dit veldig mye de siste 20 årene. Jeg har fått gode venner derfra som betyr mye for meg, både som menneske og som surfer.

De spurte ikke hvordan bølgen var, men om jeg blødde 😂

Mads Jonsson
Baris!

En av de beste opplevelsene jeg har hatt var da de tok meg med til Java, et sted som heter Watukarung langt ute på kysten i en liten fiskelandsby. Der ligger det en right og en left som er helt utrolig. Særlig left-bølgen er kjent for å være en «cover-wave» i surfemagasiner verden over. Den er kjent for å reise opp en tube som er spesielt enkel, eller komplett closeout. Revet er også ferskt og levende, så det er skarpt.

Da vi var der første gang (ca. 15 år siden) var jeg uti med en kompis fra Norge, og to av gutta fra Bali. Jeg var enda ganske fersk som surfer. Særlig når det gjaldt å lese bølger. Kompisene mine lurte meg til å ta av dypt på en bølge. Jeg glemmer aldri den speilblanke flata som ventet meg på innsiden, med 5 cm vann på revet. Da jeg kom padlende ut igjen litt skremt og oppskåret satt gutta og lo av meg. De spurte ikke hvordan bølgen var, men om jeg blødde 😂

Hele turen der ute i 7 dager var magisk. Vi bodde på stranden mellom store palmer, spiste hummer hver dag og surfet hele tiden.

Har du hatt kjipe dager i vannet?

Ja. Tidlig i 20-årene var jeg ivrig på Saltstein. På den tiden var jeg mye ute og kjørte snowboard, men om det var swell da jeg var hjemme gjorde jeg det jeg kunne for å få det med meg. Jeg var på tur i Europa og på vei hjem så jeg at det var sykt bra forecast og bestemte meg for å dra ned så fort jeg landet.

Som en druknet katt klarte jeg å komme meg inn gjennom steinene.

Mads Jonsson på hjemmebane
Mads Jonsson på hjemmebane
Slukt

På den tiden var det ikke så mange i vannet der nede og det var alltid digg å få med seg en kompis eller to. Denne gangen endte jeg med å dra alene. Da jeg kom ned og kjørte nedover skogsveien så jeg allerede at det var mye større enn det jeg hadde sett for meg. Dette ble dobbelt bekreftet da jeg kom frem til steinen der man parkerte den gang.

Litt usikker på om dette var så smart da jeg hev meg uti på innsiden og padlet utover. Det skulle jeg spart meg for. Da jeg kom meg ut i channelen på right-bølgen ble jeg slukt av et closeout sett. Før jeg viste ordet av det lå jeg og kavet midt på revet med alt for store bølger som føltes enda større.

Som en druknet katt klarte jeg å komme meg inn gjennom steinene. Brettet ble dinget sikkert 10 plasser og jeg måtte kjøre de sure timene hjem mens jeg smakte på nederlaget. Hehe, morsomt å tenke på nå, men den gangen var jeg ikke så stoka.

Mads Jonsson om surfing

Hvis du har et forbilde, hvem har vært eller er ditt forbilde innen surfing i Norge og utlandet?

Mine store forbilder i surfing er Rizal Tanjung og Marlon Gerber. Jeg ble kjent med de gjennom Dragon da jeg var 19. Siden den gang har de lært meg 90% av det jeg kan om surfing i dag. I mine øyne er de to av verdens mest tidløse surfere med helt rå stil som viser en inspirerende holding til livet med brett og bølger.

Hvordan holder du surfeformen?

Jeg gjør det jeg kan med hoppetau, morgentrim og fjellturer for å holde kondisen oppe. Selve surfingen er det jo vanskelig å trene opp uten å surfe, så jeg prøver å holde kontinuiteten oppe. Noen pauser på 10-15 dager kan være sunt fra tid til annen.

Ditt beste triks?
Hehe, ække så mye triks enda. Det er nok å lære seg for å kjøre et surfebrett rail to rail med god stil.

Hvordan lærer du noe nytt?
Jeg føler at jeg lærer noe nytt nesten hver gang jeg går ut. Noen ganger monumentale ting, som oftest små bevegelser av fremgang. Å huske det man skal prøve ut akkurat i det man tar av og gjør popup er vel noe av det vanskeligste. Dersom man tar av med helt klare mål og en god forståelse av bølgens mekanisme er det mye lettere å få til noen stylish.

Morten Solberg

Co-redaktør i SurfNorge siden 2012. Født og oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg hvor sidelengs var normalen på fjølene. La sin elsk på surf i Sydney Australia med Dee Why og Manly beach som sin homespot. Tiden i vannet nå brukes på Saltstein i Larvik.